DAMIR KRAJAC Cropix
MODRA TOČKA NA I

VIDEO: Oršić i Baturina zabili Hajduku u nadoknadi za veliku feštu u Maksimiru!

Strašna završnica HNL-a... Dinamo je s 3:1 u ludom finišu svladao Hajduk i proslavio novi naslov!
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. svibanj 2022. 22:28

DINAMO - HAJDUK 3:1 (Petković 53', Oršić 90'+10', Baturina 90'+12' / Livaja 90'+4')

Dinamo (4-2-3-1): Livaković - Moharrami, Lauritsen, Šutalo, Bočkaj - Mišić, Ademi (od 84. Gojak) - Špikić (od 71. Menalo), Ivanušec (od 90.+5. Baturina), Oršić - Petković

Hajduk (4-2-3-1): Kalinić - Mikanović, Ferro (od 67. Simić), Elez, Melnjak (od 67. Čolina) - Fossati, Vuković (od 61. Grgić) - Sahiti (od 61. Livaja), Krovinović, Biuk - Ljubičić (od 84. Mlakar)

ZAGREB - stadion Maksimir. Gledatelja: 18,353. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec)


Bilo je 1:0, radnici na stadionu već su pripremali podij za pehare i medalje hrvatskim prvacima, izgledalo je da je gol Petkovića jedino što smo vidjeli. I gol dovoljan za prvu, minimalnu pobjedu protiv Hajduka ove sezone.

No, utakmica je tad, u sudačkoj nadoknadi, tek počela. Prvo je Livaja izjednačio, činilo se da će malo pokvariti veliko Dinamovo slavlje. A onda je Dinamo dobio novog junaka. Martin Baturina prvo je sjajno dodao strijelcu Oršiću, a potom i sam efektno zabio za 3:1.

Na kraju, visoka pobjeda Modrih. Kakva je bila čitava sezona, prepuna preokreta, takav je Dinamu bio i ovaj derbi!

POGLEDAJTE SVE GOLOVE:

GOL ZA 1:0 (Petković 53'):

PONIŠTEN LIVAJIN GOL (69'):

GOL ZA 1:1 (Livaja 90'+4'):

GOL ZA 2:1 (Oršić 90'+10'):

GOL ZA 3:1 (Baturina 90'+12'):

Počeo je Hajduk goropadnije, dali su Splićani odmah do znanja da nisu došli biti samo kulise Dinamove proslave. Iako na startu bez Marka Livaje, koji je, dok je službeni spiker čitao Hajdukovu klupu, dobio gromoglasan zvižduk s tribina, Hajduk je bio odlučan i odmah na početku opasan.

Puno je toga išlo preko Dinamove desne strane, Sadegh Moharrami dugo nije igrao i to se vidjelo u njegovoj izvedbi, bio je "laka meta" rastrčanim Splićanima. Prošao ga je Biuk već u četvrtoj minuti, odigrao povratnu loptu, koja je opet došla do njega. No, udarac nije bio pravi, ispalo je bezopasno, iako u startu nije tako izgledalo.

Još je nekoliko puta Hajduk po istoj shemi došao do šesnaesterca, jednom se spetljao Ljubičić u obećavajućoj situaciji, ostalo je na vrijeme riješila Dinamova obrana.

S druge strane, Hajdukova zadnja linija nije Modrima dopustila previše. Oršić je probijao, dodavao, pokušavao, pucali su Modri s distance, ali daleko od gola.

Veća opasnost za Lovru Kalinića bile su baklje i petarde koje su letjele sa Sjevera u teren i prekidale utakmicu u nekoliko navrata. To je ono što ne volimo vidjeti, inače je podrška Maksimira bila fantastična, glasna svih 90 minuta. Slavilo se od samog početka...

Potom je Bruno Petković pokazao kakve poteze čuva u svojem arsenalu. Moharrami, koji se oporavio od početnog ringišpila pred svojim golom, odlično je ubacio, a Petković iz voleja opalio, preko gola. Nismo do kraja prvog dijela više puno vidjeli od napadača, jednih i drugih, na poluvremenu čvrsta "nula". Oni koji su očekivali opuštenije momčadi, otvoreniju igru, ostali su zakinuti...

Dinamo je u nastavku prvi dodao gas i brzo poveo. Ivanušecov udarac bio je neobranjiv za Kalinića, lopta je pogodila vratnicu, odbila se izvan šesnaesterca do Moharramija, Iranac je potom proigrao Petkovića, koji je ovaj put zabio. Osovina Moharrami - Petković, nakon jedine prave prilike, donijela je i vodeći pogodak Modrih. Prvi ove sezone koji su zabili Hajduku!

