TOM DUBRAVEC/CROPIX
ANALIZA STRUČNJAKA

Nikica Jelavić: Kalinić mora biti u prvih 11, nema smisla da ulazi u drugom dijelu i igra pola sata!

Dambrauskas je dobar strateg, ali očito ne zna ispraviti neke stvari, ustvrdio je bivši trener bilih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. ožujak 2022. 06:08

Najveća tema Hajduka nakon derbija svakako je pitanje statusa Nikole Kalinića. Tema za budućnost, jasno. Jer, Kalinić je pred mjesec dana doveden da bi bio jedan od glavnih, ako ne i najvažniji igrač ekipe koja želi do trofeja ove sezone, ali derbi s Dinamom počeo je s klupe. U igru je ušao u 65. minuti, odigrao je posljednjih pola sata derbija, ali bez konkretnog učinka.

Čim je izašao na travnjak znači da je spreman, da zatezanje zadnje lože, koje se navodilo kao jedan od razloga zašto je počeo s klupe, nije alibi za status pričuve.

Derbi je prošao, ali kako dalje, treba li Kalinić i dalje biti na klupi ili se vratiti u početnu postavu?

- Trener treba iskoristiti klasu koju posjeduje u kadru i zato, po mom sudu, Kalinić treba igrati u startnoj postavi - poručio je nekadašnji hrvatski reprezentativac i napadač Bijelih, Nikica Jelavić.

image

Nikica Jelavić

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Zacrtani put

S tribina Poljuda uživo je Jelavić promatrao derbi sa svojim društvom. Sjajno je, kaže, imati doživljaj s tribina, neopterećen gledati utakmicu, ali nije lako biti u ulozi navijača Hajduka.

- Ima radosti, ali i stresa - dodat će Jelavić.

No, vratimo se temi Kalinić. Karijeru je i Jelavić izgradio kao centarfor, prošao je puno inozemnih liga, od Austrije, preko Škotske, engleskog Premiershipa, kineske lige. Ima iskustva i za dvije karijere, što bi rekli... Zato ima i jasne argumente svog stava.

- Nema smisla da Kalinić igra pola sata, da ulazi u drugom dijelu. Izvuci ga iz igre nakon 70 minuta ako se potroši, ali drukčije te suparnik gleda kada imaš Kalinića u napadu. I drukčije tvoja momčad diše.

Generalno gledajući, Jelavić smatra da je Hajduk u dobroj situaciji bez obzira na recentne rezultate.

- Lijepa je priča stvorena ove sezone i nikoga ne bih kritizirao. Dapače, priča je pozitivna s puno prostora za napredak. Čak i ako se ne osvoji prvenstvo, treba ostati na zacrtanom putu. Euforija nastupi u jednom trenutku jer svi hoće prvenstvo, ali ne gradi se momčad u tri-četiri mjeseca. Bilo je loših utakmica, međutim, Hajduk se općenito diže. Pritom treneru treba dati šansu. Ne znam koji je njegov domet, ali ima nešto. Treba stati iza trenera, to je moje mišljenje, isto kao što smatram da Kalinić mora igrati od početka. Dat će Kalinić svoje, možda mu treba nekoliko utakmica da dođe sebi. Shvaćam da mu je veliki pritisak jer nije lako igrati pred svojom publikom. Zato se divim Livaji, koji je uspio sve svoje kapacitete iskazati u Hajduku - naglasio je Jelavić.

Sporedna pitanja

Ivan Pudar trener je koji je s Kalinićem radio u Šibeniku i Hajduku. Zato smo Pudara upitali “koja je poruka s ostavljanjem Kalinića za derbi”.

- Ne mogu reći koja je poruka, ali pitanje je sposobnosti samog trenera kako uskladiti momčad. Pritom su pitanja poput igranja s tri ili četiri natrag, s dva ili tri vezna, postala sporedna. Dojma sam da trener nije uspio prebaciti situaciju s treninga na utakmicu. Kalinić? Dolazimo do pitanja mogu li Kalinić i Livaja igrati zajedno. Ja kažem - mogu! Ako je Kalinić udarna špica, svi vidimo da Livaja ima ulogu slobodnog napadača koji ide i lijevo i desno, pa tu onda nema razlike. Veći je problem što trener nije spojio krilne igrače s Livajom i Kalinićem. Dapače, za mene je to najveći problem. Primjerice, Sahitiju se nema što prigovoriti, ali ima problema s tehničkim dijelom, s udarcem. Trener kaže da su svi u konkurenciji, svih 20 igrača. I da su na dobrom putu. Ali, ne mogu biti na dobrom putu ako u zadnje tri utakmice imaš osvojena dva boda. Pritom nemaš igru koja daje rezultat, a nemaš ni prekide s kojima bi lomio utakmice - kazao je Pudar.

Psihološki poljuljani

Je li ostavljanje Kalinića na klupi pokazatelj da trener ima maksimalnu slobodu izbora startne postave?

- Rekao bih da je odgovor samo jedan, prekaljeni napadač poput Kalinića trebao je početi derbi. Pitanje ozljede pritom nije upitno. Ako Kalinića zateže loža, onda ne može u sprint. Dakle, nije zadnja loža.

image

Ivan Pudar

DUJE KLARIC/CROPIX

Hoće li Hajduk s Kalinićem na klupi ponovno biti previše oslonjen na Livaju do kraja sezone?

- Ako se to dogodi, a nadam se da neće, nije dobro. Kada se stegne Livaju, onda nema ni Hajduka, što je potvrdio i derbi. Uz to, puno je igrača izvan procesa. Dolazi Lokomotiva, neopterećena s pozicijom, a Hajduk je načet ozljedama i psihološki poljuljan serijom od tri utakmice bez pobjede. Nije prvenstvo završilo prošle subote, treba svaku sljedeću ići na pobjedu. Zato će Dambrauskasu trebati pravi Nikola Kalinić. Ako je u Puli bio najbolji, ne znam zašto nije igrao od prve minute protiv Dinama!?

Krila trebaju biti više od pomoći

Jelavić je govoreći o viđenoj partiji Hajduka iznio sljedeće mišljenje...

- Ako pričamo o Marku Livaji i Nikoli Kaliniću, onda im sasvim sigurno krila trebaju više pomoći. Najlogičnija situacija koja se radi još u nižim kategorijama jest trenutak kada “špic” dođe po loptu, a pritom se krila trebaju zabijati. Ali, krila Hajduka stoje široko i tek kada prime loptu, idu u prostor - zamijetio je negdašnji hrvatski reprezentativac.

Ne zna ispraviti neke stvari

Pudar je postavio još jedno pitanje...

- Primjerice, je li Krovinović trebao ući u 70. minuti ili je trebao nezaliječen igrati od početka? Dambrauskas je dobar strateg, ali očito ne zna ispraviti neke stvari. Zato ostanak Kalinića na klupi ne bih gledao ni kao trenerov poraz, ni kao pobjedu. Bitan je Hajduk, a Hajduk nije pobijedio. Jer, ako je Hajduk na dobrom putu, gdje su onda ostali, na kakvom su oni putu?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 09:26