ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NEMA ŠALE I KOMBINACIJA

Pogledajte kako bi trebala izgledati prva momčad Hajduka nakon ozljede jednog od najboljih igrača

Bijeli danas u Kupu gostuju kod Jadrana u Pločama od 14 sati
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. listopad 2023. 10:13

Doline Neretve živi za dolazak Hajduka, ali prognostičari nisu optimisti. Meteorolozi su najavili olujno jugo i kišu, jedino se vrijeme može ispriječiti spektaklu koji se sprema u Pločama. Prva službena utakmica Hajduka u gradu na ušću Neretve čeka se s velikim nestrpljenjem, navijači su spremni, a Bijeli bi trebalo dići u jakom sastavu.

Činjenica da Livaja i Krovinović ne igraju protiv Rudeš zbog tri žuta kartona gura ih u prvi plan za kup dvoboj. Ozlijeđenih nema, osim Ferra svi su već bili na dispoziciji Karoglanu u dvoboju s Belupom, stoga ne treba očekivati kombinirani sastav. Hajduk u ozbiljnoj postavi trebao bi istrčati u utorak u rano poslijepodne u Pločama. Uostalom, Kup je važan Bijelima, dvije godine zaredom osvajači su Rabuzinova Sunca, a osmina finala tek je jednom u zadnjih 10 godina bila kobna za hajdukovce.

Prije četiri godine Hajduk je zapeo u drugom nastupu u Kupu, Bijeli su posrnuli u Velikoj Gorici, ali s druge strane je ipak bio prvoligaš Gorica koji je s Jakirovićem na klupi slavio 2:1. Ukupno su Bijeli triput zapeli u osmini finala Kupa Hrvatske, premijerno 1995. od Marsonije (2:4 - 11m), zatim 2010. od Istre (0:1), te naposljetku od Gorice. Ali, nikada u Hrvatskom kupu nije Hajduk ispao od niželigaša što nije zanemariva tradicija ni činjenica. Zato, ako je suditi po dosadašnjim rezultatima u Kupu, za Hajduk je gostovanje u Pločama utakmica gdje s pravom očekuje prolaz. Četvrtfinale je znalo biti nepremostiva prepreka, jer šest puta su u zadnjih 20 sezona zapinjali hajdukovci u toj fazi natjecanja, ali u utorak se igra osmina finala i Bijeli stižu kao branitelj naslova pobjednika Kupa.

Hajduk je u Pločama veliki favorit. Zbog kvalitete, tradicije, naposljetku i ukupne atmosfere koja će ih dočekati u gradu koji živi za Bijele. Samo da kiša ne pokvari praznik nogometa, tome se nadaju i domaćini i brojni navijači Hajduka koji na feštu u bijelome stižu iz Hercegovine i cijele Dalmacije.

image

Dario Melnjak

ANTE CIZMIC Cropix

Hajduk je fokusiran na pobjedu, na prolaz. Mislav Karoglan je i prošle godine vodio Bijele u ovoj fazi Kupa, prošao je dva početna gostovanja na putu do drugog uzastopnog Rabuzinova Sunca koje su Splićani osvojili u svibnju ove godine. Svjestan je Karoglan da je Kup natjecanje koje ne pruža popravni.

- Znamo kakav je Kup. Premda imamo velike uspjehe zadnje dvije sezone ipak znamo kako je bilo teško prošle godine u Ždralovima. Cilj je stoga što bolje pripremiti momčad - poručio je Karoglan ozbiljnim tonom.

Jadran LP nije momčad koja bi se podcijenila, jer čim je na klupi Mišo Krstičević jasno je o kakvoj se ekipi radi. Uz to, igraju na svom igralištu, u trećeligaškom nadmetanju u dobroj su formi što potvrđuje i pobjeda protiv do tada vodećeg Radnika na gostovanju prošle subote.

- Po svojoj kvaliteti sigurno pripadaju drugoligaškom društvu. Uz to, sve Krstičevićeve momčadi su spremne i vertikalne, stoga smo svjesni da nas čeka prava utakmica, ozbiljan ispit. Ovakav tip dvoboja uvijek od igrača traži jači psihološki angažman, jer sama kvaliteta bez tog segmenta ništa ne znači u kup dvobojima.

Što se tiče samog sastava, pitanje nastupa Livaje i Krovinovića je najzanimljivije, jer obojica imaju po treći žuti karton za sljedeći prvenstveni dvoboj s Rudešom.

- Sigurno će obojica konkurirati za sastav, a tko će zaigrati od prve minute, to ćemo tek vidjeti.

Glede zdravstvenog biltena, Dario Melnjak obavio je u ponedjeljak pregled ozlijeđenog koljena magnetskom rezonancom i premda zasad nema precizne dijagnoze izvjesno je da je utakmicom u Koprivnici prošlog petka 31-godišnji lijevi bek završio jesensku polusezonu.

Postalo je, dakle, jasno da će Hajduk morati bez Melnjaka, ne samo protiv Jadrana u Kupu, nego i do kraja ove godine, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Za ostala mjesta u startnoj postavi logičnim se nameće odmor za one koji su bili načeti i za prošli prvenstveni dvoboj s Belupom. Prije svega tu se misli na Žapera i Pukštasa, dok bi Uremović ipak mogao krenuti od prve minute s obzirom da bi Diallo trebao na mjesto lijevog beka. Za kreiranje prve postave važan će biti faktor i stanje terena, da Karoglan ne mora po teškom travnjaku u slučaju velike kiše riskirati sa standardnim prvotimcima koji nisu maksimalno spremni.

Ali, s druge strane, nema šale u Kupu, nema velikih kombiniranja. Treba proći u četvrtfinale, imperativno zadržati ambiciju osvajanja trofeja, a to podrazumijeva maksimalni oprez i jaku postavu.

VJEROJATNI SASTAV

HAJDUK (4-3-3): Lučić - Moufi, Šarlija, Uremović, Diallo - Kalik, Sigur, Krovinović - Dolček, Livaja, Sahiti. TRENER: Mislav Karoglan.

Linker
30. travanj 2024 13:35