PAUN PAUNOVIC/CROPIX
GOLIJADA NA POLJUDU

Pet komada Hajduka, briljirao već zaboravljeni as, a utakmicu će pamtiti i 16-godišnji talent!

Dambrauskas je ponudio minutažu nekadašnjim vedetama u 1. dijelu, te juniorima i kadetima u nastavku
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. ožujak 2022. 16:37

Hajduk - Radomlje 5:2

SPLIT - Stadion Poljud. Gledatelja 500. Sudac: Marino Majstrović (Split). Pomoćnici: Vidović i Kuduz.

STRIJELCI: 1-0 Melnjak (15), 1-1 Pogačar (17), 2-1 Katić (27), 3-1 Kačaniklić (30), 4-1 Mikanović (41), 5-1 Kačaniklić (57), 5-2 Mužek (60).

HAJDUK (3-4-1-2): Posavec (od 46. Subašić) - Lovrencsics, Katić, Elez (od 46. Ferro) - Mikanović (od 63. Jurić-Petrašilo), Vuković, Fossati (od 77. Nazor, od 86. Vladušić)), Melnjak (od 46. Letaj) - Krovinović (od 46. Lazar) - Kačaniklić (od 63. Brajković), Mlakar. TRENER: Valdas Dambrauskas

RADOMLJE (4-2-3-1): Velić (od 63. Šugić) - Primc (od 72. Kolar), Guček (od 63. Jazbec), Mužek (od 63. Žulić), Rugašević (od 63. Mišić) - Bumbu (od 63. Nuhanović), Ćalušić (od 77. Malenšek) - Cerar (od 63. Kregar), Pogačar (od 63. Čuić), Šarić (od 63. Prohouly) - Guzina (od 63. Mrkonjić). TRENER: Nermin Bašić.


Hajduk je u nedjeljnoj matineji ugostio svoj partner-klub Radomlje u dvoboju koji je unatoč golijadi više poslužio za radost gostima nego li Bijelima i njegovim navijačima. Tek je nekoliko stotina najzagriženijih znatiželjnika odlučilo rano nedjeljno poslijepodne provesti na Poljudu umjesto na sunčanju ili šetnji uz more. Prekrasna je bila nedjelja u Splitu i okolici, prava je šteta bila da se utakmica nije odigrala u nekom kasnijem terminu, jer ovako su prazne ostale poljudske tribine. Da bi utakmica ipak imala navijački dekor ovog su se puta pobrinule pristaše Radomlja. Njih 15-ak donijelo je i bubanj po kojem su neumorno "prašili" tijekom prvog dijela poljudskog dvoboja. Da se zna kako su bili na Poljudu. Inače, slovenski prvoligaš je nekoliko dana boravio u Makarskoj odakle je došao do svog "drugog doma!" u Splitu, jer poznato je da je Radomlje od prosinca prošle godine postalo slovenska filijala Bijelih. Zato su gosti sa toliko želje i stigli u Split na ogled sa Hajdukom kojem su u početnom sastavu suprostavili i dvojicu posuđenih igrača Bijelih, Ćalušića i Šarića, dok je Čuić ušao u nastavku.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

U sastavu bez reprezentativaca Livaje, Atanasova, Čoline, Biuka i Pukstaša, ozljeđenih Sahitija i Ljubičića, te igrača pošteđenih test dvoboja (Lovre Kalinić, Nikola Kalinić, Simić i Grgić) Dambrauskasu je utakmica očekivano poslužila da kombinirano ponudi minutažu nekadašnjim vedetama u prvom dijelu, te juniorima i kadetima u nastavku. Davno se na TV-u bivše države emitirala emisija "Kucamo na vrata zaboravljenih asova", pa je tako i Dambrauskas za susret sa Radomljem pokucao na vrata Alexa Kačaniklića i Josipa Posavca. Kačaniklić je u zadnjih pet mjeseci, od dolaska Dambrauskasa, dvaput ušao s klupe odigravši tek 28 minuta u dva susreta s Hrvatskim Dragovoljcem. Posavec je pak izvan natjecateljskog ritma još od kraja kolovoza prošle godine kada je branio zadnju utakmicu kontra Rijeke. Protiv Radomlja puno je više posla imao Kačaniklić koji je pokazao koliko je željan igre, jer 30-ogodišnji Šveđanin sudjelovao je u sva tri pogotka Bijelih kroz početnih pola sata. Kod prvog je ubacio centaršut, za drugog asistirao, a u trećem poentirao. Kvalitetno izdanje okrunio je još jednim zgoditkom u nastavku susreta potvrdivši da je spreman za Osijek. Pritom se mora se istaknuti, dvoboj sa Radomljem bio je uistinu lakšeg intenziteta. Bez prekršaja, bez natjecateljskog naboja, a u takvoj igri tehnička kvaliteta mora izaći na površinu.Međutim, Kačaniklić je svoju prigodu iskoristio na najbolji način.

