TOM DUBRAVEC Cropix
BIVŠI TRENER BIJELIH

‘Ovo je ključan problem Hajduka. Livaja? Ako se može ponašati kao lider, onda oko njega treba graditi momčad‘

Iskusni trener, igrač iz generacije 1980. koja je poput ove današnje izgubila pet utakmica u nizu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. travanj 2024. 14:27

Pet poraza zaokružio je Hajduk prošle nedjelje izgubivši utakmicu s Osijekom na praznom Poljudu. Time su Bijeli poravnali neslavni rekord iz svibnja 1980. kad je momčad pod vodstvom Tomislava Ivića upisala pet uzastopnih prvenstvenih poraza.
Počelo je u Maksimiru kontra Dinama (0:1), nastavilo se protiv Budućnosti u Titogradu (1:3), potom se nastavila prekinuta utakmica sa Crvenom Zvezdom na Poljudu (1:3), zatim je izgubljen dvoboj s niškim Radničkim (2:3) također na splitskom stadionu, a niz je zaključen porazom u Skoplju od Vardara (0:1).

Crna rupa

Jedan od aktera iz te generacije prije 44 godine bio je i Mišo Krstičević.

- Moram priznati, ne sjećam se svih pet utakmica, ali znam da smo u Maksimir išli s ciljem promjene sustava igre. Ispali smo iz utrke za prvaka, a nakon eliminacije u četvrtfinalu Lige prvaka protiv HSV-a došlo je do emotivnog pražnjenja - prisjetio se Krstičević.

Momčad je te sezone 1979./80. imala sjajne pojedince, pravi spoj iskustva i talentirane mladosti. Od Pudara i Budinčevića na vratima, preko Mužinića, Primorca, Šurjaka, Đorđevića, Luketina, Šalova, braće Vujović, Gudelja, Đorđevića...

- Momčad nije bila sporna, dapače, bila je odlična. Dobro smo i trenirali, ali upali smo u jednu rezultatsku “crnu rupu” iz koje smo se ipak brzo podigli. Već na kraju sezone u momčad su ulazili mladi igrači poput Mladena Keme Bogdanovića i Zorana Vulića.Gubili smo utakmice, ali do završetka prvenstva smo vratili pobjednički gard.

image

Mišo Krstičević

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Spomenute sezone Hajduk je osvojio peto mjesto, ali već sljedeće Bijeli su se dignuli do druge pozicije s novim trenerom Bićom Mladinićem.

- Imali smo neugodnu seriju, ali znao se plan, postojala je vizija stvaranja momčadi. Zato smo sljedeće sezone ponovno bili kompetitivni - naglasio je Krstičević.

Kako usporediti tadašnju situaciju s trenutačnom? Vrlo teško, nadasve zahtjevno pitanje. Evidentne razlike postoje, budući da rezultat nije jedini problem.

- Hajduk je u negativnom nizu, ali pritom je jasno da je psihološki trenutak u kojem se nalaze igrači najveći problem. Uz to, ima ozlijeđenih, momčad nije u standardnom, najboljem sastavu. Nema čarobnog štapića, igrači moraju prebroditi lošu seriju. Vidim da im je i sreća okrenula leđa, toliko su šansi kreirali protiv Osijeka, ali kad te neće, onda te stvarno neće.

Pala je euforija

Koliko je na ukupnu situaciju utjecala i smjena predsjednika kluba Lukše Jakobušića?

- Promijenio se trener, pala je euforija i nema predsjednika. Kriza rukovođenja uvijek je najteža kriza. Nemaš “glave” i to je ključni problem za kompletni klub. Ali, to je pitanje za ljude koji vode klub. Jasno je da su trebali imati rješenja u trenutku smjena. Ne može se u klubu veličine Hajduka donositi odluke o smjenama, a da pritom nemaš adekvatna rješenja za nastavak rada.

Treba li Jure Ivanković ostati do kraja sezone? Što znači kad momčad vodi trener za kojeg igrači znaju da neće birati kadar za sljedeću sezonu?

- Ne znam čovjeka, ne mogu govoriti o njegovom trenerskoj kvaliteti, ali treba imati hrabrosti prihvatiti se Hajduka u ovom trenutku. Možda je Ivanković odličan trener, ali mogao je i Boro Primorac voditi do kraja sezone. To mi se činilo kao logičnije rješenje. Nije lako voditi Hajduk ni kad su bolja vremena, a kamoli danas. Međutim, nije problem samo u treneru. Selekcija igrača je najveći teret momčadi.

image
Cropix

Već smo s Krstičevićem razgovarali na temu selekcije, jasan je njegov stav.

