BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX
BEZ DLAKE NA JEZIKU

Naš ugledni trener: Razočarali su me i Dambrauskas i Kopić! A to s Kalinićem meni je neshvatljivo...

Ma, Dinamov problem nije Petković, problem je jedna druga stvar, kaže još jedan naš poznati strateg
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. ožujak 2022. 07:50

Dinamo je uzeo bod u Splitu, ostao je isti razmak ispred Splićana, međutim, mogu li u Maksimiru imati apsolutni razlog za zadovoljstvo? Po mnogima - ne mogu i ne smiju biti. Jer - Dinamo treba pokazati više!

- Očekivao sam takav derbi. Kad je toliki ulog, kad su u igri važni bodovi u borbi za naslov, ne treba se nadati utakmici s puno šansi i puno golova, već borbi, želji, trci, čega i jest bilo puno na Poljudu. Međutim, moram reći da su me obojica trenera razočarala time što nisu više riskirali, pokazali više napadačkih ambicija. Dinamo i Hajduk si takvo što, zbog imidža, tradicije, navijača, ne smiju dopustiti - direktan je bio Branko Ivanković, bivši Dinamov trener, koji je nedavno za još dvije godine produljio ugovor s reprezentacijom Omana.

image

Branko Ivanković

KHALED DESOUKI Afp

Ivanković nastavlja...

- Primjerice, Nikola Kalinić na klupi? Meni je to neshvatljivo, imaš takvog igrača, u takvom ambijentu Poljuda, i on ti ne igra? To je dokaz da su svi više razmišljali o obrani, nego o napadu. Nije niti Dinamo u tom pogledu bio puno bolji, premalo je bilo želje i ideje, pritiska da se zabije gol.

Ime i veličina

Dotaknuo se Ivanković i Hajduka, no, ipak smo mu, kao članu “Dinamove obitelji”, na stol stavili priču o Dinamu. I Bruni Petkoviću. Eto, opet se oko njega lome koplja. Iako Petković, definitivno, nije glavna priča Dinamova gostovanja u Splitu, različiti su pogledi na njegovu ulogu u momčadi.

Jedni će reći da je opet bio slab, da je gubio lopte, da nije bio napadački raspoložen i da je takav postao uteg Dinamovoj igri. Mi smo ga, pak, ovaj put istaknuli pozitivnije, bio je igrač koji je odradio dobar posao u defenzivi, pripremio šansu Gojaku, dobivao duele, što je dosta u mršavom derbiju u kojemu se malo toga dobroga obostrano moglo istaknuti.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

- Slažem se da je Petković bio dobar što se tiče truda, želje, uklizavao je, branio, tu se nema što prigovoriti. No, njegov doprinos napadu mora biti veći. On je prije svega napadač, dakle, čak i da igra “desetku”, a pogotovo “devetku”, on mora biti više u šesnaestercu ili na potezu od 15-20 metara od gola, biti opasan.

Znači, Ivanković bi pronalazio druga rješenja u napadu? Ili...

- Ma, Dinamo mora igrati napadački, mora igrati na gol više. Njegovo ime, njegova veličina, to traže, ne može osvajati naslove uz ovakve predstave. Na treneru je da pronađe način kojim će tu napadačku igru posložiti. Naravno, bilo bi loše odreći se Petkovićeva potencijala, iako, on sam treba neke stvari odlučiti, što želi od samog sebe, kako želi igrati. Ja nisam tamo u svlačionici da bih znao postoji li s njim problem i koje vrste. Trener Kopić ima uvid u situaciju i na njemu je da pronađe način kako će Dinamo u idućim utakmicama do kraja prvenstva biti bolji, efikasniji, kvalitetniji u napadu. Jesu li to neka nova imena ili će bolje iskoristiti Petkovića, to je sad samo na njemu. Pa, Petković se vraća po loptu i zato što mu je nitko ne donese, a kad je primi, često je nema kome dodati jer se suigrači ne priključuju. E, tu treba napraviti napadačke mehanizme, koji bi donijeli pomak u igri - smatra Ivanković.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Na sličnom tragu

A na sličnom je tragu, kad je Dinamova igra u Splitu u pitanju, Dražen Besek. Također nije bio previše očaran tim bodom na Poljudu.

- Najviše me, zapravo, i brine to zadovoljstvo bodom na Poljudu! Dinamo ne smije biti zadovoljan kad osvoji bod, makar i u Splitu, u takvom ambijentu. U redu, Dinamo nije izgubio, ostala je ista prednost pred Hajdukom, međutim, za Dinamo nikad nije dobro kad je zadovoljan zato što nije izgubio. Uvijek se mora ići na pobjedu, biti hrabriji, odlučniji.

Opet, reći će neki, nije bilo Ademija, Ivanušeca, Theophilea..., remi bez važnih igrača, nije to neuspjeh?

- Gledajte, svim klubovima na svijetu nedostaju igrači, imaju problema s ozljedama, kartonima. Po meni, Dinamo je i bez tih igrača, koji jesu važni i kvalitetni, još uvijek naša najbolja momčad. I ima u svlačionici igrače koji ih mogu nadoknaditi, ali to ne izgleda tako, nije niti u Splitu to Dinamo prikazao. Dinamo mora imati bolju napadačku igru, mora težiti pobjedi, pa i pred 30 tisuća ljudi u Splitu, sve ostalo ne priznajem.

image

Dražen Besek

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Došli smo i s Besekom do teme Brune Petkovića. Kako on vidi tu njegovu situaciju?

- Ma, Dinamov problem nije Bruno Petković. Problem je da igra ne odgovara potencijalima igrača koje imaš, kad se Petković ili neki drugi igrač ne koristi u skladu s mogućnostima. Tu trener mora vidjeti kako bolje organizirati tu napadačku igru. Mene, recimo, intrigira taj Tolić, vidi se da ima nešto, da ima kvalitetu, ali kako će dobiti samopouzdanje, kako će se pokazati, ako nema priliku u kontinuitetu? Ima prostora za napredak do kraja sezone, ima igrača, ima načina, ali, kažem, Dinamo ne smije biti zadovoljan nakon ovakvog derbija, ne smije biti zadovoljan time što je osvojio bod i nije zabio gol.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Onda je Besek podvukao:

- Ne bi se prvi put dogodilo da dva suparnika gledaju jedan drugoga, a da iz toga profitira netko treći. A to mi je dojam, da su i Dinamo i Hajduk gledali samo kako ne izgubiti, kako ne primiti gol. Napad mora biti prva Dinamova ideja, na tome treba gajiti šampionske ambicije i to je najveći problem Modrih trenutno, a ne Petković ili neki drugi igrač.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 01:04