image

Nikola Katić i Dario Melnjak

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Hajduk je poveo u 15. minuti iz klasične vaterpolske kombinacije. Ubačaj Kaćaniklića sa desne strane na dalju vratnicu Katić je glavom vratio na prvu vratnicu gdje je također glavom sa jednog metra u mrežu sproveo Dario Melnjak. Četvrti pogodak beka Bijelih u ožujku, pri čemu je zabijao u Kupu, prvenstvu i na kraju u prijateljskoj utakmici, Dvije minute kasnije poravnao je rezultat Andrej Pogačar za veselje svojih navijača sa južne tribine. Katić je ispuvao loptu prema obrani Radomlja, a gosti su iz dva poteza iz zadnje linije došli do kaznenog prostora Hajduka gdje je Poghačar primio loptu na desnmoj strani. Kasnio je u bloku Elez, a Pogačar udarcem sa 12 metara iskosa pogodio suprotni, lijevi kut. Ali, neusporediva razlika u kvaliteti brzo je došla do izražaja. u razmaku od tri minute Emil Velić morao je još dvaput po loptu u mrežu. Kaćaniklić je izveo udarac iz kuta, a Katić glavom sa četrii metra lagano loptu sproveo u mrežu. Kao na treningu. Treći pogodak je stigao nakon malonogometne kombinacije Lovrencicsa i Kačaniklića koju je krilni napadač okrujnio udarcem sa 10 metara za 3:1. Četvrti je pogodak djelo kooperacije Mlakar-Mikanović, gdje je slovenski centarfor poslao loptu u prostor, a Mikanović sa dva metra samo proslijedio u mrežu pored pospane obrane gostiju čije bi uštimavanje trebao biti primarni zadatak treneru Bašiću.

image

Dino Mikanović

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Nakon golijade i "šetnje" kroz kazneni prostor gostiju u prvih 45 minuta, u nastavku je Dambrauskas priliku ponudio Subašiću, Ferru, te juniorima i kadetima. Ostavio je u igri Kačaniklića koji je u 57. minuti pobjegao Rugaševiću, prihvatio dugu loptu Fossatija koja je preletjela dvije gostujuće linije i lagano desnom nogom zabio za "petardu" u mreži Velića. Dambrauskas je protiv slovenske filijale ponovno kroz cijelu utakmicu "miksao" formaciju u rasponu od 3-4-1-2 do 4-3-1-2. Mikanović i Lovrencsics mijenjali su se u ulogama desnog stopera i bočnog igrača, dok je Katić u zadnjoj liniji imao ulogu središnjeg braniča. Isprobavao je Dambrauiskas defanzivne varijante pred Osijek, važni derbi koji Bijelima stiže već u nedjelju. Naglasak je pritom bio na desnoj strani, vjerojatno iz praktičnog razloga što je u tom dijelu na dispoziciji imao kompletni kadar. Kačaniklić je sa dva pogotka i asistencijom najviše profitirao, ali sigurno će nastup pamtiti i njegova alternacija, 16-ogodišnji kadet Roko Brajković kao najmlađi u Hajdukovoj momčadi.

image

Filip Krovinović

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Kao što je i dosada bio običaj na prijateljskim dvobojima na Poljudu ove sezone, nakon odigrane utakmice slijedilo je izvođenje kaznenih udaraca koje dakako nije vezano uz rezultat 90-minutnog dvoboja.

Igrači Radomlja imali su prigodu za pamćenje, pucati kaznene udarce srebrnom Vatrenom iz Rusije, Danijelu Subašiću. Četvorica su uspjela zabiti, ali još je veću uspomenu dobio vratar Šugić koji je obranio jedanaesterac Subašiću. Pored Subašića kazneni udarac nije iskoristio Lovrencsics čija je lopta odletjela prema semaforu, dok je precizni Tomislav Mrkonjić postavio konačnih 2:4.

KAZNENI UDARCI

Hajduk - Radomlje 2:4

0-1 Čuić, 1-1 Mlakar, 1-2 Malenšek, 1-2 Subašić, brani Šugić, 1-3 Nuhanović, 1-3 Lovrencsics, preko vrata, 1-3 Kregar, preko vrata, 2-3 Vuković, 2-4 Mrkonjić.

TESTIRANJE TALENATA SA OTOKA

Igralište NK Hvar u Križnoj luci bilo je centralno mjesto okupljanja mladih talenata i budućih hajdukovaca s otoka Hvara, Brača i Korčule. Preko 120 djece je pod nadzorom voditelja Akademije Hajduka, Bore Primorca, njegovog zamjenika Mate Radića te trenera u Akademiji Roka Španjića, Gorana Blaževića i Josipa Vardića pokazalo svoj talent u najboljem mogućem svjetlu.

Dječaci od 10 do 12 godina imali su priliku i poseban doživljaj navući dres Hajduka i pritom iskazati darovitost i potencijal pred ispunjenim tribinama travnjaka na našem najsunčanijem otoku. Prisutni su bili i predsjednik Uprave Lukša Jakobušić kao i predsjednik Skupštine Vinko Radovani koji su zajedno s mnogobrojnim roditeljima i znatiželjnicima koji su se okupili pratili svaki potez uzbuđenih mališana.

Linker
26. travanj 2024 07:43