TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
PRIPREME ZA DERBI

Livaja igra blizu životne forme, Biuk će sigurno biti motiviran, a oko ovog hajdukovca se uvijek nešto događalo

Kada se Biuku, Livaji i Sanyangu nadoda Pukštas na papiru to izgleda sjajno
Piše: JL.Objavljeno: 10. rujan 2024. 11:32

Primarna želja Nikole Kalinića i Gennara Gattusa uoči prijelaznog roka bila je spustiti Marka Livaju na poziciju "desetke", iza napadača koji im je bio prvi "pick". Otegotna okolnost, koja će kasnije postati i ključna, već tada je bio nedostatak novca u blagajni.

Na prvom javnom obraćanju Kalinić je jasno rekao da neće dovoditi samo kako bi dovodio i da će u klub doći samo pojačanja. Stigli su Abdoulie Sanyang, Ivan Rakitić te Stipe Biuk, a lako je moguće da potonji bude i posljednje pojačanje. Posljednjih dana aktualne su bile posudbe Tome Bašića i Jana Mlakara.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U oba slučaja presudna su bila prevelika primanja igrača koji su imali neospornu želju za povratkom na Poljud. Rampu je na posao za Bašića spustio šef Lazija Lotito koji ne želi plaćati igrača na kojeg ne računa, a Hajduku je veliki zalogaj bila plaća od cca. 1,2 milijuna eura. Kod Mlakara je pak situacija od početka bila nešto složenija i on nije bio toliko blizu Poljuda. Pisa je tražila i još uvijek traži određenu svotu novca za posudbu, a to je Hajduku neprihvatljivo. Iako prijelazni rok traje do četvrtka u ponoć i svašta se još može izdogađati, izgledno je da će napadački trozubac u nastavku sezone činiti Sanyang, Livaja i Biuk. Kalinić i Bilić još su aktivni na tržištu i pokušavaju dogovoriti pojačanje u napadačkoj liniji, a to se odnosi i na igrače sa slobodnim papirima koji mogu doći i nakon roka, što je recimo onomad bio slučaj s Melnjakom i Danijelom Subašićem.

Kako sada stvari stoje, već na Maksimiru bi napad mogao predvoditi spomenuti trojac, a to je možda i najbitniji dio momčadi jer oni bi trebali pretvarati u pogotke sve što veza i stoperi pripreme. Livaja igra blizu životne forme, Biuk će sigurno biti motiviran i gladan igre, a isto se odnosi i na Sanyanga koji je propustio dobar dio dosadašnje sezone. Upravo je Gambijac redovito bio jedan od opasnijih igrača Hajduka na terenu, a iako nije imao opipljiviji statistički učinak, oko njega bi se uvijek nešto događalo. Za Dinamo bi trebao biti potpuno spreman, a bit će zanimljivo vidjeti kombinaciju njega i Biuka na krilima uz ovakvog Livaju koji je trenutno najbolji igrač lige uz raspoloženog Sandra Kulenovića.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Kada se Biuku, Livaji i Sanyangu nadoda Pukštas na papiru to izgleda sjajno. Teren će pokazati hoće li tako doista biti u "živoj" igri. Poseban fokus je na napadačkoj liniji Hajduka jer se tu od početka traži pojačanje, a dojam je da je dolaskom Biuka i revitalizacijom Dajakua područje uz linije terena dobro pokriveno. Aktivno se još traži napadač i uvijek postoje šanse da se nešto ipak realizira, ali ipak je realno očekivati da će spomenuti trojac činiti udarnu napast za HNL obrane najmanje do zime.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. rujan 2024 11:32