Nova erupcija emocija na Maksimiru, novi zvižduci, u igru je ušao - Livaja. Nije ga Dambrauskas mogao sasvim odmoriti za finale Kupa, ipak je morao svog najboljeg igrača ubaciti u vatru.

I brzo je Livaja pokazao zašto je ušao. Nakon kornera, zabio je, radovali su se hajdukovci, a Dinamovi su nogometaši, pak, tražili Livajino igranje rukom.

Dugo je trajala VAR provjera, ne znamo zašto, ili jest ruka ili nije... Bila je, gol je poništen, a u međuvremenu su BBB-i zasuli teren i okolicu brojnim bakljama, topovskim udarima, zapalili su sami sebi transparente.

Prekid je, zajedno s tom VAR provjerom, trajao desetak minuta. Jedna je zalutala baklja, kad se činilo da se sve smiruje, zamalo pogodila Dominika Livakovića. Nije mu bilo svejedno.

Mladi sudac Patrik Kolarić u svom je debiju imao posla, naravno, imao je i poneki propust, mogao dodijeliti koji karton ranije, dosuditi ili ne dosuditi neki prekršaj. Ali, generalno, nije podlegao ambijentu u najvećoj utakmici koju je dosad vodio.

Hajduk je mogao izjednačiti, Biuk je opet dobro prošao po desnoj strani, dodao na peterac, Mlakar je natrčao - pokraj gola. Bila je to velika prilika.

Koju minutu kasnije prošao je Čolina kraj Moharramija, pripremio novu šansu Mlakaru, koji je loše pucao, Šutalo je za svaki slučaj "očistio".

Ipak, glave Dinamovih igrača kao da su već bile u slavlju, iako ih je čekalo još osam-devet minuta nadoknade. Livaja je iskoristio tu laganu nonšalanciju i zabio svoj 28. gol sezone.

Nije još bilo gotovo, ostalo je dovoljno da Dinamo uzvrati, pa su Oršić i Baturina donijeli pobjedu Dinamu!


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! KAKVA DRAMATIČNA ZAVRŠNICA PRVENSTVA... ČESTITKE PRVAKU!!!

90'+12' - GOOOL! Mladi Martin Baturina izveo je 'one-man-show'! Napravio je pravu pomutnju u šesnaestercu Hajduka, prvi mu je udarac blokirao Čolina, no potom je opalio iz bolje pozicije i pogodio suprotan kut Kalinićeva gola... 3:1 za Modre u spektakularnom finišu HNL-a!

90'+10' - GOOOL! Menalo je povukao kontru i pronašao Baturinu na strani koji šalje u peterac za novi Oršićev pogodak u samome finišu...

90'+9' - Fantastičan udarac Mislava Oršića iz slobodnjaka dobro je ispružio Lovru Kalinića...

90'+7' - Lukas Grgić gađa pored suprotne vratnice!

90'+5' - Ušao je Martin Baturina, izlazi Luka Ivanušec.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

90'+4' - GOOOL! Majstor s mora Marko Livaja... Krovinovićevu dugačku okomitu loptu iskoristio je kako bi pobjegao Dinamovim braničima, pravovremeno ušao u prostor te zatim maestralno iz voleja kroz Bočkajeve noge pogodio malu mrežicu pored nemoćnog Livakovića... Dinamo-Hajduk 1:1!

90'+1' - I opet gađa Mlakar! Ovog puta s desetak metara iskosa, ciljao je suprotnu vratnicu gdje se na pravome mjestu našao Šutalo i izbio izvan šesnaesterca.

90' - Igrat će se deset minuta sudačke nadoknade, posljednjih deset minuta ovosezonskog HNL-a.

88' - Što je sada promašio Jan Mlakar! Krovinović je gurnuo vižljastog Biuka u prostor koji bježi Dinamovim braničima i uspijeva zavrnuti povratnu na pet metara, a ondje slovenski napadač gađa malo pored gola! Bila je to mat-pozicija...

85' - Atraktivan dupli pas odigrali su Mikanović i Fossati, na kraju Biuk na Mikanovićev centaršut šutira malo iznad gola!

84' - Promjene na objema stranama. Kod Hajduka ulazi Jan Mlakar umjesto Ljubičića, a u momčadi Dinama u igru će Amer Gojak, izlazi kapetan Arijan Ademi uz 'standing ovation'.

80' - Oko deset minuta trajao je prekid, ako uračunamo i VAR pregled Livajina poništenoga gola. Dao je sudac Kolarić znak za nastavak.

72' - Novi prekid na Maksimiru zbog nove bakljade. Ovo sad izgleda ozbiljno, čini se da se zapalio jedan transparent!

