GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

Tko se za najnoviju kaznu Hajduku usuđuje okriviti navijače? Nitko! A Klakočer će ovo teško poništiti...

Javljaju se političari koji skupljaju bodove, optužuje se HNS i HDZ, a na ovo treba podsjetiti...
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 30. prosinac 2021. 09:16

Nova kazna Hajduka, globa u visini 70.000 kuna i jedne utakmice igranja pred poraznim tribinama, koju je izrekao disciplinski sudac Alan Klakočer, izazvala je buru negodovanja među navijačima "bijelih", a iz splitskog kluba reagirali su u srijedu. Sigurno je da će Lukša Jakobušić, predsjednik Hajduka, sa svojim ljudima još nešto poduzeti, najvjerojatnije će posegnuti za dogovorenu relaciju, izravnu vezu s predsjednikom HNS-a Marijanom Kustićem. No, teško će se dogoditi poništenje odluke disciplinskog suca.

Gradacija kazni

Kao što se i očekivalo, rasprava o kazni krenula je uobičajenim tijekom, svi se odreda zgražaju nad "drakonskom kaznom", na pojedinim portalima traži se ostavka Klakočera, prozivaju se čelnici HNS-a, javljaju se i političari kako bi osudili "sramnu kaznu". Eto, nitko nije u stanju, ne usuđuje se krivnju za najnoviju kaznu Hajduka uputiti navijačima "bijelih".

Sa svoje strane Alan Klakočer, disciplinski sudac HNS-a, javio se, protivno praksi, na poziv novinara, objasnio je delikatnu odluku, kako i zašto je Hajduk kažnjen. Po njemu je sve jasno, Klakočer se držao pravilnika po kojem postoji gradacija kazni zbog diskriminirajućeg ponašanja - prva, novčana od 10.000 kuna, pa dalje 20.000, 30.000, onda na četvrtom ispadu, djelomično zatvaranje gledališta (u slučaju Poljuda sjeverne tribine), pa peta, drastična kazna igranja utakmice bez gledatelja, pred praznim tribinama.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Treba ipak podsjetiti da je Hajduk četvrti rang kazne iskusio zbog ružnog, zaista neprimjerenog skandiranja Nenadu Bjelici u Gradskom vrtu… Sada nema toga, koji bi mogao uvjeriti masu navijača Hajduka kako ova kazna, kao i prethodne, nisu dirigirane sa strane neprijatelja splitskog kluba, kao namjera da se Livaju i drugove zaustavi u pohodu na trofeje. Nekima je nelogično da se skandiranje "Cigani, cigani" na utakmici protiv Osijeka može podvesti pod paragraf 88. Disciplinskog pravilnika, pa se pokušava protumačiti da to nije diskriminatorsko skandiranje. Tu se svojim objašnjenjem "istaknuo" dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević, koji tumači da to što se spominjalo na uvredljivi način u odnosu na suce "nema veze s Romima", pa se Ivošević u slučaju da se neki Rom našao uvrijeđen, "iz srca ispričava u ime cijelog našeg grada".

Ovdje se postavljaju dva načelna pitanja: prvo, hoće li Klakočer istim aršinom tretirati kad se navijači drugih klubova budu ponašali na diskriminatorni način, drugo, zašto i kako je Klakočer našao formulu da Rijeku kazni samo jednom utakmicom pred praznim tribinama, za objektivno znatno teže ispade od neprimjerenih skandiranja (fizički napadi na igrače Hajduka na terenu u Rujevici).

Politikanti

I ovom prilikom kao i kod pojedinih nedavnih sudačkih pogrešaka na štetu Hajduka javljaju se mnogi koji nastoje zaraditi svoje političke bodove. Tako se i notorni Miro Bulj, gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik, našao pozvan upozoriti svekoliku nogometnu javnost da je "delegat utakmice Hajduk – Osijek bio Blaž Pezo iz HDZ-a", pa nepravde koje se nanose Hajduku Bulja "boli i da to više ne može trpiti".

Javio se prijedlog da juniori Hajduka svoju utakmicu play offa Lige prvaka za plasman u osminu finala, protiv madridskog Atletica, odigraju 9. veljače i da se tada, umjesto 13. veljače, upriliči proslava 111. godišnjice splitskog kluba. Tako su iz šibenskog društva prijatelja Hajduka zatražili da se što prije ulaznice puste u prodaju kako bi juniori na Poljudu uživali masovnu podršku navijača "bijelih".

Linker
07. svibanj 2024 18:12