Anthony Kalik (desno)

 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
PREDSJEDNIK GORICE ZA SN

‘Izgubili smo važnog igrača! Ali Kalik nije samostalno napustio klub, niti se vratio. Dovezli su ga...‘

‘Otišao je, pa se vratio i od petka opet trenira. Sjednica Uprave je u ponedjeljak, tada ćemo sve reći‘
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. kolovoz 2022. 17:27

Iako je odigrala vjerojatno i najbolju utakmicu otpočetka prvenstva, Gorica je u Koprivnici poražena 1:2, što je samo potvrda koliko je nogomet nepredvidljiv, a često i nepravedan. Do 78. minute Slavena Belupa nije bilo nigdje, bez šanse i ozbiljnog udarca ostali su domaćini, dok je Gorica imala prednost 1:0 još od 4. minute i pogotka Momčila Raspopovića, potpunu kontrolu igre i nekoliko propuštenih prilika da dotuče Koprivničane.

I kada je sve uspjela promašiti jer je između ostalog i udarac Joeya Suka s četiri metra loptu usmjerio u gredu, na scenu je stupilo ono staro nogometno pravilo "kada ne zabiješ - primiš".

- Mogli smo do 10. minute voditi 3:0, ali da smo poveli i 2:0, Slaven se ne bi vratio. Bila je ovo najbolja utakmica otkako sam trener Gorice, dominacija, šanse, kontrola igre, ali ipak je zakazala realizacija. Slaven je svoje šanse iskoristio i na kraju pobijedio - s knedlom u grlu je priznao strateg Gorice Samir Toplak.

- Jako teško mi je pao poraz, a još gore je što će igračima pasti još i teže i moram učiniti sve da ih psihološki vratim za utakmicu s Istrom. Još je rana faza sezone, nema mjesta kukanju i moramo odlučno u novu borbu - naglasio je Toplak.

Osim ispuštene goleme prilike da pobjedom preuzme drugo mjesto, Gorica je u Koprivnici bila i bez dosad najboljeg igrača i strijelca Anthonyja Kalika. Oko Australca se zametnula ozbiljna afera nakon što je prije desetak dana Hajduk poslao ponudu za njega, a Gorica istu odbila smatrajući da ponuđeni iznos nije dovoljan.

Različite brojke pojavile su se u različitim medijima, najmanje se govorilo o tek 70.000 eura koliko su Splićani spremni dati za igrača kojeg su početkom 2020. Gorici ustupili besplatno, ali sve to su neprovjerene informacije jer oba kluba nisu u javnost pustila ni jednu službenu vijest oko pregovora. Nezadovoljan takvim razvojem stvari, koji mu prijeti da ne ostvari san povratka na Poljud, 24-godišnji Kalik je odlučio napraviti pritisak na Goricu da ga ipak pusti u Hajduk. Tvrdio je kako je ozlijeđen i da ne može trenirati, dok je trener Toplak poslije dvoboja u Koprivnici kazao "Kalik psihološki nije spreman za igru".

Iza tog pojašnjenja ipak se krila klupska suspenzija jer Gorica nije mogla pristati na bilo kakvu ucjenu, a predsjednik Nenad Črnko razmišlja i o prijavi Hajduka disciplinskim organima HNS-a jer nije dozvoljeno dogovarati uvjete s igračem, osim ako nije ušao u zadnjih šest mjeseci ugovora. S Kalikom nije takva situacija jer mu aktualni ugovor vrijedi do 31. svibnja 2023. godine.

Črnko kroz tjedan ovaj slučaj nije želio medijski potencirati, a na današnje pitanje za komentar, dao je samo nekoliko natuknica što se dogodilo i što se sprema.

- Nema komentara. Svi nagađaju, a ja ne želim komentirati. Sjednica uprave kluba je u ponedjeljak navečer i nakon toga ćemo dati službeni stav oko Kalika - najavio je predsjednik Gorice.

Koja je igračeva krivica?

- Otišao je, pa se vratio i od jučer (petak) opet trenira. Nije se samostalno vratio, kao što samostalno nije ni otišao. Dovezli su ga...

Što će se dogoditi do kraja prijelaznog roka i što Gorica može dobiti?

- Gorica je već davno izgubila, ali ne svojom krivnjom. Mislim da smo izgubili bitnog igrača, ništa drugo... Opcije su dvije. Ili ćemo ga prodati sada ili će u Gorici odraditi ugovor do kraja, pa otići slobodan - završio je predsjednik Črnko.

Dakle, stanje je i dalje isto, odnosno i dalje Gorica ima zadnju riječ i odlučuje što će biti i hoće li ipak doći do dogovora, što je unatoč svim događanjima i najrealnija opcija. Početne pozicije su takve da Kalik želi isforsirati odlazak u Hajduk, a Gorica želi odštetu, koja je značajno veća od ponuđene (spominjali su se iznosi od 300 do 500 tisuća eura, ali sve su to nagađanja kako bi Črnko rekao).

U prilog Hajduku ide tih 45 posto od transfera koje bio dobio da Gorica proda Kalika nekom drugom, kao i zadnja godina igračeva ugovora, ali velikogorički klub je razočaran pristupom pregovorima i možda je spreman licitirati do zadnjeg dana kolovoza...

Poraženi i pretučeni, najlošije prošao Pršir

Nikako Velikogoričani neće po dobrom pamtiti izlet u Koprivnicu jer su i poraženi i pretučeni. U nemoći većim dijelom dvoboja, igrači Slavena su znali raditi i vrlo grube prekršaje, dobili su nekoliko žutih kartona zbog toga, a najlošije je prošao veznjak Gorice Jurica Pršir. Njemu je u 70. minuti stradao gležanj i morao je napustiti igru uz pomoć suigrača i s bolnim grimasama na licu.

Tek će detaljniji pregledi utvrditi koliko je ozljeda teška. U sudačkoj nadoknadi vrlo jak udarac u koljeno dobio je i Aleksandar Jovičić, ali uspio je završiti dvoboj. Jovičić ipak ne bi trebao biti u većim problemima. Dvoboj sa Slavenom je propustio i Moussa Wague, a otprije su izvan konkurencije zbog ozljeda Deni Jurić, Mitrović i Keita. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:24