Već četiri minute traje prekid, vatrogasci gase požar i saniraju štetu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Umjesto primirivanja situacije, nove baklje i dalje padaju u teren, pirotehnike je sve više.

Nastradala je i mreža Livakovićeva gola od svih tih silnih baklji koje su upale u teren. Pomoćno osoblje trenutno sanira i ovu štetu.

Sada već osam minuta traje prekid.

image
RONALD GORSIC Cropix

71' - Prva zamjena kod Dinama. Ulazi Luka Menalo, izlazi Dario Špikić.

69' - GOL! Nakon kornera je Marko Livaja s pet metara ugurao loptu u mrežu, ali odmah su signalizirali svi da se pritom nehotice poslužio rukom. Niti sam Livaja nije slavio pogodak, bilo je jasno da ga je lopta sasvim slučajno pogodila i prešla gol-liniju.

Suci u VAR sobi pregledavali su snimku, međutim bilo je jasno da od pogotka neće biti ništa.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

67' - Nova promjena u momčadi Hajduka. U igri su David Čolina i Stefan Simić, na klupu će Dario Melnjak i Ferro.

64' - Špikić izbija sam pred Kalinića, ali brani vratar Hajduka taj zicer! Ipak, dinamovac je bio u nedozvoljenoj poziciji i eventualni pogodak ne bi niti bio priznat.

63' - Ljubičić se sjurio prema golu i dobio upotrebljivu loptu, međutim napravio je potez previše i sustigli su ga Dinamovi braniči.

61' - Prvi potez povlači Valdas Dambrauskas. Uz salvu zvižduka s maksimirskih tribina ulaze Marko Livaja i Lukas Grgić umjesto Emira Sahitija i Josipa Vukovića.

58' - Dario Špikić tuče s dvadesetak metara iskosa, pogađa samo vanjsku mrežu.

VIDEO: Slaven Knežević

image
DAMIR KRAJAC Cropix

53' - GOOOL! Ivanušec je raspalio iz daljine i zatresao vratnicu! Odbilo se to od vratnice natrag u teren... Na desnoj je strani prihvatio Moharrami i ekspresno ubacio za Petkovića koji s pet metara trese mrežu za 1:0 Dinama na Maksimiru!

50' - Mnogo opreznije krenuli su u nastavak i jedni i drugi. Nema nepotrebnog rizika niti visokog presinga kojim su hajdukovci na otvaranju iznenadili Modre.

46' - Vraćamo se na Maksimir. Nema promjena u sastavima, iako se čini da bi ubrzo mogao ući Marko Livaja.

PREMA PRVIM INFORMACIJAMA, POSTOJI MOGUĆNOST DA JE NOVI TRENER DINAMA SLOVENAC KOJI TRENUTNO GLEDA DERBI S MAKSIMIRSKIH TRIBINA...

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Prvi dio derbija u potpunosti je opravdao očekivanja. Bijeli su vrlo rano ušli u visoki presing i tražili brzi pogodak. Dinamo je djelovao pomalo nedorečeno u tim trenucima, ali nakon inicijalne zbunjenosti Čačićevi su nogometaši pohvatali konce igre i u par navrata opasno zaprijetili. Intenzivan tempo potrajao je sve do polovice prvoga dijela kada su obje momčadi primirile igru. Maksimirski je stadion gotovo sasvim ispunjen, osim tribine Jug na kojoj nema gostujućih navijača.

CIJELI IZVJEŠTAJ O TORCIDI ISPRED MAKSIMIRA PROČITAJTE OVDJE.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Bočkaj ubacuje iz kornera za Petkovića kojega ometa Ferro, taman toliko da centarfor Modrih ne pronađe put do mreže.

41' - Šutira Oršić iz teške pozicije s ruba šesnaesterca. Činilo se da je nije pravilno zahvatio, ali s dosta je poteškoća Kalinić izbio u novi korner za Dinamo.

39' - Traje kraći prekid jer je Lovre Kalinić signalizirao da s mrežom nešto nije u redu zbog konstantnog ubacivanja svakojakih predmeta navijača Dinama u teren. Pomoćni sudac Vidulin ide u inspekciju. Sve će biti u redu, čini se. Nastavlja se susret nakon minute prekida.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

36' - Mikanovićev opasan centaršut hvata Livaković u posljednji trenutak ispred Ljubičića!

35' - Ljuti se Oršić na svoje suigrače jer je samostalno očistio jednu opasnu akciju Fossatija i Mikanovića, a nikoga drugoga nije bilo oko njega...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

32' - Novi opasan Oršićev centaršut, tražio je Petkovića na drugoj vratnici, no dobro je postavljen Josip Elez.

