CARMELO IMBESI Nurphoto Via Afp
TUDOR BI GA ZADRŽAO

Nikola Kalinić čeka zeleno svjetlo za dolazak u Hajduk, ovo su dvije stvari koje idu u prilog Splićanima

Povratak kući i mogućnost osvajanja trofeja s Hajdukom golemi su mu motiv
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. siječanj 2022. 07:11

Posljednju utakmicu u Hrvatskoj nogometnoj ligi, i to kao igrač Hajduka, odigrao je 17. svibnja 2009.godine, kada je golom u 44. minuti utakmice potvrdio pobjedu Splićana nad Šibenikom od 2:0. U 52. minuti dvoboja zamijenio ga je Vukušić.

Nikola Kalinić, praktično je sigurno, u drugom dijelu Prve HNL sezone bit će opet u bijelom dresu! Da bi to bilo i teorijski točno, nužno je da se dogodi dvije stvari.

Scenarij uoči finalizacije

Prva je da njegov talijanski klub Hellas Verona pristane na sporazumni raskid ugovora s igračem, koji je vezan za ovu momčad do lipnja ove godine. Druga je stvar da Nikola Kalinić službeno potpiše za Hajduk. Koliko su realne dvije opcije i kada bi se navedene predradnje mogle dogoditi, pa da navijači Hajduka opet vide ovog iskusnog Solinjanina u bijelom dresu?

Kao što smo naveli, spomenuti je scenarij pred praktičnim ispunjavanjem. Hajduk i Nikola Kalinić su se dogovorili i tu nema nejasnoća. Sada se čeka da vodstvo Hellas Verone prelomi svoje planove za ovosiječanjski prijelazni rok. Talijanski klub, zajedno s trenerom Igorom Tudorom, mora odlučiti koji bi napadač trebao popuniti mjesto kojeg bi praznim ostavio Kalinić.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Kad bi bilo po Tudoru, Nikola Kalinić bi ostao u Veroni i to ne samo do lipnja. Tudor iznimno cijeni tog igrača, a bez obzira na to što je nedavno u siječnju navršio 34 godine, pokazuje i u dresu Verone da i te kako može odgovoriti zahtjevima Serie A. Ove sezone igrao je 12 prvenstvenih utakmica, i to u prosjeku 34 minute, ali Nikola Kalinić bio je opterećen delikatnom ozljedom lista, zbog čega je izvan pogona bio dva mjeseca. To je svakako poremetilo njegovu formu. No, Tudor ga odlično poznaje, te je svjestan da će za svoju igru u formacii 3-4-2-1 jako teško pronaći igrača takve razine, a koji će biti i alternativa raspucanom Giovanniju Simeoneu.

U cijeloj priči,međutim, dva važna momenta idu u prilog Hajduku. Prvi je taj da je Nikola Kalinić maksimalno željan povratka u Hajduk, a drugi je onaj koji ukazuje da je Hellas Veroni dobrodošlo smanjenje igračkog kadra. Pogotovo za igrača koji je u lipnju slobodan otići, logičnije je pustiti ga sada i uštedjeti njegove četiri proljetne plaće. Činjenica da nije bilo govora o produživanju ugovora samo osnažuje tezu kako će se naposljetku Verona i Nikola Kalinić dogovoriti i uskoro rastati.

Ostaje, dakle, samo pitanje kada će se to dogoditi. Načelno, calciomercato traje do 31. siječnja i do tada se očekuje da se dogodi sporazumni raskid profesionalnog ugovora. No, djelomice može biti i prolongiranja jer u Serie A i nakon toga još nije potpuno zatvoren zimski prijelazni rok. Naime, mogu se dovesti igrači koji su bez kluba, a mogu se otpustiti igrači koji odlaze u lige čiji prijelazni rok traje do sredine veljače. Upravo kao u Prvoj HNL.

image
FRANCO ROMANO Nurphoto Via Afp

Najvažnija stvar u svakoj transfernoj priči je, u pravilu, čvrsta volja igrača. Kod Nikole Kalinića ona je najčvršća. U skoro trinaest godina u inozemstvu, u kojima su klubovi (Blackburn Rovers, Dnipro, Fiorentina, AC Milan, Atletico Madrid, Roma, Hellas Verona) platili ukupno 64,3 milijuna eura odštete kako bi ga angažirali, a u kojima je zasigurno zaradio za mirnu egzistenciju obitelji, Nikola Kalinić nije osvojio gotovo ništa. Samo jedan UEFA Superkup s madridskim Atleticom, ali u tom je dvoboju s Realom bio na klupi.

Karijerni izazov

Povratak kući i mogućnost osvajanja trofeja s Hajdukom golemi su mu motiv i još jedan karijerni izazov. Za Bijele je Nikola Kalinić top player jer je moćan centarfor (187), još u punoj snazi, a k tome spada u taktički iznimno kvalitetne centarfore. Njegova su kretanja, osvajanja prostora, ali i omogućavanje suigračima praznih koridora, nedvojbeno blagodat momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 21:59