DUJE KLARIC Cropix
Robert Matteoni
NEDOSLJEDAN POTEZ

Kako je Hajduk sve okrenuo, a Dalić ispao nekorektan: Ključni trenutak dogodio se na Maksimiru

Što smo spoznali u prvom okončanom turnusu SuperSport Hrvatske nogometne lige
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. listopad 2024. 11:08

Zaključen je prvi od četiri turnusa SHNL sezone. Što možemo zaključiti nakon 45 utakmica prvenstva 2024./25.? Izbornik Zlatko Dalić je u nekoliko navrata ove jeseni promovirao tezu kako je liga sve slabija i u njoj nema kadra za reprezentaciju. Ponovio je to sada i nekorektno apostrofirao tri kluba, Istru 1961, Varaždin i Slaven Belupo, kao one koji nisu mjerilo da bi se netko kandidirao za Hrvatsku.

Kolokvijalna teza ovakvog tipa mogla bi se odmah dovesti u kontekst nedosljednosti jer je izbornik i prije zvao igrače koji su se istaknuli u domaćoj ligi i to protiv tih suparnika. No u našem okruženju tako idu stvari, danas se tumači jedno, sutra drugo, pa onda treće, ovisi kako to “nešto” u nekom trenutku valja iskoristiti...

HNS je unio prilično zbunjenosti imenovanjem liga, pa je onda lakše kazati da je u prvoj (SHNL) i drugoj (Prva HNL) primjetan trend pada kvalitete igrača, a posljedično i igre. U tom kontekstu nam je prva runda sezone u najvišem rangu, primjerice kroz prizmu terena za igru, dala naslutiti uzroke što su travnjaci u drugoj, a napose trećoj (nacionalnoj) razini, veliki limit razvijanju igre i igrača.

Vagoni igrača

No, nije to jedini faktor jer je očito da pogotovo na prve runde najjače lige utječe posvemašnja nestabilnosti klubova unutar perioda završetka prošle i početka nove sezone.

Mijenjaju se “vagoni igrača”, a treneri su na sto muka jer se odmah traži rezultat. Pogotovo je to teško za one koji igraju u Europi, pa im se već u startu stvara kritična masa negative. Najveći je problem što kad počinje SHNL još mjesec i pol traju transferne tenzije, odlasci, dolasci, pritisci, ljutnje i nejasnoće. Zato su pripremni periodi postali samo forma koja se zapravo realno odrađuje kroz prvi krug četverokružne lige. Tek nakon ove reprezentativne pauze igra se objektivniji krug, s igračima koji su barem dva mjeseca u pogonu jednog kluba...

Ima li iznenađenja? Pa i nema. Možda je preokret u euforičnom trenutku Dinama (ulaz u Ligu prvaka) u porazu od Hajduka 13. rujna značajni trenutak lige. To zato što je zagrebački klub ubrzo (nakon Münchena) smijenio trenera, a splitski klub je zamijenio atmosferu mogućeg raspada (potresi u klubu, smjene sportskog direktora) novom euforičnom nadom u šampionske ambicije. Povratak Bjelice u Dinamo nam je potvrdio koliko su relativne “teške riječi i stavovi” iz bliže prošlosti kada se nametnu interesne potrebe. Sve se zaboravi i bitan je samo rezultat.

U vrhu je sve po starom, Hajduk, Rijeka i Dinamo su se odvojili od ostatka, kao nastavak druge unutar prve lige. Pritom Modri i dalje po kadru izgledaju najuvjerljiviji favorit, a Rijeka manje ekipirana za tu ambiciju.

Neuvjerljive postavke

Hajduk je, pak, još uvijek li-la, čas djeluje sposoban za vrh, čas kao da su u limitu, uz diskontinuirani učinak i raspoloženja za takve ambicije. Vidjet će se bistrije odnosi na vrhu kroz mjesec dana, u formi koja će prethoditi sljedećim međusobnim im ogledima...

U drugom dijelu tablice nalazi se Osijek, koji je objektivno najveće razočaranje. Možda i ne toliko zbog bodova (na -2 od četvrte pozicije), koliko zbog neuvjerljive postavke novog sportskog šefa u pogledu sportske politike. Moguće je da je čovjek u pravu jer vidi širu sliku (perspektive), ali zasad je uvjerljiv dojam da “proces razvoja novog Osijeka” ima ozbiljne prazne hodove u selekciji i vođenju.

Liga je od četvrte do devete pozicije zgusnuta unutar četiri boda. Zaostaje jedino Slaven Belupo (7), koji je puno toga (klupa, kadar, uprava) mijenjao i još se traži. Da ih suci nisu oštetili u par navrata, vjerojatno bi bili bliži. Dojam je da će već 3-4 utakmica drugog turnusa razbistriti klubove koji će se boriti za goli prvoligaški život jer oni koji su stabilniji, tipa Varaždin, će se vjerojatno odvojiti...

REZULTATI PRVOGA KRUGA

1. kolo

Dinamo - Istra 1961 5:0

Gorica - Varaždin 0:0

Rijeka - Lokomotiva 4:0

Osijek - Šibenik 1:2

Hajduk - Slaven Belupo 2:1

2. kolo

Istra 1961 - Gorica 2:1

Lokomotiva - Hajduk 1:1

Osijek - Dinamo 1:2

Varaždin - Rijeka 0:0

Šibenik - Slaven Belupo 2:0

3. kolo

Slaven Belupo - Lokomotiva 2:2

Hajduk - Varaždin 2:1

Dinamo - Šibenik 3:0

Gorica - Osijek 2:2

Rijeka - Istra 1961 4:0

4. kolo

Osijek - Rijeka 0:2

Dinamo - Gorica 2:1

Varaždin - Slaven Belupo 2:0

Istra 1961 - Hajduk 1:1

Lokomotiva - Šibenik 0:1

5. kolo

Lokomotiva - Varaždin 0:1

Slaven Belupo - Istra 1961 0:1

Hajduk - Osijek 1:0

Rijeka - Dinamo 1:1

Gorica - Šibenik 2:1

6. kolo

Dinamo - Hajduk 0:1

Gorica - Rijeka 0:1

Istra 1961 - Lokomotiva 0:2

Osijek - Slaven Belupo 1:0

Šibenik - Varaždin 0:0

7. kolo

Varaždin - Istra 1961 1:0

Hajduk - Gorica 4:1

Lokomotiva - Osijek 0:1

Rijeka - Šibenik 3:0

Slaven Belupo - Dinamo 4:1

8. kolo

Rijeka - Hajduk 0:0

Dinamo - Lokomotiva 5:1

Gorica - Slaven Belupo 2:1

Osijek - Varaždin 2:1

Šibenik - Istra 1961 0:0

9. kolo

Lokomotiva - Gorica 2:0

Varaždin - Dinamo 0:1

Istra 1961 - Osijek 2:1

Slaven Belupo - Rijeka 0:0

Hajduk - Šibenik 4:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. listopad 2024 11:08