VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
PRESICA BIJELIH

‘Livaja je nezamjenjiv!‘ Leko najavio Jadranski derbi: ‘Kalinić? Jednom sam vam to rekao, ali više neću‘

‘Vušković i Pukštas će se priključiti juniorima za završnicu Lige prvaka‘, otkrio je trener Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. travanj 2023. 10:36

Došao i taj dan, osvanulo jutro kada je Ivan Leko u novinarskom salonu primao čestitke. Ulazak u finale Kupa okrenuo je atmosferu, ozračju je ponudio veliki prefiks "plusa". Jasno, rezultat je uvijek na prvom mjestu.

- Momčad je u odličnom stanju. Vozili smo se 10 sati iz Koprivnice, ali svi su bili u odličnom raspoloženju. Rezultat sve kroji – ispričao je Leko u kakvoj se atmosferi njegova momčad vratila iz Koprivnice.

Kada se pobjeđuje ne smeta ni autobus, ni kiša, ni teren. Pritom se nije Leko hvatao za "repove" polufinalnog dvoboja, nije ulazio u repliku sa Zoranom Zekićem koji je aludirao na dobra travnjak u Maksimiru pa su Bijeli primili četiri pogotka.

- Neću o tome, nema potrebe.

I tu je završila priča o Koprivnici. S pravom. Pobjednici idu dalje, poraženi ostaju sa svojim problemima, a sezona se nastavlja u prvenstvu.

- Prebrzo se sve događa, zato je fokus samo na sljedećoj utakmici. U velikom klubu nitko ne gleda što si napravio prošle srijede, nego što si uradio u zadnjoj utakmici. Zato je maksimalna koncentracija na Rijeku – naglasio je Leko.

Čeka Bijele jedna od najtežih utakmica ove sezone, jer domaćin je silno motiviran pred dolazak Hajduka. Žele nastaviti proljetni niz, ali žele Riječani prekinuti i seriju pobjeda Splićana na Rujevici. Pet utakmica zaredom Hajduk je slavio u Rijeci.

- Uff, koja tradicija. Tamo gdje nikada ne pobjeđujemo, ove sezone slavimo. Više bih volio da smo pet godina gubili – kazao je strateg Bijelih i odmah se korigirao:

- Sada malo ozbiljnije. Čeka nas jedna od najtežih utakmica, jer Rijeka je najbolja momčad proljeća. Mladi su poletni, s dobrim trenerom. Mi dolazimo oslabljeni, teško gostovanje i dobar izazov za nas. Moramo pokazati da nismo 11-12 nego grupa od 17-18 igrača koja može odgovoriti pritisku.

Hajduk nema Livaju i Krovinovića. Toliko se toga već ispisalo o utakmicama kada nema Livaje, no pitanje je kako nadomjestiti najboljeg igrača. Vječno pitanje koje se i prethodnicima postavljalo, ali Leko je ponudio spreman odgovor.

- Marka se ne može zamijeniti, to je jasno. Ni Real ne može zamijeniti Benzemu, ni Bayern Lewandowskog, ni City Haalanda. Marko je ključni igrač, Marko je lider i nećemo ga ni pokušati zamijeniti. Pokušat ćemo dobiti na drugi način.

Hoće li Kalinić zaigrati od prve minute?

- Neću to kazati. Jednom sam rekao, ali više neću – kazao je Leko i potom dodao rečenicu punu povjerenja prema novinarima.

- Rekao bih vam privatno, ali nećemo pomoći protivniku. Imamo mi jasne dvije-tri opcije, ali bilo bi neozbiljno da govorimo što i kako.

Livaja je Hajduku nezamjenjiv, a Frigan je najvažniji igrač Rijeke. Kako će Bijeli zaustaviti najboljeg strijelca domaćina?

- Dobar je, zaista dobar. Kada malo pogledate utakmice i brojeve, to je drugi napadač u 2023. sa šansama, golovima. Opasan je, može se spustiti, ima dubinu, može na centaršut. Pred njim je lijepa karijera, ali nije Rijeka samo Frigan. Zna se što igraju u napadu i obrani. Ima nekoliko kvalitetnih mladih, Rijeka je uistinu odličan miks iskustva i mladosti.

Što je ključ dobre priče Rijeke ovog proljeća, što je razlog preporoda?

- Ključni je detalj dolazak novog trenera s 10 novih igrača. I vjerom, naravno. Svi vjeruju, od predsjednika do čistačice. Rade "ka pasi", poljubi te onda i rezultata, Nema tu filozofije. Ali, radujem se utakmici. Bit će ljudi, pritiska, stresa. Volim reći, velike utakmice su za velike igrače i velike ekipe. Nemoj mi driblati kod 3:0, kod 0:0 mi pokaži kakav si igrač. Za moju ekipu, da se vidi gdje smo i što smo, ovo je prava prilika.

Za kraj, dodao je Leko temeljnu osobnu impresiju.

- Zaboravimo Kup, sljedećeg tjedna sudit ćete nas samo kakvi smo bili u Rijeci. Bitno je izbaciti emocije, resetirati se na novu utakmicu. Samo fokus i disciplina. Uz to, ovo je nogomet, nije balet. Na Rujevici je najbolji teren u ligi. Mi pokušavamo igrati nogomet, nekada izgleda očajno, nekada malo bolje, ali bit će drukčija utakmica zbog samih uvjeta.

Kako gledate na preostalih osam utakmica do kraja sezone? Hajduk čvrsto drži drugu poziciju bez realnih izgleda za pomak.

- Kako ste završili to se samo gleda. Što više pobjeda, imaš više šanse za bolji ugovor, za neki transfer. Svi mi imamo individualne ambicije i neće te nitko pitati kako si igra, kako ti je ekipa izgledala na početku sezone. Bitan je samo kraj.

Vušković i Pukštas se priključuju juniorima

Koliko je Sahiti spreman za Rijeku?

- Žao mi je što nemam pravog Sahitija. Svi vi koji ste dulje na Poljudu znate kakav je Sahiti bio, ali takvog nemam. Najtužniji sam što Sahiti nije dva mjeseca trenirao kako treba. Sahiti vježba, u konkurenciji je, ali još nije na onoj nekadašnjoj razini.

Ozlijedio se Sahiti upravo protiv Rijeke, na Poljudu početkom veljače. Jedan od najboljih igrača Bijelih prošle jeseni od tada je odigrao tek 60 minuta kroz dva nastupa, a propustio je ukupno devet utakmica.

Na klupskoj razini je odlučeno da juniori iz prve ekipe odlaze na Final four u Ženevu sljedećeg tjedna (21-24.travnja). Dva prvotimca Leko neće imati za susret s Varaždinom u subotu, a možda ni za dvoboj s Goricom 26. travnja.

- Vušković i Pukštas će se priključiti juniorima za završnicu Lige prvaka – potvrdio je Leko.

Zajedno s prvotimcima Vuškovićem i Pukštasom, s juniorima u Ženevu ide i Roko Brajković koji je igrao i prethodne utakmice Lige prvaka mladih. Gotovo najjači Hajduk u juniorskoj postavi ide na Final four, jasno, bez ozlijeđenih Prpića i Capana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 19:03