Rokas Pukštas

 ANTE CIZMIC Cropix
NEVJERICA NA POLJUDU

Ništa osim sramote i šokova. Navijači Hajduka na rubu: ‘Netko mora dati ostavku, ne bi pomogao ni Mbappé‘

I put preko Farskih Otoka, Slovačke i Armenije, pkoazao se neprelaznim
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 16. kolovoz 2024. 19:17

Još se jednom pokazalo da je oprez, kad su u pitanju Hajduk i Europa, nešto što “pod must” mora biti prisutno. Čak više to nije ni pitanje opreza, odavno Hajduk nije klub koji bi ikoga na Starom kontinentu mogao i smio podcjenjivati.

Vladalo je minulih dana nekakvo razmišljanje i nada da je prošlo vrijeme Gzira i Tobola, a u nutrini duše hajdučkog puka tinjala je ta strepnja koja se, nažalost, pokazala istinitom. Nije bilo neke pretjerane količine euforije kod navijača ni prije Ružomberoka, valjda puk ponukan prošlom sezonom i početkom ove nije previše ni očekivao. No, nitko, međutim, ni u snu nije mogao zamisliti da Bijeli u 180 minuta neće postići gol Ružomberoku, koji nije odigrao baš ništa u dvije utakmice. Ama baš ništa, uostalom, gol za Slovake je postigao Zvonimir Šarlija.

Nakon ždrijeba u Nyonu moglo se ponegdje naići na komentare tipa “Armenci prolaze AEK, ali mi ispadamo od Ružomberoka jer to je Hajduk”. Doista se to i pokazalo točnim, a takav stav puno govori o Hajduku u Europi godinama unazad.

Sramota i šok

Iako je ishod ovog dvomeča kriminalan i po Bijele i po hrvatski nogomet, da stvar bude još gora, Hajduk je odigrao najbolje poluvrijeme sezone. Uvjerljivo najbolje, samo je sjajni Fruhwald ostavio goste čiste mreže u prvih 45 minuta. U drugom je poluvremenu nastupio raspad i teška “divljina”, pa je očekivano da su sada “na tapetu” i Gattuso i Kalinić i Bilić, što je logičan slijed događaja. No, ne može Gattuso ući u teren i zabiti prigodu jedan na jedan s vratarom umjesto reprezentativca Makedonije, SAD-a ili bivšeg hrvatskog reprezentativca. To je problem od početka sezone i Talijanova je stvar što to nije uspio dovesti u red, ali puno se tu pita i igrače.

image

Gennaro Gattuso

ANTE CIZMIC Cropix

Hajduku par europskih tjedana nije donijelo ništa osim nove sramote i šoka. Za ne faliti, Armenci su eliminirali Grke. Možda ipak oni i nešto znaju, a pravo je pitanje kako bi se ovakav Hajduk proveo u tom dvomeču. Bijeli ne mogu svladati ključni element nogometne igre, a to je zabiti gol.

Očekivala se shodno novom debaklu i burnija večer na Poljudu, ali navijači su se očito pripremali za ovakav potencijalni scenarij. Naišli smo na tek poneki eksces na zapadnoj i istočnoj tribini, a krivci su se tražili i u poljudskoj loži.

“Netko treba preuzeti odgovornost i dati ostavku za ovo dno dna od igre i rostera. U suprotnom se svi moramo pomiriti da smo postali amaterski klub”, kaže jedan korisnik Facebooka, dok su drugi govorili o naklonosti ždrijeba, ali ni to nije pomoglo...

“Put do Europe vodio je preko Farskih Otoka, Slovačke i Armenije. Ni teoretski ne može lakše, a mi ni to nismo uspjeli proći”.

Poznata je u navijačkom svijetu posprdna poštapalica “Do Gospe” kad je Hajduk u pitanju...

“Ove godine smo točni - završilo sve na Veliku Gospu!”

Neki još vjeruju

Ima unatoč teškoj situaciji mnogo navijača koji i dalje vjeruju, pa se tješe u stilu “i kad gube, i kad tuku.” Ma, zapravo, ostat će svi oni uz Bijele jer Hajduk je nepresušna ljubav, koja je posljednjih godina i već predugo, nažalost, prebolna. Malodušnost nakon novog razočaranja među navijačima ipak nije dodirnula količinu koja bi se očekivala. Svima je teško, najteže vjerojatno Nikoli Kaliniću i Gennaru Gattusu, kojemu će svaka sljedeća utakmica biti eliminacijska.

image

Hajduk - Ružomberok

ANTE CIZMIC Cropix

U nedjelju na Poljud stiže Varaždin, koji ove sezone još nije primio pogodak, a s napadačima u ovakvoj formi pitanje je hoće li Zeleniku uspjeti svladati netko od hajdukovaca. Hajdučki snovi zamišljali su potpuno drugačiji početak sezone, a ovaj je kao iz noćne more. Trenutno izgleda kako je pred Hajdukom rupa bez dna.

Mišljenja oko Gennara Gattusa su podijeljena. Neki ga tjeraju, a drugi, pak, smatraju da se s ovom ekipom bolje ne može. Hajdučki puk i ne interpretira prevelike količine bijesa, samo razočaranje i bol, novu ranu. Kao da se nešto takvo i dalo naslutiti s obzirom na prezentacije s početka sezone, a što je najgore nema nikakvih naznaka da će one biti bolje. Gattuso se jedino može nadati da će mu doći golgeter i zabijati šanse koje ne zabijaju Trajkovski ili Livaja.

Najmanji je trenutno problem u njima samima, doći će do kakve-takve forme i golova će biti, ali nitko neće izbrisati novi krah Hajduka u Europi. Kao da je Stari kontinent uklet za Bijele.

“Nama ni Mbappe ne bi pomogao”, razmišljanje je jednog navijača, a to je možda i najbolja slika Hajduka u Europi. No, u nedjelju stiže Varaždin kojeg treba pobijediti. Kako? E, to je pitanje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. kolovoz 2024 19:18