Cropix
SLAŽE SE NOVA MOMČAD

Hajduku stižu brojna pojačanja, a Kalinić već zna koji bi igrač mogao raditi ozbiljnu razliku? Ima i otpisanih

Na Poljud bi ukupno moglo doći deset novih igrača, a pet pojačanja je nužno
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. lipanj 2024. 06:10

Koliko Gennaro Gattuso ima ozbiljne planove u Hajduku posvjedočit će i sljedeći detalj - talijanski trener dolazi u Split s kompletnom obitelji i već traži školu za sina. Inače, Gattuso bi u Split trebao stići u ponedjeljak, a u srijedu ga čeka prva prozivka svlačionice.

U njoj sigurno više neće biti Dino Mikanović, Vadis Odjidja-Ofoe i Filip Čuić, kojima je istekao ugovor, a Hajduk im nije ponudio novi. Posudba je istekla Josipu Brekalu i Laszlu Kleinheisleru, koji su se vratili u Fiorentinu, odnosno Panathinaikos.

Igrač koji radi razliku

Nikola Kalinić bi navodno rado vratio Brekala, uvjeren da bi s pravim pripremama bio igrač koji bi u HNL-u radio ozbiljnu razliku. Gattuso dobro poznaje Brekala te bi njegov trenerski autoritet mogao biti veliki Hajdukov adut krene li se u nove pregovore.

image

Josip Brekalo

TOM DUBRAVEC Cropix

S druge strane, Nikola Kalinić priprema još jednu ofenzivu. Nakon što je doveo trenera svjetskog glasa, Hajdukov se sportski direktor okreće pojačanjima. Ostao je Hajduk bez šest igrača koji su proljetos bili u svlačionici. Petorku smo već naveli, a šesti je sam Kalinić. Stoga je logično razmišljati da Kalinić traži tih pet ili šest pojačanja. I da su mu kriteriji postavljeni jako, jako visoko.
Kalinić je svoju viziju Hajduka jasno pokazao dovođenjem Gennara Gattusa. I kažu nam ljudi iz njegovog okruženja da je apsolutno svjestan kako sada Talijanu mora osigurati i (barem) pet pravih igrača, onih koji bi podigli razinu igre.
Doznajemo da će i sam Gattuso potražiti igrače koji bi mogli biti dostupni Hajduku, koji bi htjeli da ih on trenira, a koji bi bili prava pojačanja. Zajednička je ideja potražiti isključivo igrače koji bi svojom klasom ili talentom bili razina više u odnosu na igrače koje Hajduk već ima.

Pregovarački aduti

Kad se već toliko priča o Edinu Džeki kao prvoj napadačkoj meti, jasno je da bi poziv tandema Gattuso - Kalinić bio moćan pregovarački adut Splićana. Gattusa cijeni, a s Kalinićem je u odličnim odnosima. Teško je reći tko bi zapravo još mogao biti Kalinićeva meta, premda je jasno da Splićanima najviše, uz centarfora, trebaju dva veznjaka, barem jedno krilo (ovisno o tome što će biti s Brekalom i Perišićem), jedan stoper i lijevi bek.

Trkačka moć

Postoji u Hajdukovoj svlačionici još dosta igrača koji igrama nisu opravdali dolazak, a i dalje imaju važeći ugovor. Recimo da ih predvode Ferro, Dajaku i Benrahou. Sva trojica ne djeluju kao igrači koji bi se mogli uklopiti u Gattusov iznimno žestok način rada te je veliko pitanje koliko bi njihov ostanak na Poljudu imao smisla. Kako za Hajduk, tako i za njih, jer to su igrači koji ulaze u najbolje nogometne godine i treba im momčad u kojoj će igrati, a ne grijati klupu.

image

Gennaro Gattuso

FEDERICO PESTELLINI/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Kad svima nabrojanima pridodamo Pukštasa koji bi trebao biti prodan, pa Sahitija za kojeg postoji puno interesa, a ima dobru cijenu, Gattuso bi se brzo mogao suočiti s time da će trebati možda i 10 novih igrača.
Kalinić bi po svemu što je do sada pokazao vjerojatno bez problema prihvatio takav “promet” u svlačionici jer je svjestan da Gattusu mora osigurati puno trkački moćnih igrača da bi njegov stil nogometa na Poljudu dobio na snazi. I sigurno će napraviti sve što može kako bi bio na tom tragu...

TKO BI SVE MOGAO NAPUSTITI HAJDUK?

PRESTAO IGRATI

Nikola Kalinić

VEĆ OTIŠLI

Dino Mikanović, Vadis Odjidja-Ofoe i Filip Čuić

ZAVRŠENA POSUDBA

Josip Brekalo i Laszlo Kleinheisler

NISU PROFIL ZA GATTUSA

Yassine Benrahou, Leon Dajaku, Ferro

ČEKA SE TRANSFER

Rokas Pukštas, Emir Sahiti

Raspored pripremnih utakmica

Radomlje - Hajduk (3. srpnja)

Šahtar - Hajduk (6. srpnja)

Ruh Lavov - Hajduk (9. srpnja)

Fenerbahče - Hajduk (10. srpnja)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. lipanj 2024 06:10