Yassine Benrahou

 ANTE CIZMIC Cropix
NAVIJAČI GA VOLE

Ulazi li on već sada u društvo poljudskih aseva? To što je napravio na utakmici, mnogi ne mogu ni na treningu

Tribine splitskog hrama nogometa znaju prepoznati klasu, a ovaj je igrač definitivno posjeduje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. lipanj 2023. 12:28

Florin Cernat, Senijad Ibričić, Franck Ohandza. Godinama je nedostajao četvrti za poker asova. Je li Yassine Benrahou - taj? Igrač koji podiže publiku na noge, nogometni mađioničar. Stranac kojeg je Hajduk pronašao na tržištu poput njegova tri velika prethodnika. Marokanac definitivno ima nogometni gen, zna s loptom.

Ne može svatko

Njegov je korner “pola gola”, njegov je “slobodnjak” prava “lopta s očima”. Pogodak lob udarcem koji je postigao Šibeniku u zadnjoj prvenstvenoj utakmici svakako ulazi u red majstorija koje ne može svatko potpisati. Usudili bismo se reći niti na treningu, a kamoli na utakmici. Benrahou zna, poljudske tribine također. Navijači Hajduka lakoćom prepoznaju klasu, a Marokanac definitivno posjeduje tu “nogometnu kategoriju”.

Bilo je i većih stranaca proteklih 15-ak godina. Većih po učinku, jer Benrahou je tek stigao u Hajduk, odigrao polusezonu u kojoj je zabio četiri pogotka uz pet asistencija. Brojke nisu izvanserijski događaj, jer Marokanac ima 17 prvenstvenih utakmica za Bijele, ali tek 11 u startnoj postavi. Prvih šest je počinjao s klupe, zato je konačna statistika puno bolja nego bi se na prvu reklo s obzirom da je Benrahou u tih 11 utakmica sudjelovao u devet pogodaka. Nije malo, ali bilo je puno učinkovitijih od Benrahoua. Futacs je bio prvi strijelac lige, Jairo zabijao, Sušić ponio naslov najboljeg igrača HNL-a, Vršajević zabio pogodak na SP u Brazilu dok je bio igrač Hajduka. Ostvarivali su dosege kojima su ulazili u povijesne knjige. Benrahou s Hajdukom ima Kup, ali daleko je od povijesnih knjiga. Međutim, svojim nogometom trenutno je puno bliži srcima navijača. Splitska publika voli strance, ali još više od stranca voli znalca.

image

Yassine Benrahou

TOM DUBRAVEC Cropix

Marko Livaja u Hajduk se vratio u zimskoj stanci. Prve polusezone upisao je šest pogodaka i sedam asistencija u prvenstvu, ukupno sedam golova i osam asistencija računamo li i Kup. Ali, Livaja nikada nije bio pričuva. Benrahou je šest puta na startu ulazio s klupe, a Livaja je odigrao 1311 prvenstvenih minuta prve polusezone. Gotovo 300 više od Marokanca (1071) koji ipak nije igrač što mu se nude lopte za pogotke. Međutim, kada je krenuo igrati počeo je i pružati očekivano. Jer, Benrahou je klasični playmaker, nogometaš koji oplemenjuje igru. Omaleni Marokanac na poziciji “desetke” definitivno čini suigrače boljima.

- U karijeri sam najviše igrao lijevo krilo, ali u Hajduku sam dobio poziciju koju obožavam. Na “desetki” mogu opravdati svoj potencijal - kazao je Benrahou za francuski Goal.com i dodao:

- Prije dolaska sam razgovarao s najvažnijim ljudima kluba, nakon toga sam znao da će me trener dobro iskoristiti.

Laskavi status

Leko je povukao Krovinovića na poziciju “šestice”, a Marokanca gurnuo na njemu najdražu “desetku”. Isplatilo se, jer u toj formaciji Hajduk je napredovao. Progresiju je potpisao i Benrahou s osobnim učinkom, ali kompletna momčad je krenula uzlaznom putanjom. U 11 utakmica sedam pobjeda, tri remija i jedan poraz. Ukupno, 24 od 33 boda otkad je Marokanac ušao u prvu postavu. Da je taj bodovni ritam (73 %) Hajduk imao od početka proljeća, popeli bi se i do prvog mjesta, a ne lidera gledali iz daleke potjere.

Marokanac je veliki dobitak za Hajduk. Najbolje pojačanje koje je potpisao Nikoličius? Moguće, jer poslove s dovođenjem Livaje, Krovinovića, te Lovre i Nikole Kalinića, ipak stavljamo na predsjednika Jakobušića. U “moru” igrača koje je Litavac tražio, u konačnici i doveo među Bijele, ističe se Benrahou. Posebni igrač kakav se rijetko nađe na tržištu. Potvrdili su to i komentari raznih stručnjaka koji se svi u jednom slažu. Baš kako bi Tomislav Ivković ležerno kazao “mali Benrahou ima nešto, zna nogomet”. Ima i više od “nešto”, bez pretjerivanja. Možda je šest mjeseci prekratko razdoblje da bismo Marokanca tretirali kao “četvrtog asa” u pokeru velikana, međutim posjeduje sve karakteristike za takav status. Prestižni, laskavi status, ali samo veliki znalci mogu postati najveći u očima navijača.Iz Francuske je donio nadimak Maestro, u Hajduku još nema svoj pečat poput Frane Zolje, kako su navijači počastili Francka Ohandzu. Ali, bez obzira kako ga navijači nazivali, Maestro je spremno uzeo dirigentsku palicu. Predvodi Bijele, udara ritam, drži sve pod kontrolom. Fantazistu je Hajduk godinama tražio, ali od siječnja provjera je gotova. Check over. Da, i nismo zaboravili. Benrahou je na dobrom putu postati četvrti as.

Prva polusezona od dolaska u Hajduk

Marko Livaja

- proljeće 2021.

17 utakmica

1445 minuta

7 golova

8 asistencija

Yassine Benrahou

- proljeće 2023.

19 utakmica

1247 minuta

4 gola

5 asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 07:45