VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
ŠTO ĆE BITI SA STOPEROM?

Leko je dignuo palac gore i želi ga zadržati, a oko cijene će se još raspravljati, namjera Hajduka je jasna

Odličnom završnicom sezone snažni je nigerijski branič uspio u zaborav gurnuti teške kikseve
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. lipanj 2023. 14:18

Chidozie Awaziem prošao je sve u Hajduku. Od igrače koji je oduševljavao tribine, do zvižduka s istih, da bi u konačnici postao klupska želja. Na kraju, u tom ringišpilu igara, vrtuljku emocija kroz cijelu sezonu, izašao je Nigerijac kao stoper kojeg Hajduk želi ostaviti u kadru. Ivan Leko je očekivano podigao palac gore, od početka se treneru Bijelih svidio 27-godišnji Nigerijac. I nije jedini, ali od kolovoza prošle godine do svibnja ove, na tom dugom putu, bilo je puno uspona i padova.

- Strašan igrač! Kakva snaga, kakav skok... - tako su govorili igrači Hajduka kad se na prvom treningu prošlog ljeta pojavio stoper na posudbi iz Boaviste.

Prvi problemi

Međutim, već nakon desetak dana u bijelom dresu na površinu je izbio i prvi problem. Na utakmici s Dinamom, u maksimirskom derbiju, njegova je pogreška okrenula utakmicu. Jedna u nizu neforsiranih koje je do kraja sezone često znao ponavljati. Jer, Nigerijac je griješio i protiv Dinama u splitskom derbiju kada je napravio nepotrebni prekršaj za kazneni udarac na Petkoviću, s Rijekom, protiv Lokomotive na Poljudu...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Pogrešaka je bilo i previše za igrača njegovog iskustva i klase. Ali, Leko mu je neizmjerno vjerovao. Konstantno je trener poljudskoga kluba držao Awaziema prvim stoperom Hajduka.

Kraj sezone odigrao je u maestralnom stilu. Sudjelovao je u svih osam utakmica u završetku sezone u kojima Bijeli nisu primili pogodak. U sedam je imao ulogu startera, u osmoj, posljednjoj protiv Šibenika na Poljudu, ušao je s klupe. Tih osam dvoboja od kraja travnja promoviralo je Awaziema, praktično potpuno okrenulo njegov status u klubu.

Uzlazna putanja

Početkom ožujka bio je prekobrojni kojeg Leko više nije smio postaviti u prvu momčad. Nakon velikih pogrešaka protiv Lokomotive u porazu 3:4 nigerijski je defenzivac šest sljedećih dvoboja počinjao s klupe. Bio je u velikoj silaznoj putanji. Tko je mogao sredinom travnja vjerovati da će njegov ulazak s klupe na Rujevici protiv Rijeke biti početak kontinuiteta izdanja u ulozi standardnog stopera? Na Rujevici je praktički krenuo, a mjesec dana kasnije na istom je travnjaku slavodobitno podigao pehar pobjednika Kupa. I kući se u Split vratio s jasnom spoznajom da bi se njegov boravak u Hajduku mogao produžiti za još poneku sezonu.

image
DUJE KLARIC Cropix

U konačnici, ostaje samo jedno pitanje - koliko vrijedi Awaziem? Jasno je da ćemo precizni odgovor dobiti tek kada, i ako, Hajduk otkupi njegov ugovor od Boaviste, ali dva milijuna eura sigurno nije cijena koju će Splićani platiti za Awaziema.

Dobar za HNL

Prije dvije godine, prema Transfermarktu, Boavista je od gradskog rivala Porta otkupila Awaziema za pet milijuna eura. Je li se doista tako i dogodilo, možemo se retorički pitati, ali razvidno da Nigerijac danas nije ni blizu te svote. Cijena do 1,5 milijuna eura mogla bi predstavljati plafon, s tim da će Hajduk pokušati dobiti Awaziema u rasponu od 1 do 1,2 milijuna eura. Uspiju li Splićani u tom naumu, realiziraju li transfer po navedenoj otkupnoj cijeni, može se smatrati da su napravili dobar posao. Jer, stopera poput Awaziema za taj iznos na tržištu sigurno neće pronaći.

Nigerijac je za Hajduk definitivno igrač koji može biti nositelj u HNL-u, jasno, pod uvjetom da koncentraciju podigne na razinu stečena iskustva i time izbjegne padove u igri koji momčad koštaju bodova. Imponira snagom i brzinom, a takve karakteristike nema konkurencija u zadnjoj liniji na Poljudu. Zato su i klub i navijači vratili Awaziema u svoj “zagrljaj”, ali taj potez ima svoju cijenu.

Linker
26. travanj 2024 22:46