JOSKO PONOS/CROPIX Cropix
PRAZAN STADION

Ništa od proslave rođendana pred punim Poljudom: Evo zašto Hajdukova žalba vjerojatno neće biti uvažena

Mali su izgledi da Splićani protiv Farmaceuta svoj rođendan slave pred publikom
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. siječanj 2022. 14:53

Hajduk je prošlog tjedna poslao iznimno opširnu žalbu na sankcije koje im je izrekao HNS-ov disciplinski sudac Alen Klakočar. Znate već sigurno da je Hajduk kažnjen s praznim tribinama na sljedećoj utakmici, te sa 70 tisuća kuna, a sve zbog ponašanja dijela navijača na derbiju s Osijekom. Novčana kazna izrečena jer zbog baklji, a prazne tribine zbog skandiranja “cigane, cigane”, upućenog glavnom sucu utakmice Franu Joviću.

Hajduku je posebno teško pala druga sankcija jer sljedeća utakmica na Poljudu na rasporedu je 13. veljače protiv Slaven Belupa. A 13. veljače Hajduk će proslaviti 111 rođendan... U Splitu su vjerojatno mnogi planirali rođendan proslaviti na utakmici, što je svakako i najprimjerenije. No, po svemu sudeći proslave neće biti.

Koliko god Hajduk objašnjavao da skandiranje “cigane, cigane” nije nikakva diskriminacija, te koliko god i HNS-ov predsjednik Marijan Kustić stajao kod toga da je atmosfera na spornoj utakmici bila sjajna, male su šanse da žalba bude uvažena.

Hajduku je Klakočar treći put u ovoj sezoni izrekao kaznu zbog povika “cigani, cigani”. U prethodna dva navrata Hajduk se nije žalio. Sankcije su zbog istih tih povika dobili i Osijek, i Rijeka, i Dinamo. I nitko se od njih nije žalio. Rijeka se, doduše, prošle sezone žalila zbog iste kazne, a žalba joj je bila odbijena.

Praksa je, dakle, kažnjavati klub zbog takvih ispada navijača, nitko do sada nije dobio iznimku, pa je teško vjerovati i da će je Hajduk dobiti. Istina je da zbog toga nikome nisu ispražnjene tribine, ali i nitko nije skupio pet disciplinskih prijava u sezoni. Nitko osim Hajduka.

Već smo pisali o tome da se Hrvatski nogometni savez čvrsto drži naputaka koje je propisala UEFA. Naravno da UEFA pri tome nije vodila brigu o specifičnostima pojedinih regija, nego je poslala nekakav globalan pravilnik, koji nacionalni savezi potom prilagođavaju na svoj način. HNS ga je u glavnini doslovno prepisao.

Po hrvatskim zakonima povici “cigani, cigani” nisu kažnjivi, zbog njih se nikoga ne prijavljuje civilnim sudovima. Stoga logično zvuči razmišljanje da bi Hrvatski nogometni savez tijekom zimske stanke trebao pomnije razmotriti pravilnik i vidjeti koliko ga je moguće korigirati. Malo je ipak neprirodno da se nakon utakmice u kojoj su svi bili oduševljeni s ugođajem prazne tribine.

No, što god se dogodilo s pravilnikom, sada je na snazi takav kakav je, a po njemu je Hajduk kriv i mora igrati pred praznim tribinama.

KLAKOČEROVO OBJAŠNJENJE KAŽNJVANJA HAJDUKA

HNK Hajduk kažnjen je jedinstvenom kaznom od 70.000 kuna i jednom utakmicom bez gledatelja zbog korištenja pirotehničkih sredstava (čl. 67. DP HNS-a) i diskriminirajućeg ponašanja domaćih navijača (čl. 88. DP HNS-a) tijekom utakmice Hajduk - Osijek. Domaća navijačka skupina Torcida, smještena na sjevernoj tribini (6548 pripadnika), pet minuta prije početka utakmice, a za vrijeme koreografije bacanja traka rola papira ispred iste tribine, pale jednu baklju, dvije svjetleće dimne bljeskalice, jednu rasprskavajuću pirotehničku raketu, te šest dimnih kutija koje su pravile dim narančaste boje, a od kojih je jedna gorjela i u prvoj minuti utakmice. Također, u 38. minuti pale jednu dimnu kutiju, u 41. minuti tri baklje, od 51. do 53. minute pale tri baklje, od kojih su dvije bačene na prostor ispred iste tribine. Od 56. do 58. minute pale tri baklje, od kojih su dvije bačene na prostor ispred iste tribine, te od 62. do 63. minute pale devet baklji i četiri svjetleće dimne bljeskalice, koje su sve dogorjele na istoj tribini, te u 64. minuti bacaju jedan topovski udar, a od 65. do 69. minute pale oko 25 baklji, četiri svjetleće dimne bljeskalice, od kojih su četiri baklje bačene u teren za igru, kojom prilikom se igra nije prekidala, a osam baklji je bačeno u prostor ispred iste tribine. U 74. minuti zapaljena je jedna baklja, u 75. minuti dvije baklje, u 83. i 88. minuti zapaljene su po jedna baklja i sve su dogorjele na istoj tribini. U 21. i 70. minuti cijeli stadion uzvikuje: "Cigane, Cigane" na sudačku odluku prilikom dodjele opomene. Također, u 76. minuti na tribini istok se pali jedna dimna kutija koja je pravila dim narančaste boje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 01:49