- Previše polukvalitetnih igrača koji su za našu ligu, ali nisu za nešto veće. Nisu za europski Hajduk. Ne može mi nitko reći da oni ne bi igrali po Belgiji, Francuskoj i ostalim ligama odakle su došli, nego su svi pohrlili u Hajduk. Potrošilo se novca za igrače koji nisu donijeli rezultat i sad treba rješavati otvorena pitanja u momčadi. Stvorena je velika euforija, predsjednik je napravio sve dobro osim nogometa. Ali, rezultat je pokretač kluba i atmosfere...

Je li vrijeme za mlade igrače, upitat će se mnogi, a Krstičević drži da je pravi trenutak za takav potez. Ali, s opreznim doziranjem...

- Mladi igrač ne može pet utakmica zaredom igrati dobro. Treneri uvijek moraju dozirati mlade. S obzirom na to da Europa nije upitna, bilo bi najbolje napraviti filter za sljedeću sezonu, ali pritom bi bilo još bolje da je tu selekciju mogao napraviti onaj tko će momčad zaista i voditi u idućem prvenstvu. Puno je problema. Ne znam što se dogodilo s juniorima iz prošlogodišnje Lige prvaka. Ako ne mogu participirati u današnjem Hajduku, onda je došlo do pogreške u procesu razvoja. Izgubilo se vrijeme.
Jedno od zanimljivijih pitanja na kraju sezone jest i tema igrača oko kojeg će se graditi ekipa za sljedeću sezonu.

image
Cropix

Je li Marko Livaja taj i za četvrtu sezonu zaredom?

- Livaja je kao i Nikola Kalinić bogomdani igrač. Obojicu je Bog nagradio iznimnom nogometnom inteligencijom. Kad o Livaji govorimo, onda moramo iznijeti sve karakteristike lidera. Mora biti prvi u svemu. U treningu, ponašanju, na utakmici, jer lider je idol mladih, predvodnik momčadi. Ako može ispuniti te karakteristike, onda se oko njega gradi ekipa i za sljedeću sezonu - kazao je Krstičević i dodao:

- Po imenima Hajduk ima najbolju momčad u državi. Zašto nije polučila rezultat, tema je na koju odgovore sigurno imaju čelni ljudi struke i kluba. Ali, bitno je da se napravi temelj za novu sezonu i krene prema Europi.

Europa je bitna

Što znači Europa kad Hajduk već 14 godina ne može do europske jeseni?

- Bitna je Europa! I mi smo igrali protiv Intera, dobili na San Siru, a premda smo ispali, ostao je pozitivan trag. Treba se spremiti za Europu. Isprobati do kraja sezone sve iz aktualnog kadra i pripremiti se za novu sezonu. Igrat će se nogomet i dogodine - podvukao je danas 66-godišnji iskusni trener Mišo Krstičević.

Dobili sve tri s Belupom

Malo je dobrih vijesti vezanih uz Hajduk, jedna od rijetkih možda je činjenica da Splićanima slijedi dvoboj sa Slavenom Belupom, kojeg je nadvisio u sva tri ovosezonska ogleda.

U prvoj utakmici odigranoj u kolovozu prošle godine Bijeli su na Poljudu pobijedili s 3:0, zatim su u listopadu u Koprivnici bili bolji s 1:0, a u veljači ove godine na Poljudu su slavili s 4:0.

PET PORAZA U NIZU 1980.

Zagreb, 11.05.1980.

Dinamo - Hajduk 1:0

(ligaška utakmica)

Titograd, 15.05.1980.

Budućnost - Hajduk 3:1

(ligaška utakmica)

Split, 21.05.1980.

Hajduk - Crvena zvezda 1:3

(ligaška utakmica)

Split, 25.05.1980.

Hajduk - Radnički 2:3

(ligaška utakmica)

Skoplje, 01.06.1980.

Vardar - Hajduk 1:0

(ligaška utakmica)

PET PORAZA U NIZU 2024.

Split, 16.03.2024.

Hajduk - Lokomotiva 1:2

(ligaška utakmica)

Split, 30.03.2024.

Hajduk - Dinamo 0:1

(ligaška utakmica)

Split, 03.04.2024.

Hajduk - Dinamo 0:1

(kup utakmica)

Rijeka, 07.04.2024.

Rijeka - Hajduk 1:0

(ligaška utakmica)

Split, 14.04.2024.

Hajduk - Osijek 1:2

(ligaška utakmica)

132 nastupa za Hajduk prikupio je Mišo Krstičević

23 gola u dresu splitskog Hajduka postigao je Krstičević

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 14:31