Ivan Rakitić

 VOJKO BASIC Cropix
BIJELI SLAVE

Rakitiću je Dinamo bio prva ljubav, s Modrima je i ‘koketirao‘, ali ipak potpisao za Hajduk

Ivan Rakitić nogometno je odrastao u Švicarskoj, ali srce mu je oduvijek kucalo hrvatski
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. srpanj 2024. 23:00

Za ispričati životni i nogometni put Ivana Rakitića bilo bi potrebno mnogo stranica, bez problema bi se mogla napisati i knjiga. Zato smo se odlučili za jednu kratku priču koja je vezana uz Rakitića i Hajdukovog najvećeg suparnika, zagrebački Dinamo.

Vratili smo se u zimu 2006. godine.

- Naravno da bih volio zaigrati za Dinamo. Od dječačkih dana volim Dinamo, svi u obitelji navijaju za Dinamo. Prošlo ljeto mi je bila čast nastupiti protiv Modrih.

Tako je govorio Ivan Rakitić, u tom trenutku član mlade švicarske reprezentacije, silno daroviti nogometaš, koji je samo nekoliko mjeseci ranije zatresao upravo - Dinamovu mrežu.

Neugodno zbog pogotka

U pripremnom dvoboju u švicarskom Solothurnu plavi su nogometaši odigrali 2:2 protiv Rakitićeva tadašnjeg kluba Basela. Zagrebačka je momčad vodila s 2:0. Smanjio je upravo Rakitić, a izjednačio Mladen Petrić! Hajdukovi navijači nadaju se da će Rakitić tresti Dinamovu mrežu i u dresu Majstora s mora, zar ne?

U siječnju 2007. u javnosti je postojala priča u mogućem Rakitićevu dolasku u Dinamo, ali takav je razvoj događaja ipak bio teško izvediv jer tada 18-godišnji daroviti vezist bio je već na meti tadašnjega njemačkog doprvaka Schalkea, bogatog kluba iz Gelsenkirchena. U sjećanju je njegova obiteljska priča koju je nekoliko puta podijelio s javnosti. Ivan je, s bratom Dejanom i ocem Lukom, još kao devetogodišnji dječak gledao utakmicu u Zürichu s tribina stadiona Hardturm na kojem je maksimirska momčad u dvoboju Kupa UEFA gostovala kod Grasshoppera. Zagrebački nogometaši slavili su s 5:0, kao i mjesec dana ranije u zagrebačkom dvoboju protiv beogradskoga Partizana.

- Prva nogometna ljubav bio mu je Dinamo! Ja navijam za Dinamo, svi moji Slavonci su za Modre - govorio je Ivanov otac Luka, koji je s prijateljima u švicarskom gradiću Möhlinu svojedobno osnovao i nogometni klub imena Dinamo. Nakon toga je klub promijenio naziv u Pajde Möhlin.

Ujesen 2007. godine Dinamo je u dvoboju grupne faze tadašnjega Kupa UEFA dočekao baš momčad Basela odigravši 0:0 u dvoboju kojega pamtimo po silnoj dominaciji Modrih, brojnim propuštenim prilikama, pogođenoj vratnici u zadnjoj minuti... No, Rakitića tada više nije bilo u Baselu jer je nedugo prije toga, baš u ljeto 2007. godine, prešao u Schalke, a na upit novinara o dvoboju Dinama i Basela kratko je rekao:

- U Baselu sam igrao, to će uvijek biti moj klub. A kod kuće su svi ludi za Dinamom. Za koga ću navijati u toj utakmici? Navijat ću za Dinamo!

image

Ivan Rakitić, Ivan Bilić

VOJKO BASIC Cropix

Ali, nije onaj gol za Basel na pripremama u Solothurnu bio jedini pogodak koji je Raketa zabio Modrima. U veljači 2022. godine u play-offu Europske lige Sevilla je na svom stadionu pobijedila Dinamo s 3:1, a prvi gol zabio je iz jedanaesterca upravo Ivan...

- Livaković me jako dobro poznaje. On i ja smo nekoliko godina igrali zajedno u reprezentaciji, također smo uživali na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje sam zabio dva penala. Ja sam bio uvjeren da će se baciti u stranu, u koju se i bacio na kraju. Bilo je teško i neugodno zabiti Dinamu, pogotovo kad je tu Livaković kojeg jako dobro poznajem i kojeg smatram velikim prijateljem - rekao je nakon te utakmice Rakitić.

Zahvala Hrvatskoj

Također je ostalo u sjećanju kad je zajedno s Modrima otišao pod tribinu na kojoj su bili smješteni navijači Dinama te ih je pozdravio pljeskom...

- Kad sam zabio penal, ali i poslije utakmice, htio sam biti jasan u tom smislu poštivanja jer osjećam ljubav prema našim ljudima i prema cijeloj Hrvatskoj. Bilo mi je jako lijepo vidjeti toliki broj navijača na tribinama i jednostavno sam se htio svima zahvaliti što su prešli taj put i došli u moju Sevillu i pokazati im svoj grad i svoj stadion. Zahvalan sam za sve što je Hrvatska kao država i reprezentacija učinila za mene i za moju obitelj i to je bila jedna prelijepa večer za mene - kazao je Rakitić.

Rakitić je uvijek bio pravi gospodin i hrvatski klupski nogomet može biti presretan što će ga imati u nacionalnom prvenstvu. Hajduk, naravno, može biti najsretniji...

SENIORSKI KLUBOVI IVANA RAKITIĆA (izvor Transfermarkt)

Basel (Švicarska)

50 odigranih utakmica

11 postignutih golova

5 upisanih asistencija

Schalke (Njemačka)

135 odigranih utakmica

16 postignutih golova

29 upisana asistencija

Sevilla (Španjolska)

323 odigranih utakmica

51 postignuti gol

63 upisanih asistencija

Barcelona (Španjolska)

310 odigranih utakmica

35 postignutih golova

42 upisane asistencije

Al-Shabab (S. Arabija)

8 odigranih utakmica

1 postignuti gol

1 upisana asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. rujan 2024 19:18