Detalj s posljednje utakmice Gorice i Hajduka

 GORAN MEHKEK Cropix
NEMA PREDAJE

Uoči Poljuda trener otkrio: ‘Nudio sam ostavku, ali predsjednik me odbio. Sad imam golemi motiv...‘

‘Situacija nije lijepa, ali je motivirajuća jer kao trener sada želim pokazati najbolje od sebe‘
Piše: Toni RoićObjavljeno: 25. listopad 2022. 16:53

Samo 11 dana nakon ogleda u Velikoj Gorici, opet se sastaju najbolji turopoljski i najbolji dalmatinski klub, a zaostala utakmica 4. kola, koja se prvotno trebala igrati u kolovozu, ima izniman značaj. Gosti su uvjerljivo zadnji i traže bilo kakav tračak nade u bolje sutra, dok Hajduk nije uspio u derbiju svladati Dinamo i ostao je osam bodova iza lidera, što mu nikako nije bio plan.

Dvoboj od 15. listopada obilježila je golema sudačka nepravda nanesena Turopoljcima dosuđenim jedanaestercem i crvenim kartonom Wagueu, a jedini gol su primili u 97.54, odnosno, šest sekundi prije kraja označene nadoknade od osam minuta. Uspjela je Gorica poslije toga pobijediti Dubravu u Hrvatskom kupu rezultatom 3:2, ali u subotu je stigao novi hladan tuš i poraz od Lokomotive 1:2, pa deveto mjesto sada bježi šest, a osmo sedam bodova.

image

Igor Angelovski

GORAN MEHKEK Cropix

Nakon tog dvoboja dugi sastanak imali su predsjednik kluba Nenad Črnko i trener Igor Angelovski, koji je navodno ili stvarno ponudio ostavku (na konferenciji za novinare poslije Lokomotive odbio je komentar na tu temu), ali što su kasnije pričali međusobno, znaju samo oni. Naknadna pamet i igrokazi za javnost serviranjem različitih teza samo je za naivne jer ostavka u pravilu znači priznanje nemoći da se nešto promijeni na bolje! Isto je nedavno bilo u Hajduku, kada je sportski direktor Mindaugas Nikoličius nudio odstup predsjedniku Lukši Jakobušiću, a obojica ipak odaju dojam da nisu takvi da se lako predaju i priznaju kapitulaciju.

Što se Angelovskog tiče, vjerodostojnijom se čini odluka predsjednika Črnka da mu povjeri vođenje još dvije ovotjedne utakmice kako bi spasio posao. Mora Makedonac pobijediti ili Hajduk ili Slaven Belupo, a ne uspije li, onda bi ga lako mogao snaći otkaz, a ne ostavka. Problem je Črnka što nema drugo rješenje, još su samo četiri ligaške utakmice do zimske pauze, a već se zaletio smjenom Samira Toplaka poslije samo šest vođenih utakmica.

Angelovski i njegovi suradnici su nakon poraza od Lokomotive, čak devetog ove sezone, danonoćno analizirali sve aspekte neočekivanog podbačaja, svi igrači su upozoreni na ozbiljnost situacije i da je krajnje vrijeme za buđenje i pokazivanje duha zajedništva i borbenosti na Poljudu. Može se i izgubiti, ali nikako bez ispaljenog metka...

- Nakon poraza od Lokomotive osjetio sam moralnu i profesionalnu obvezu da ponudim ostavku, ali predsjednik to nije prihvatio. Dogovorili smo neke stvari unutar kluba kako sve riješiti i kako probati momčad izvući iz ove situacije. Vjerujem da to možemo, moramo skupiti glave i pokušati osvojiti što više bodova u preostale četiri utakmice do pauze - kaže strateg Gorice Igor Angelovski, kojem će u Splitu nedostajati samo stoper Krizmanić zbog žutih kartona.

- Za Hajduk ne treba posebna priprema, ni motivacija, igra se u nogometnom ambijentu na Poljudu, protiv Hajduka za kojeg se zna što znači u hrvatskom nogometu, a prošla utakmica je pokazala da Gorica može parirati svakome. Držali smo se do 98. minute, a zna se i što se još događalo tada. No, ovo je nova utakmica, a ja nikad nisam bio pobornik one teze da nemamo što izgubiti. Baš suprotno, mi mnogo možemo dobiti, ovo je zaostala utakmica i možemo osvojiti tri boda ili bod, ali moramo se izboriti za to protiv iznimno kvalitetne momčadi na njezinom terenu - naglašava Angelovski.

Koliko se teško nositi s ovakvom situacijom gdje baš ništa ne ide po planu?

- Situacija nije lijepa, ali je za mene motivirajuća jer kao trener upravo sada želim pokazati najbolje od sebe jer smatram da Gorica ni po čemu ne zaslužuje biti zadnja na tablici. Osobno kao treneru i čovjeku nije mi ugodno, ali kao profesionalac stvarno imam golemi motiv da, kada svi misle da je situacija bezizlazna, izvučem ovu momčad s dna - odlučan je bivši makedonski izbornik.

‘Kad ti se nešto kaže normalnim tonom, onda to moraš razumjeti‘

Pogrešaka je mnogo, kako na njih ukazujete igračima?

- Sve pogreške koje radimo na utakmici ja analiziram u svlačionici, ali normalnom komunikacijom sa svakim pojedinačno. Ako si pravi čovjek i igrač, kad ti se nešto kaže normalnim tonom, onda to moraš razumjeti. Ako treba vikati na nekoga da bi razumio, problem je na drugoj strani, a na nogometaše se uvijek mora gledati kao na ljude koji imaju dostojanstvo. Naš stožer ima analitičara, svaki detalj gledamo na video snimkama i po nekoliko puta, kako taktički, tako individualno, a onda iznosimo igračima gdje smo pogriješili i što mora biti bolje.

Jesu li neki ispucali kredite i hoće li biti promjena u sastavu na Poljudu?

- To su interne stvari, a u nogometu je normalno da onaj tko ispuni očekivanja treba zadržati mjesto u momčadi, a tko nije ne. Na osnovu analiza tko nije odradio kako treba klub će reagirati, ali tek u zimskom prijelaznom roku - najavio je Angelovski.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 07:36