29' - Dobro su kombinirali Špikić i Petković nakon sjajnog solo-prodora Mislava Oršića, a zatim je još boljom reakcijom Filip Krovinović raščistio opasnu situaciju.

25' - Pokušali su hajdukovci izvesti uigranu akciju iz toga slobodnjaka, Krovinović je tražio Mikanovića na desnoj strani, ali nije to dobro ispalo, nisu se razumjeli igrači Hajduka.

24' - Novi prekršaj Dinama u zoni udarca! Iznudio ga je Stipe Biuk, srušio ga je Bočkaj.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

22' - Kakva dinamična utakmica na Maksimiru! Bočkaj je izvrsno centrirao u prostor ispred Kalinića, a onda Ivanušec radi prekršaj u napadu na Fossatiju... Izmjenjuju se šanse na jednoj i na drugoj strani, tempo je intenzivan i atmosfera je zaista na razini najvećega hrvatskog derbija!

image
RONALD GORSIC Cropix

19' - I dalje traje presing Hajduka! Ljubičić je napravio pomutnju u šesnaestercu Modrih, Ademi je morao spašavati u kombinaciji s Livakovićem koji uspijeva pravovremeno izbiti izvan kaznenoga prostora.

17' - Bočkaj!!! Dobro je opalio i gađao rašlje, no ne da se iznenaditi izvrsni Lovre Kalinić...

16' - Fossati ruši Petkovića u zoni udarca! Ademi traži žuti karton zbog tog faula s leđa, sudac Kolarić smiruje situaciju... Izvest će to Mislav Oršić ili Petar Bočkaj.

14' - Još jednom prijete hajdukovci unutar samo tridesetak sekundi! Ljubičić je opalio iskosa, a Livaković je dobro postavljen.

14' - Sahiti je pokušao iznenaditi Livakovića, ali na vrijeme je u blok ušao Šutalo.

13' - Strašan Petkovićev volej! Na Moharramijev centaršut sjajno se snašao Dinamov ofenzivac te isprve iz voleja opalio malo iznad gola!

image
RONALD GORSIC Cropix

12' - Prvi put prijeti Dinamo! Mišić je opalio iz daljine, odlazi preko grede njegov opasan pokušaj...

9' - Pritisak Hajduka na otvaranju! Biuk je iznudio prekršaj, a nakon slobodnog udarca Livaković izlazi s gol-linije i uz manje poteškoće, odnosno uz nehotično ometanje suigrača Lauritsena, uspijeva ukrotiti jednu neugodnu 'svijeću'.

7' - Melnjak oštro ubacuje u peterac, izgledalo je opasno, no nikoga ondje od njegovih suigrača nije bilo.

3' - Prva šansa pripala je Hajduku! Biuk je pronašao Ljubičića na desetak metara, ali okliznuo se napadač Bijelih prilikom udarca i time olakšao posao Mišiću i Šutalu u bloku ispred Livakovića.

20.00: Počeo je Vječni derbi! U posljednjoj utakmici prvenstva prvi će s centra krenuti Dinamo...

image
DAMIR KRAJAC Cropix


19.55: Iz Dinama je stiglo priopćenje:

"Prije 4 dana su im poslane precizne upute oko unosa navijačkih rekvizita, transparenata i eventualne koreografije, sa svim detaljima gdje trebaju što poslati i kada doći. (...) U petak smo ponovno zamolili šefa sigurnosti Hajduka da priča s Torcidom da nam pošalju ako nešto žele unijeti i oni su to ignorirali."

CIJELI IZVJEŠTAJ O TORCIDI ISPRED MAKSIMIRA PROČITAJTE OVDJE.

19.45: Iako utakmica Dinama i Hajduka samo što nije počela, Torcide nema na južnoj tribini Maksimira. Navodno je razlog njihovog neulaska činjenica da im ne puštaju unos bubnjeva, transparenata i megafona na stadion.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

19.10 - Glavni sudac na današnjem susretu bit će Patrik Kolarić iz Čakovca.

image

Fan zona ispred Zapada

SLAVEN KNEžEVIć

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

18.50 - Stigli su sastavi. Kako smo ranije najavili, Hajduk će igrati bez Marka Livaje u početnih 11. Na Maksimiru se danas očekuje oko 23.000 gledatelja.

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix

18.40 - Nešto manje od sat i pol vremena uoči početka najvećeg hrvatskog derbija na Maksimiru, dok iščekujemo sastave, zahuktava se atmosfera i navijači pristižu na stadion.

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 02:37