Anthony Kalik I Dario Špikić

 RONALD GORISC/CROPIX Cropic
SVE DA PADNE DINAMO

‘Iz Splita mi već stižu poruke - ‘razbij Dinamo i daj im dva gola! Ali htio sam ja zabiti i Hajduku...‘

Australac Anthony Kalik je najbolji strijelac i asistent Velikogoričana nakon odlaska Kristijana Lovrića u Gradski vrt
Piše: Toni RoićObjavljeno: 24. travanj 2022. 08:02

Nakon odlaska Kristijana Lovrića u Osijek u veljači ove godine, najbolji strijelac i asistent Gorice postao je 24-godišnji Anthony Kalik. U obje rubrike došao je do brojke pet, a jedan od golova postigao je na prošlom gostovanju Velikogoričana kod Dinama.

Nije bilo dovoljno za izbjegavanje poraza jer je skretanje lopte Stojanovskog nakon udarca Oršića u 89. minuti donijelo trijumf 2:1 za Modre, ali prilika za uzvrat je sutra u turopoljskoj prijestolnici. Uz trenera Samira Toplaka, malo tko će biti tako motiviran kao Kalik jer zna se koliko bi on osim Gorici želio pomoći i svom negdašnjem klubu Hajduku, koji se s Dinamom bori za naslov prvaka.

- Da, već mi stižu poruke iz Splita da ih razbijem i dam dva gola, ali želio sam ja odigrati i veliku utakmicu na Poljudu u prošlom kolu. Da smo bili samo malo bolji prema naprijed i bolje iskoristili neke situacije, moglo je biti drugačije i protiv Hajduka, ali i ta utakmica je potvrdila da mi imamo jako dobre igrače, iako nas je snašlo dosta problema s izostancima u zadnje vrijeme - pojašnjava Australac podrijetlom s Korčule.

image

Anthony Kalik protiv svog Hajduka

JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Kako trener Toplak priprema momčad s obzirom na dosta nepoznanica oko sastava, a ovaj tjedan se i u Dinamu promijenio trener, Željko Kopić je bivši, a iskusni Ante Čačić preuzeo je klupu?

Bolja realizacija

- Analizirali smo dobro dvoboj u Splitu, kao pripremu za drugu najveću utakmicu u ligi koju svi jedva čekamo. Trener Toplak u svaki trening i utakmicu unosi cijelog sebe, sve radi sa srcem i motivira nas do krajnjih granica kao da mu je to zadnja utakmica u životu.

Koliko bi Dinamo mogao biti drugačiji poslije poraza u derbiju i s novim trenerom?

- Nešto će kod njih biti drugačije, ali ne previše. Zna se da je njima u mislima samo pobjeda jer se bore za titulu prvaka, pa neće igrati na bod kao u Splitu, već napasti od prve minute. No, mi smo spremni i želimo biti najbolji kada je najvažnije.

Treba li uopće koga izdvajati od gostiju ili su svi opasni, kako bi rekao vaš vratar Dominik Kotarski?

- Dinamo ima klasne igrače i veliku širinu na klupi, tako da nije presudno tko igra, ali ako već nekoga treba izdvojiti, za mene je to Mislav Oršić. Uostalom, presudio nam je i u prošloj utakmici u Maksimiru gdje su nas minute dijelile od osvajanja boda.

U svih tih 14 prvenstvenih poraza u 15 utakmica kroz četiri sezone, kada je Gorica bila najbliže uspjehu?

- Definitivno se pamti ona utakmica u siječnju prošle godine kada smo vodili 3:2 do 89. minute, a onda smo skrivili penal za 3:3, da bi Theophile u 95. minuti pogodio za 3:4. Mi smo time izgubili Europu, kako se na kraju pokazalo - naglašava Kalik, a treba napomenuti da je pobjednički gol Dinama pao nakon auta koji nije postojao, što se pokazala kao golema sudačka pogreška.

Što Gorica može ponuditi u situaciji kada će vjerojatno biti prisiljena na obranu?

- Tranzicija po osvojenoj lopti je bila naše jako oružje svih ovih godina i premda nam je otišao Lovrić, vjerujem da opet možemo ugroziti vrata Dinama. Treba nam bolja realizacija šansi i ako svi budemo na 100 posto, očekujem vrlo dobru utakmicu u nedjelju. Bit će i pune tribine i uvjeren sam u pravi fajt kroz svih 90 minuta. Mi smo spremni pokušati prvi put skinuti i pobijediti Dinamo u Velikoj Gorici - odlučan je Kalik, koji se još bori i za mjesto reprezentativca Australije koja je još u igri za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

- Ništa još ne mogu konkretno reći po tom pitanju, kao ni eventualnom transferu na ljeto, ali u ovoj sezoni napredovao sam značajno u ofenzivnom dijelu, imam sad taj ‘nos’ za gol i guštam igrati naprijed. Siguran sam da mogu i još bolje i želim to pokazati u pet utakmica do kraja prvenstva - zaključio je Kalik.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 16:50