Ivan Leko i Sergej Jakirović

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
LUKA BONAČIĆ ZA SN

‘Jakirović je trebao ostati u Rijeci, a očito je i što nije odgovaralo hajdukovcima. Liga? Nećemo se lagati...‘

Iskusni stručnjak drži da bi ova sezona doista mogla biti ona u kojoj će biti prekinut šampionski post Bijelih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. prosinac 2023. 11:45

Hajduk je proigrao s novim trenerom, nanizao šest pobjeda. Prava tema za iskusnog stručnjaka poput Luke Bonačića. Pitanje je što se dogodilo s momčadi Bijelih, što je donijela promjena trenera u kratkom roku?

- Teško je biti puno pametan, po životopisu i iskustvu u karijeri ne može Karoglan blizu Leki, ali znači da puno puta igraju i neki drugi faktori. Leko je u svom mandatu napravio neke pogreške, možda najviše u odnosu, u postavljanju prema momčadi. Očito je da igračima nije odgovarao njegov način rada. Ne znam što bih drugo rekao osim da momčad nije srasla s njegovim metodama rada. Karoglan je napravio rezultatski pomak. Ogromni pomak, ali pritom ne bih pričao o igri. Kad se samo sjetim kako je Rudeš stiskao na Poljudu, ali prošlo je u konačnici s pobjedom. Zato Karoglana treba podržati jer Hajdukov je primarni cilj rezultat, a danas rezultat Bijeli imaju na najvišoj razini - kazao je Bonačić.

Pravo vrijeme i pravo mjesto

Jeste li u dugoj trenerskoj karijeri imali slučajeva da ste nekome ostavili momčad, a taj bi trener potom napravio rezultat?

- Kako ne, imao sam takvih slučajeva. Frančiću sam u Iranu ostavio ekipu s kojom je kasnije kreirao bolji rezultat. Treba doći u pravo vrijeme na pravo mjesto, to vam je najbolji opis. Cosmija su kritizirali, ali tko bi s onom Rijekom od prije godinu dana došao do rezultata. Jakirović je u zimskoj stanci doveo sedam-osam novih igrača, pa je na ljeto napravio dodatnu selekciju. Bez igrača nitko ne može. Rijeka po mom sudu danas ima najujednačeniju momčad. I najperspektivniju. Može se s Hajdukom i Dinamom ravnopravno boriti za naslov.

image

Mislav Karoglan

TOM DUBRAVEC Cropix

Toliko se o naslovu prvaka priča, ne samo na Poljudu, ali ipak najviše. Jer, 19 godina čekanja pokriva sve ostale poteze. Sve je usmjereno prema jednom cilju.

- Zato kažem da Karoglana treba podržati jer Hajduku je ove sezone najvažniji rezultat, naslov prvaka jedini je cilj. Čekanje od 19 godina vrijeme je koje ove sezone ne dopušta da se ni o čemu drugom razmišlja. Rezultat je ključ svega, zbog toga Karoglan ispunjava cilj. Da, jasno je kako svojim mentalitetom i pristupom više odgovara igračima nego Leko. Vjerujem da je upravo u tom detalju napravljena razlika. Činjenica jest da je smjena Leke pokrenula na bolje.

Neobavezan nogomet

Šest je pobjeda u nizu, ali dolaze dva jako bitna susreta. Prvi je ogled s Lokomotivom već u petak u Kranjčevićevoj.

- Lokomotiva igra neobavezan nogomet jer cijela je liga mirna. Možemo mi pričati koliko hoćemo, ali Rudeš ispada i to svima daje mir. Rudeš je nespreman ušao u ligu, mislili su da mogu, ali ako nemaš igrače ne može ti ni Guardiola pomoći. Ništa ne možeš. Lokomotiva zato ima komfornu situaciju, prezentira igrače, ima taj pristup zagrebačkog “hakla”, ali postoji i za takvu igru rješenje.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Koje je rješenje?

