VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
VELIKA BITKA

Što Hajduk mora napraviti kako bi srušio Dinamo? Ovo je dvoboj koji bi mogao presuditi pobjednika na Poljudu

Ima Leko ‘slatkih‘ briga za Dinamo, ima i otvorenih pitanja, ali ima i ‘ljudstvo‘ na veliku bitku
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. rujan 2023. 22:28

S kakvim će se sastavom Hajduk suprotstaviti Dinamu tek je pitanje nijansi, jer Leko već ima prepoznatljivu formaciju, uglavnom i postavu. Detalji o kojima će razmisliti prije nego njegova momčad istrči u nedjeljni derbi vezani su najviše uz kreiranje vezne, a ponešto i prednje linije.

U sredini terena traži se odgovor na pitanje je li Žaper spreman zaigrati od prve minute. Jer, ukoliko je bivši Osječanin u formi koja jamči nastup u derbiju, onda bi se Krovinović mogao pomaknuti prema naprijed. Otići na ulogu “desetke” s obzirom da je trenutno u boljoj formi negoli su Odjidja i Benrahou. Krovinović je prije svega tjelesno spremniji od dvojice internacionalaca, a ulaskom Žapera dobio bi Leko jaču sredinu. Pritom bi Hajduk mogao zaigrati i u sustavu 4-3-3, premda se aktualni 4-2-3-1 drži već sedma mjeseci. Nije velika razlika između dvije navedene formacije, puno je bitniji izbor igrača koji će diktirati sustav.

Traži Leko sredinu prikladnu “ratničkoj” utakmici, ali traži i krilnog napadača koji će odgovoriti važnosti i veličini dvoboja. Sahiti je sigurno jedan bez obzira koji se sustav igra, a drugi će u budućnosti biti Trajkovski, međutim u trenutku kada iza sebe ima tek sedam-osam treninga s momčadi nakon tri mjeseca stanke, Makedonac je realno predodređen za ulazak s klupe. Zato može Benrahou otići na krilo u opciji gdje bi se Krovinović pomaknuo na desetku.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Jasno, sve su ovo opcije koje nismo do sada gledali, ali posebne situacije traže i specifična rješenja. Derbi je upravo takva utakmica, jer nekako previše predvidljivo zvuči da bi Hajduk protiv Dinama zaigrao u identičnom sastavu koji je istrčao kontra Lokomotive prošle subote. Prvo što to nije bila predstava za pamćenje, a drugo zbog činjenica da Dinamo nije suparnik iste klase.

Za Dinamo se traže nova, svježa i bolja rješenja kako bi se napravio što jači blok u sredini, kako bi se igra mogla pomaknuti što više prema vratima Nevistića. Kada bude imao potpuno spremne sve igrače koje posjeduje u kadru neće Leko imati probleme “vaganja” forme, ali ovako, dok se Žaper i Trajkovski još adaptiraju na nove zahtjeve, razvidno je da će trebati kvalitetno procijeniti što je najbolja opcija za nedjelju.

Koji bi dvoboj mogao biti ključni, gdje će Lako najviše pozornosti obratiti u zaustavljanju Modrih? Nema dvojbe da je Martin Baturina igrač na kojeg će pozorno pripaziti strateg Bijelih. Petković je najvažniji pojedinac Modrih, ali Baturina je “mozak” igre, individualac kojeg i Leko posebno cijeni još je isticao u više navrata.

- Uživanje je gledati nogomet Baturine - naglašavao je Leko i u prethodnim najavama dvoboja s Modrima.

Zato će dvoboj Nike Sigura, motoričnog zadnjeg veznog Bijelih i Matina Baturina kreativca Modrih biti jedan od najvažnijih u Lekinom cilju neutraliziranja protivnika. Trebat će dakako i stoperi pripaziti na Petkovića, pa bi u toj gustoj obrani Elez također imao svoje mjesto. Uremović i Šarlija imaju prednost zbog aktualne spremnosti, ali Elez se u do sada odigranim derbijima redovno potvrđivao kao jedan od najvažnijih igrača Bijelih. Ne samo u obrambenim zadacima., već i u kreiranju ofenzivnih akcija.

Ima Leko “slatkih” briga za Dinamo, ima i otvorenih pitanja, ali kada se na kraju povuče crta, u rezimeu cijele priče, ima i “ljudstvo” na veliku bitku. Nikad jači Hajduk zadnjih godina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 09:18