TOM DUBRAVEC Cropix
EKSKLUZIVNO ZA SD

Nikoličius otkrio na što nije ponosan, pa progovorio o jednom igraču: ‘Mislio sam da može biti igrač prevage‘

‘S jedne strane osjećam se ponosno jer mislim da smo napravili puno dobrih stvari za klub‘
Piše: Krešimir Milić, Slobodna DalmacijaObjavljeno: 03. lipanj 2024. 11:45

Posljednji vikend u sezoni za nama donio je i službeni kraj ere sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa u Hajduku, a na njegovo mjesto imenovan je Nikola Kalinić. Pred napadačkom ikonom kluba, u suradnji s predsjednikom Ivanom Bilićem, slijedi era jednakih ambicija koje su imali Lukša Jakobušić i Nikoličius, a uskoro se očekuju i prvi koraci na tom putu u vidu imenovanja trenera, piše Slobodna Dalmacija.

Nikoličius je bio najdugovječniji sportski direktor u povijesti kluba, a u tri i pol godine njegovog mandata Hajduk je imao za cilj u svakoj sezoni napasti titulu, osvojena su dva Kupa, a stigla su i brojna zvučna igračka imena koja su u nekim prijašnjim sezonama bila nezamisliva u bijelom dresu.

Najveća očekivanja bila su u sezoni za nama, a rezultatski neuspjeh rezultirao je promjenama u upravljačkoj strukturi kroz odlazak Jakobušića, a onda i Nikoličiusa. Bez da vas davimo s dugim uvodom i dodatnim komentarima, kakvih nije nedostajalo u ovom slučaju, red je i da se čuje riječ od onih koje svi komentiraju. Zato smo i porazgovarali s Nikoličiusom koji nam je otkrio kako gleda na period iza njega u Hajduku.

Nakon tri i pol godine je gotov vaš mandat u Hajduku i došao je prvi odmor. Kakav je sveukupni osjećaj nakon odlaska s Poljuda?

- S jedne strane osjećam se ponosno jer mislim da smo napravili puno dobrih stvari za klub nakon situacije u koju smo došli. Kad se osvrnem u ove tri i pol godine mogu biti ponosan na napredak u puno stvari. Naravno, osjećam i jednu gorčinu zbog ove zadnje sezone jer smo svi imali očekivanja i ciljeve koje nismo ispunili. Kad gledam retrospektivno u prvoj punoj sezoni smo imali najbolju šansu za biti prvaci, bili smo onda najbliže, a u drugoj i trećoj sezoni smo bodovno bili blizu Dinama. Ova posljednja sezona u smislu očekivanja i kad smo sve posložili imala je veliki imperativ. Bili smo prvi na tablici nakon polusezone, a nakon 26 kola i utakmice prije Lokomotive bili smo još bod ispred Dinama u trenutku kad je ostalo još deset kola. Tu onda imaš velika očekivanja, ali nismo uspjeli to dovesti do kraja kako smo željeli i zbog toga mi je jako žao. Ali život ide dalje, nije to s jedne strane na život i smrt, a nogomet je takav da brzo kreće nova sezona u kojoj će Hajduk ponovno imati šansu boriti se za naslov koji dugo čeka.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Mijenjanje trenera vam se najviše zamjeralo u mandatu.

- To je apsolutno segment na koji nisam nimalo ponosan, ni zadovoljan time. Dobro, u nogometu se, posebno u Hrvatskoj, često mijenjaju treneri i zbog očekivanja okruženja. No, u svom slučaju za ovaj segment sebi najviše zamjeram. Želio bih da smo imali jednog trenera koji bi radio nekoliko sezona u miru s kojim bi u dogovoru radili selekciju igrača, dovodili ih u momčad, promovirali juniore i to bi dugoročno bilo puno bolje i lakše. Tako bi vjerujem izvukli i iz nekih igrača maksimum, posebno mlađih. Međutim tu je i taj imperativ i pritisak zbog dugotrajnog neuspjeha i nestrpljiva sredina želi sve i odmah. To apsolutno prihvaćam što ljudi ne žele čekati i žele vidjeti Hajduk na prvom mjestu. Trebaš onda tu balansirati pa recimo ta promjena trenera donose neki impuls momčadi. Samo nije uvijek direktor ili trener kriv za neki neuspjeh. Tu ima puno kolektivne odgovornosti i puno odluka što utječe na rezultat. Hajduk ima mogućnosti za napredak i ima ljude unutra koji znaju kako klub može bolje funkcionirati i lakše doći do uspjeha. Ako želiš biti prvi to je kumulativan proces u kojem moraš biti najbolji na terenu, ali i sam klub u puno segmenata mora funkcionirati kao jedno.

Puno se očekivalo i od Vadisa Odjidje-Ofoea zbog bogatog igračkog iskustva. Je li on imao ove zime neku ponudu za drugu sredinu koju je mogao realizirati?

- Vadisa smo doveli u dogovoru s Ivanom Lekom koji je vjerovao u njega jer ga je dobro poznavao iz Belgije. Vjerovao sam i ja u njega jer sam ga dobro poznavao i mislio da može biti igrač prevage. Imali smo određenu rolu za njega, ali opet na kraju ovisi koliko povjerenje daješ igraču i koliko možeš istrpjet. Razgovarali smo s Vadisom na zimu jer smo imali neke ponude za njega, a on je izrazio želju za ostati s ciljem i mogućnošću da osvoji titulu. Tad smo bili u situaciji da smo u prilici osvojiti duplu krunu, a on je igrač za kojeg smo vjerovali da može dati doprinos tom cilju s određenom minutažom. Ne treba to gledati perceptivno da Vadis treba igrati svaku utakmicu 90 minuta i zabijati dva gola. To je igrač koji je dao doprinos i izvrstan profesionalac koji je sigurno pomogao svojim iskustvom odgajanju naših mladih igrača koji su priključeni prvoj momčadi iz Akademije. Bit će sigurno boravak s njim od koristi nekim mlađim igračima u daljnjim karijerama jer su uz njega postali još bolji.

Tijekom zimskog prijelaznog roka velika imena su stigla u klub, a gledajući iz današnje perspektive bi li doveli još kojeg igrača?

- Zimski prijelazni rok je jako specifičan i tu smo radili na dovođenju nekih igrača na određenim pozicijama. Ja sam inzistirao na dovođenju još jednog napadača, ali nismo uspjeli dovesti imena koja smo željeli. Imali smo i neka ograničenja što se tiče financija pa se tu treba ponašati i u skladu s okvirima. Htjeli smo dovesti još jednog lijevog beka i imali puno imena, ali odvile su se različite situacije zbog kojih u tome nismo uspjeli. No, istaknut ću još jednom da smo imali dovoljno kvalitetan kadar iz kojeg smo trebali izvući puno više.

ČITAVI INTERVJU PROČITAJTE OVDJE

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. lipanj 2024 11:45