Marko Livaja

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
TEŽAK UDARAC

Livaja je propustio pola proljeća: Niz ozljeda nisu slučajnost već posljedica, sada ostaje samo jedna želja

Prvo ime splitske momčadi u nedjelju izostaje već osmu utakmicu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. svibanj 2024. 13:08

Marko Livaja trenira već 10-ak dana, ali još nije spreman za povratak. Privremeni trener Bijelih Jure Ivanković nadao se povratku Livaje za susret s Varaždinom, međutim golgeter Bijelih nastavlja rehabilitaciju.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Kada se po tko zna koji put na kraju sezone budu tražili uzroci strmoglavog pada proljetnog Hajduka, ozljede Livaje bit će pri samom vrhu tog popisa. Pola proljeća već je propustio Livaja, više je utakmica izostao ove polusezone nego svih prethodnih zajedno. U tri godine sedam je utakmica propustio do siječnja 2024,, a onda su na krenule ozljede. Gležanj protiv Rijeke, koljeno u dvoboju s Dinamom. Iza Livaje je sedam propuštenih HNL dvoboja i polufinale Kupa. Od 16 susreta koliko je Hajduk odigrao ovog proljeća, na osam dvoboja zbog ozljeda nije bilo Livaje.

Previše za igrača na kojeg se oslanjala kompletna momčad. U dvije kompletne sezone direktno je kroz pogotke i asistencije sudjelovao u “30 plus” zgoditaka. Ove sezone ni pola od toga, samo 14. Pritom je olakšavajuća okolnost činjenica da je odigrao gotovo trećinu manje utakmica. Redovno je do sada propuštao po jedan dvoboj tijekom polusezone. Takva je bila njegova HNL statistika do siječanjskog susreta s Rijekom, a onda je u tri mjeseca izostao s više utakmica nego u tri prethodne godine.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Hoće li se vratiti za sljedeću utakmicu u Puli, više je retoričko nego konkretno pitanje. Sezona je ionako izgubljena, kako za Hajduk, tako i za Livaju. U ovom trenutku bilo bi jedino važno da spreman uđe u sljedeću, da bude pravi Livaja koji će se staviti na raspolaganje novom treneru u stvaranju momčadi za budućnost. Ali, jasna je i poruka koju “univerzum” šalje Livaji. Ozljede koje su napunile njegov zdravstveni karton ovog proljeća ozbiljno su upozorenje za nastavak karijere. Krajem kolovoza puni 31. godinu, stiže razdoblje u kojem će nedvojbeno raditi više za skromniji doseg. Ozljede su mehaničke, ali kada se zaredaju nisu slučajnost već dolaze kao posljedica.

Hajduk bez Livaje

2020./21. Dinamo – Hajduk 2:0 (HNL)

2021./22. Tobol - Hajduk (Europa) 4:1, Šibenik - Hajduk 2:0, Slaven Belupo - Hajduk 0:0 (HNL)

2022./23. Lokomotiva - Hajduk 2:2, Rijeka - Hajduk 2:0 (HNL), Tehničar - Hajduk 1:5 (Kup)

2023./24. Dinamo - Hajduk (Superkup) 1:0, Hajduk - Rudeš 1:0, Osijek - Hajduk 1:1, Hajduk - Slaven Belupo 4:0, Rijeka - Hajduk 1:0, Hajduk - Osijek 1:2, Slaven Belupo - Hajduk 0:1, Hajduk - Rudeš 5:1 (HNL), Hajduk - Dinamo 0:1 (Kup).

Ukupno: 16 5 3 8 21:20

Devet utakmica izostao u Empoliju

U proljeće 2016. godine Livaja je izostao devet uzastopnih utakmica za Empoli. Zbog problema s trbušnim zidom, Livaja je jednu utakmicu odgledao s klupe, a potom je do kraja sezone, osam utakmica u nizu, izostao iz konkurencije. Ukupno je 60 dana bio “out” na kraju sezone 2015./16. Bila je to najdulja stanka koju je imao u karijeri, sve ostale su se zadržale na razini od sedam dana do dva i pol tjedna. Aktualna ozljeda u Hajduku druga je po duljini oporavka s pet tjedana izostanka, jer Livaja je izvan terena već 36 dana. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 13:08