- Agresija je recept Hajduka za Lokomotivu. Nije Hajduk momčad velikih znalaca, mora se agresijom dosta toga nadoknaditi. Liga nije kvalitetna, ne trebamo se lagati. Više je rezultat Hajduka produkt slabosti protivnika, nego velikih izdanja Bijelih. Moramo toga biti svjesni. Jasno, to ne umanjuje rezultat Hajduka, koji pritom koristi i vrijeme u kojem se Dinamo iscrpljuje borbom za vlast unutar kluba, što bi također moglo pružiti vjetar u leđa Hajduku. Ali, opet ću naglasiti, naša je liga 28. na UEFA ljestvici, a taj podatak puno govori.

Nakon Kranjčevićeve slijedi maksimirski derbi, po mnogima odlučujuća utakmica koja može usmjeriti proljeće. Hajduk je jesenski prvak, ali puno je zaostalih utakmica koje pružaju šansu Dinamu.

- Istina, derbi je ključna utakmica. Ako Hajduk iz tog dvoboja izađe bez poraza, onda već može ozbiljno razmišljati kako pripremiti šampionski pohod na proljeće. Uz to, Hajduk je uvijek bolje igrao u drugom dijelu sezone, stoga sam, generalno gledajući, optimist glede Hajdukovih izgleda za titulu. Međutim, uvijek treba biti oprezan jer zimska stanka donosi novo miješanje karata. Dovode se igrači, prodaju, bit će svega. I Hajduku i Dinamu igra samo prvo mjesto.

Poput rutinera

Koji su uz Livaju najvažniji igrači Hajduka po vašem sudu?

- Meni se uvijek sviđao Sahiti, prije ozljede je vukao Hajduk. I ove sezone je dao neke ključne golove. Dopada mi se Šarlija, dosta se dobro uklopio. Vratar Lučić je pouzdan. Bilo je sumnji kada je dolazio, ali miran je i koncentriran. Neću zaboraviti spomenuti dva igrača iz mlađe garde, Pukštasa i Sigura.

image

Emir Sahiti

VOJKO BASIC Cropix

Nije slučajno da su iz generacije 2003./04. izašla dva igrača iz drukčijeg mentaliteta. Pukštas Amerikanac i Sigur Kanađanin.

- Djeluju kao rutineri, a tek su krenuli u profesionalni nogomet. Od pionira i kadeta nisu prolazili onaj proces da ih netko stalno vuče za ruku, dolaze iz drugog mentaliteta. Što je najvažnije, drukčije su tjelesno spremljeni. Ne znam gdje su naši momci od finala Lige prvaka mladih, nitko nije postao standardan - zapitao se Bonačić.

Dodao je pritom anegdotu iz svog igračkog doba.

- Igrali smo u Makarskoj, izgubili utakmicu i trener Ante Biće Mladinić ušao je u autobus i rekao “ovi su vas pobijedili, a od njih 25 bit će 24 konobara, dok će od vas 20 sigurno 18 potpisati profesionalni ugovor”. Tako je i bilo. Hoću reći, u jednoj utakmici svatko može dobiti ili izgubiti, ali na dugo razdoblje, iz godine u godinu, kvaliteta se potvrdi. Ne znam zašto nisu naši juniori u ekipi, da nema bar jednog ili dvojice... Lopta ne pita koliko imaš godina, ne znam ima li Yamal 16 ili Modrić 38. Dosta se bolje treba raditi, razvijati igrača u omladinskim selekcijama. Ali, sada je sve na rezultatu, sve je usmjereno tituli...

Jakirović je trebao ostati u Rijeci

Iznio je Bonačić i svoj sud glede prelaska Jakirovića u Dinamo.

- Nije pogodio, trebao je Jakirović ostati u Rijeci. Imao je potentnu mladu momčad s kojom je mogao napraviti posao. Došao je Sopić, trener po mom guštu. Fajter, volim takve. Goricu je izvukao, svojim temperamentom predvodit će i Rijeku u nastojanju da bude ozbiljna pratnja Hajduku i Dinamu.

Navijači golema energija Hajduka

U šampionskoj utrci Hajduk prednjači posjetom na tribinama. Bonačić smatra da to nikako nije zanemariv detalj.

- Navijači su golema energija Hajduka, stalno pružaju motiv da se gazi i gazi, da se pobjeđuje. Na Poljudu bi se okupilo 10.000 ljudi da dođe i Mladost Ždralovi iz Treće lige. Da dođe bilo koji protivnik Poljud je odlično ispunjen. Navijači su ove sezone posebna jaka pokretačka energija Hajduka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 03:43