El Arabi Hilal Soudani

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
ADUT KAKAV FALI DINAMU

Majstor za rušenje Hajduka i Rijeke: ‘Taj scenarij znači poraz za Hajduk i Dinamo, a naslov za Rijeku!‘

El Arabi Hilal Soudani bio je specijalist Modrih za trijumfe u derbijima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. ožujak 2024. 18:10

Njega je zapravo idealno imati za sugovornika prije velikih derbija hrvatskog nogometa između Dinama, Hajduka i Rijeke. Momčadi koje se ove sezone u nikad neizvjesnijoj utrci HNL-a bore za naslov prvaka. Jer on je na poseban način obilježio te velike okršaje hrvatskog nogometa u dresu Modrih. El Arabi Hilal Soudani. O njemu je naravno riječ. Danas ovaj 36-godišnji Alžirac igra u Mariboru i odlično mu ide, u Slovenskoj ligi zabio je osam pogodaka, jednom je bio asistent... Majstor ostaje majstor, pa i kad stignu neke godine. Soudani je bio jedan od najboljih stranaca koji su ikada igrali u Dinamu. Zapravo najbolji ako izuzmemo Eduarda da Silvu i Sammira koju su dobili hrvatsko državljanstvo i igrali za Vatrene.

- Pratim HNL, kako ne bih pratio. Kakva je to borba za naslov prvaka, baš strašna, neizvjesna - kaže nam u uvodu Soudani.

Ne izgledaju vrhunski

Dok je igrao u Dinamu, dobio je nadimak Mr. Derby. Soudani je zabijao u derbijima kad je trebalo, odlučivao je utakmice. Triput je odlučio derbi protiv Hajduka u - sučevoj nadoknadi vremena. U sezoni 2014./15. je u 90+1. i 90+4. asistirao za potpuni preokret i pobjedu 3:2 i to u utakmici u kojoj je bio trostruki asistent. Sljedeće je godine zabio u 90+5. u Maksimiru za pobjedu 2:1, a sezonu kasnije na Poljudu u 90+3. za pobjedu 1:0. Soudani se nalazi na sedmom mjestu povijesne ljestvice Dinamovih strijelaca u službenim utakmicama protiv Hajduka. Postigao je sedam golova, uz dvanaest asistencija! Na vrhu je Franjo Mara Wölfl s petnaest pogodaka, a slijede August Lešnik i Slaven Zambata s po dvanaest. Igor Cvitanović, Eduardo da Silva i Duje Čop, zabili su po osam golova, dakle, jedan više od Soudanija.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Posebno je bio opak u sudarima s Rijekom, bio im je pravi “krvnik”, postao je klupski rekorder po broju postignutih pogodaka u dvobojima protiv Nevere s Kvarnera. Zabio ih je ukupno četrnaest... Eh, da je sad Soudani u momčadi, sad kad se Dinamo “fajta” s Rijekom i Hajdukom za naslov.

- Sad pred derbi u Splitu, zapravo pred dva derbija, jer je nakon subote i onaj u polufinalu Kupa, mogu kazati da mi ni Hajduk, niti Dinamo ne izgledaju kao momčadi koje su u vrhunskoj formi, na top razini. Prvenstvena utakmica na Poljudu je iznimno važna za jedne i druge. Zapravo, najvažnija. Držim da poraženi ispada iz utrke za naslov prvaka. Teško da bi se i Dinamo i Hajduk mogli vratiti u igru ako dožive poraz, bio bi to preveliki šok za momčad uz činjenicu da bi izgubili bodove. Neodlučeno ne igra nikome, jer ako Rijeka pobijedi Rudeš, što se očekuje, onda ih više nitko ne bi mogao stići. Naravno, nikad ne reci nikad, ali Rijeka bi onda stekla veliku prednost, konačno, i Hajduk i Dinamo odlaze na gostovanje na Rujevicu.

Naravno da ga nije trebalo ništa pitati kad se radi o poljudskom derbiju.

- Žarko bih želio da Dinamo dobije derbi u Splitu, ja sam dinamovac i jako ću se veseliti ako se to dogodi. Tada bi Dinamo ostao u trci na naslov, ima i još onu zaostalu utakmicu s Varaždinom, onda bi hrvatsko prvenstvo i dalje ostalo skroz otvoreno. Naravno, ostalo bi i ako pobijedi Hajduk, ali jasno jest da moje srce kuca za moj bivši klub u kojem sam proveo sjajne, nezaboravne dane. Želim im puno sreće i zaista se nadam da će pobijediti.

Kazat će da u Splitu očekuje totalno neizvjesnu utakmicu.

- Igrati na Poljudu nikad nije bilo lako, itekako to dobro znam. Nikad nije bilo važno u kakvoj je formi bio Hajduk. Mogao je biti loš, mogao je biti dobar, u najboljoj formi, uvijek je bilo svejedno. Hajduk je protiv Dinama uvijek davao sve od sebe, naročito pred svojim navijačima. Ali uvijek je bilo gušt igrati na Poljudu. Nekako bih kazao da Dinamo u Splitu nikad nije igrao samo za bodove, već i za čast, za ponos. I da, vjerujem da će utakmica biti spektakl, možda i najbolja utakmica posljednjih godina koju su odigrala ta dva kluba. Razlog je sasvim jasan, o njemu sam već govorio, neodlučeno je praktički poraz i za Hajduk i za Dinamo kad se radi o trci s Rijekom. Morat će jedni i drugi preuzeti rizik, igrati napadački, otvoreni nogomet.

Sopićeva Rijeka igra sjajno

Kaže da ga jedna stvar brine kad je Dinamo u pitanju...

- Ne znam koliko Modri imaju samopouzdanja nakon onog katastrofalnog poraza u Solunu od PAOK-a. Kad primiš pet komada, onda psihološki potoneš do dna. No, s druge strane, sreća je za Jakirovićevu momčad što je i Hajduk sigurno izgubio samopouzdanje i potonuo nakon domaćeg poraza od Lokomotive. Tko je lakše prebrodio te šokove, taj će biti bliže pobjedi u tom derbiju u kojem nema favorita.

Za kraj, kad smo ga pitali, tko će osvojiti naslov prvaka, Mr. Derby nam je kazao.

- Htio bih da to bude Dinamo, ali ne bih se usudio prognozirati. Jer zaista Željko Sopić u Rijeci radi sjajan posao, njegova momčad igra sjajan nogomet, njegovi igrači djeluju gladno, željni uspjeha kao da “jedu teren”. Rijeka je prva već neko vrijeme, nije to zezancija, Sopa, taj simpatični ćelavac i odlični trener zaslužuje samo pohvale. Rijeka se mora poštivati i na njih se najozbiljnije mora računati. Uostalom, oni vode, imaju bodovnu prednost - zaključio je Soudani.

Najbolji Dinamovi strijelci protiv Hajduka

15 golova - Wölfl

12 - Lešnik, Zambata

8 - I. Cvitanović, Eduardo, Čop

7 - Soudani

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. ožujak 2024 20:09