Stanko Poklepović Špaco

 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
NEPONOVLJIVO LICE

Peta obljetnica smrti legende Hajduka: ‘Nagrada za gol bila je 2000 eura. Dođem na trening i ne vjerujem‘

Saznali smo i neke manje poznate detalje Špacina posljednjeg trofejnog mandata na Poljudu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. prosinac 2023. 20:33

Na Badnjak se obilježava pet godina od smrti velikog trenera, legende Hajduka, neponovljivog Stanka Poklepovića, koji je u 80. godini života preminuo u Splitu 24. prosinca 2018. godine. Kroz priču s Joškom Svagušom otkrili smo i neke manje poznate detalje Špacina posljednjeg trofejnog mandata na Poljudu, kad je s Bijelima osvojio nacionalni Kup i ušao u europsku jesen.

Za početak, u veljači 2010. godine morao je Svaguša posegnuti za novim trenerom. Izbor je pao na Špacu Poklepovića, premda se i Tudor nadao...

- Tudor se nadao, ali bio je trener bez iskustva. Reja je uveo red, napravio vrhunske pripreme, a meni je trebao iskusni znalac koji će dodati malo našeg mentaliteta. Sa Špacom nismo izgubili utakmicu cijelo proljeće - naglasio je Svaguša i dodao:

- Jedino sam se na njega naljutio kad smo izgubili Superkup od Dinama. Onda smo se našli u svlačionici i rekli jedni drugima što smo trebali. Prethodno nismo tri mjeseca izgubili utakmicu. Nismo ni nakon Bukurešta imali sastanak jer smo vjerovali u prolaz....

Za taj susret spremio je Špaco posebnu akciju, ali priča je zaista specifična.

- Prije utakmice sam ga pitao: "Imamo li akciju za pogodak?". Pitao me: "Koliko?". Ja sam rekao: "Nagrada je 2000 eura". Sutradan na treningu je uvježbavao samo jednu akciju. Gledam i ne vjerujem. Spremio se i nakon te akcije zaista je došao zgoditak protiv Rumunja. Krenulo je od Subašića, preko Anasa, do Tomasova. Čim je pao pogodak, okrenuo se prema meni u loži i podigao dva prsta. Isplatio sam mu nagradu odmah nakon utakmice. Špaco je imao poseban pristup s igračima, znao je kako im prići. Baš kao i Karoglan danas. Nije napravio pripreme, nije dobio nove igrače, s istom momčadi je nanizao odlične rezultate. Zato me Karoglan podsjeća na Špacu.

Linker
28. travanj 2024 00:32