Hajduk ima razloga za slavlje, a to nisu samo nova tri boda

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
IZRASLI U PRAVU MOMČAD

Pobjeda u Gorici Hajduku je donijela puno više od tri boda, a ovo je sedam razloga za optimizam Bijelih

S učinkom koji ima Dambrauskas Hajduk je kandidat za naslov prvaka, pa i uz ne uvijek impresivnu igru
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. veljača 2022. 20:26

Hajduk je s 4:0 pobijedio Goricu u 22. kolu 1. HNL, a tijek susreta i golove možete pogledati OVDJE. Bijeli su fantastičnom igrom nadigrali uvijek neugodnog protivnika i upisali važna tri boda, ali Hajduk je danas u Gorici dobio puno više od toga. Krenimo redom...

1. Valdas Dambrauskas pokazao je jako dobru taktičku potkovanost. Formacija 3-5-2 besprijekorno je zatvorila prostor za napadački manevar Gorice, prije svih Kristijana Lovrića, a Litavac je znao da će u napadačkom segmentu Livaja i Krovinović već pronaći način da odrade svoje. Hajduk je u Gorici pokazao da ima rješenje i za igru bez krilnih igrača - Biuk je ozlijeđen, Sahiti nedovoljno spreman, a Kačaniklić očito prekrižen - što smo još na Šubićevcu doživjeli kao evidentan problem.

2. Ferro se već u prvoj utakmici nametnuo kao pravo pojačanje. Krasan vodeći gol koji je zabio glavom bio je samo bonus na dobru obrambenu rolu koju je Portugalac pružio. Premda je došao iz Benfice kao igrač koji je prije dvije godine bio jedan od traženijih portugalskih stopera, teško je bilo predvidjeti u kakvom je stanju s obzirom na to da je unazad dvije godine uglavnom bio u statusu pričuvnog igrača. Međutim, Ferro je plemenit igrač, stoper koji zna igrati i koji je Hajduku osim kvalitete više, donio i uvijek poželjnu taktičku širinu. Može igrati u stoperskom trojcu jer zna iznijeti loptu, ući u suparničku polovicu te odigrati smisleno dodavanje. Kad je igrač školovan u Benfici i mladim selekcijama Portugala, onda je sve lakše...

3. Lukas Grgić se odmah dopao. Rastrčan, vrlo discipliniran, sigurnog dodavanja, jako dobar u duelima (dobio ih je 8 od 14), a posebno nezgodan u brzom pritisku na loptu. Grgić je u 11. minuti ukrao loptu domaćim igračima, te je odmah gurnuo Livaju u zicer. Grgić nije igrač koji očarava, ali bi trebao biti od velike koristi ovoj momčadi Hajduka. Teško će na bilo kojoj utakmici dobiti manju ocjenu od 6.

4. Dino Mikanović odigrao je u svom povratku 10 minuta te odmah upisao lijepu asistenciju koju je Livaja pretvorio u pogodak. U tih 10 minuta u nekoliko je navrata bio u napadačkim akcijama, pokazavši da nije izgubio ono što ga je krasilo kao mladog igrača, a logično je vjerovati da je obrambeno sada na višoj razini. Lovrencsics je tako napokon dobio igrača koji ga može kvalitetno zamijeniti na desnom boku.

5. Nakon dva i pol mjeseca napokon je zaigrao i oporavljeni Emir Sahiti. U to malo minuta što je dobio odmah je pokazao agresivnost i okomitost, a dao je i ključnu loptu asistentu Mikanoviću u akciji za četvrti gol. Oporavljeni Sahiti bit će još jedan važan adut Hajduka.

6. David Čolina odigrao je vrlo solidno drugo poluvrijeme, zamijenivši u prvih 45 minuta neprimjetnog Melnjaka. Čolina je bio dobar u duelima (dobio ih je 4 od 5), rastrčan, a imao je i 17 od 19 točnih dodavanja, kao i jedno ključno dodavanje. Energija koju je pokazao daje mu pravo vjerovati kako vrlo brzo može postati i standardan na lijevom boku, posebno ako Melnjak ne podigne razinu igre.

7. Hajduk je pobijedio 4:0 na uvijek teškom gostovanju u Gorici bez da je odigrao sjajnu utakmicu. Prije toga slavio je u Šibeniku 3:1 skoro pa na isti način. Sedma golova, šest bodova, velika sigurnost u igri, a vidljivo i jako puno rezervi. Godinama slušamo da prave momčadi pobjeđuju i kad ne igraju svoj najbolji nogomet. Po tome se čini da je Hajduk doista izrastao u pravu momčad...

Sedam je to velikih razloga za dodatni optimizam na Poljudu. Hajdukov proljetni plan bio je dobiti startne četiri utakmice te tako uhvatiti priključak s vodećim trojcem. Osijek i Rijeka Hajduku sada bježe samo dva boda, a u sljedećem kolu igraju međusobno u Gradskom vrtu. Netko će morati izgubiti nove bodove, a možda to budu i Osijek i Rijeka. Hajduk s druge strane doma igra protiv Slaven Belupa, a onda još gostuje kod Dragovoljca. Postavljeni plan s 12 bodova u četiri startne utakmice čini se sad već jako dohvatljiv. Posebno kad znaš da je Valdas Dambrauskas u devet natjecateljskih utakmica - osam prvenstvenih i kup protiv Lokomotive (6:3) - upisao sedam pobjeda uz dva remija. Uz fantastičnu 26:9 gol -razliku.

S takvim učinkom itekako si kandidat za naslov prvaka. Bez obzira na to što igre nisu impresivne...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 02:57