Sergej Jakirović

 ANTE CIZMIC Cropix
BUDI SE PLAVI DIV

Hoće li uspjeti veliki maksimirski plan? Jakirović poslao snažnu poruku: ‘Idemo po sve!‘

Plavi dečki su puni samopouzdanja kao šipak koštica, vide da mogu, znaju, da im je otvoren put
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. travanj 2024. 12:58

Ima do konca super uzbudljivog HNL-a još dosta “finala” za Dinamo, točno njih devet. Naime, točno toliko utakmica Jakirovićeva momčad mora odigrati do spuštanja zastora nad ovosezonsko prvenstvo. Definitivno, svaka je finale jer svaki bod znači korak prema obrani titule. Ali, jasno jest da Modri idu na “devet od devet”, sve drže u svojim nogama, ne ovise ni o kome, ako dobiju sve do kraja, bez obzira na rezultate svojih najvećih suparnika Rijeke i Hajduka, osvojit će toliko željeno šampionsko žezlo, opet će zasjesti na stolicu koje je predviđena za “kralja HNL-a”. Trebalo bi biti lakše nego dosad, jer više nisu u Europi, imat će više vremena za pripremu tih završnih ključnih utakmica.

‘Dinamo ide po sve!‘

Ali, ne gleda Dinamo samo na prvenstvo, maksimirsko društvo želi i Sunce. Hrvatski nogometni kup. U srijedu želi drugi put u pet dana trijumfirati u najvećem hrvatskom derbiju, ponovno poraziti Majstora s mora, ovoga puta u polufinalu Kupa. Dva puta dobiti Hajduk na Poljudu u samo nekoliko dana, srušiti sve ambicije najvećeg suparnika, Splićanima totalno uništiti sezonu, a svoju dovesti pred briljantno dostignuće. Da, to je maksimirski plan.

- Dinamo ide po sve! Želimo uzeti dvostruku krunu, prvenstvo i Kup! Idemo do kraja. Sve je u našim nogama.

To nam je u ponedjeljak kazao trener Sergej Jakirović prije poslijepodnevnog treninga Modrih. Definitivno, nakon pobjede u Splitu, u Maksimiru je raspoloženje fenomenalno. Plavi dečki su puni samopouzdanja kao šipak koštica, vide da mogu, znaju, da im je otvoren put prema uzimanju svega što je na pladnju u hrvatskom nogometu.

https://sportske.jutarnji.hr/sn/nogomet/hnl/prva-hnl/sjajne-vijesti-uoci-polufinala-kupa-evo-gdje-gledati-novi-derbi-dinama-i-hajduka-15445605

Razgovarali smo na Uskrsni ponedjeljak s nekoliko naših nogometnih stručnjaka, koji su se sami javili kako bi s nama prokomentirali situaciju nakon modre pobjede na Poljudu. Svi su nam kazivali da će Dinamo sada biti teško zaustaviti, da je trijumf u Splitu vrjedniji od dijamanta kad se radi o konačnici sezone. Na oba fronta, prvenstvenom i onom u Kupu. Iako nitko u plavom domu ne razmišlja o tome da neće uzeti naslov prvaka, postoji i varijanta koju u Dinamu nikako ne bi htjeli, ali vrijedi je zabilježiti. Dakle, ukoliko Modri na koncu ipak ne obrane titulu, osvajanje Kupa moglo bi donijeti izravni plasman u Europsku ligu! Naravno, mnogo toga bi se trebalo poklopiti. Recimo, pobjednik ovogodišnje Konferencijske lige mora izboriti plasman u Ligu prvaka ili Europsku ligu preko prvenstva. Od osam klubova, koji su ostali u natjecanju, sedam njih ima tu priliku. Ako dođe do takvog raspleta, onda Dinamo treba imati najveći europski koeficijent od klubova u kvalifikacijama Europske lige. Nije nemoguće...

Naravno, kad takvu mogućnost spomenete maksimirskom društvu, samo odmahnu rukom uz rečenicu:

“Ma daj, mi sebe vidimo u kvalifikacijama za Ligu prvaka, Liga prvaka je naš cilj”.

Nestvaran rasplet

Logično, eventualni ovosezonski plasman Modrih u Ligu prvaka bio bi kamen temeljac za budućnost plavog kluba, donio bi tolike financijske benefite da bi ZG-klub vjerojatno za dugo vremena zacementirao svoju superiornu i dominantnu poziciju u hrvatskom klupskom nogometu. Uostalom, zato su kroz cijeli sezonu u Maksimiru poput papagaja ponavljali da je ovo po važnosti “sezona svih sezona”.

I, pogledajte kako bi sve, ako se ostvare maksimirske želje, moglo ispasti. Dinamo bi, dakle, uzeo duplu krunu u sezoni u kojoj je izborio europsko proljeće u kojem je izbacio Betis! Bila bi to sezona ovjenčana slavom, najbolja nakon sezone 2020./21. kad se također uzela dupla kruna, te se igralo četvrtfinale Europske lige. Bila bi to jedna od najboljih plavih sezona uopće. Bez obzira na poraze od AEK-a, Sparte, PAOK-a, dva puta od Hajduka. Bez obzira na činjenicu da je tijekom nje trener Sergej Jakirović nekoliko puta bio “smijenjen”, da se vodila teška bitka za vlast u klubu, da je bilo turbulencija kao nikad. Dinamo bi zaista postao Feniks koji se uzdigao iz pepela. Možemo ustvrditi da bi s obzirom na sve događaje u plavom domu to bilo najljepše Dinamovo proljeće od onog 1982. godine. Proljeće za pamćenje i dugo sjećanje. Zapravo, pomalo nestvaran rasplet...

Avionom dolje, autobusom gore

Mnogi su se pitali zašto se Dinamo vratio iz Splita, kad već u srijedu na Poljudu igra polufinale Kupa s Hajdukom? Pa, upravo zbog Uskrsa i želje svih da s obiteljima proslave najveću kršćansku svetkovinu. Prema Splitu modra delegacija opet kreće u utorak navečer, nakon maksimirskog treninga. Prema jugu putuju avionom, vraćaju se svojim autobusom, baš kako je to bilo i u subotu.

Bez neugodnosti

Za vrijeme boravka u gradu pod Marjanom pred subotnji prvenstveni ogled plava delegacija nije imala nikakvih neugodnosti. Dapače, sve je proteklo u najboljem redu.

DINAMO I HAJDUK U SEZONI

SUPERKUP 15/07/23.

Dinamo - Hajduk 1:0

HRVATSKA LIGA 21/07/23.

Dinamo - Hajduk 1:2

HRVATSKA LIGA 01/10/23.

Hajduk - Dinamo 1:0

HRVATSKA LIGA 17/12/23.

Dinamo - Hajduk 0:0

HRVATSKA LIGA 30/03/24.

Hajduk - Dinamo 0:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. travanj 2024 13:04