Vojko Bašić/Cropix
NAVIJAČKA INVAZIJA

VIDEO Ludnica u ‘bijeloj Ženevi‘! Navijači okupirali stadion, ore se pjesme: ‘Dica su tvoja uvik uz tebe‘

Dva i pol sata prije početka utakmice, navijači Hajduka imaju zagrijavanje ispred stadiona
Piše: SN, Jurica Radić iz ŽeneveObjavljeno: 21. travanj 2023. 17:32

UŽIVO:

>>> Navijači i dalje pristižu na stadion na kojem će juniori Hajduka od 18.00 loviti ulazak u finale Lige prvaka.

Autor: Jurica Radić

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix


>>> Ispred stadiona je sve više navijača Hajduka, do početka utakmice ostalo je sat vremena. Tekstualni prijenos utakmice možete pratiti ovdje.

Snimili smo ekipu iz Kaštela.

image
JURICA RADIĆ


>>> Dva i pol sata uoči početka utakmice, navijači Hajduka počeli su se okupljati ispred stadiona. Atmosfera je već sad užarena, pjevaju se navijačke pjesme, čuju topovski udari i suklja dim. Evo djelića atmosfere koju su snimili naši reporteri u Ženevi.

Video: Jurica Radić

Video: Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix


>>> U 13 sati počeo je prvi polufinalni susret između Sportinga i AZ Alkmaara, u kojem su u manje od 50 minuta pala četiri gola. Zanimljiv je bio i uvod u tu utakmicu, jer su organizatori očito pogreškom na razglasu stadiona pustili onu poznatu "O Hajduče, dica su tvoja uvik uz tebe…"

Više pročitajte ovdje.


>>> Navijači Hajduka pronašli su svoju bazu u Ženevi, umjesto fan zone smjestili su se u shopping centru La Parille smještenom tik do stadiona na kojem se igraju polufinalne utakmice.

Više o tome pročitajte ovdje.


>>> U tijeku je invazija Hajdukovih navijača. U Ženevi danas od 18 sati juniorska momčad Bijelih lovi povijesni uspjeh, finale Lige prvaka mladih do kojeg će doći preskoče li talijanski AC Milan. Dio navijača već je stigao u Švicarsku, brojni su još na putu, a na samoj utakmici očekuje ih se oko pet tisuća.

Jedno društvo iz Splita i okolice nadomak je Ženeve, a uoči povijesnog susreta mladih hajdukovaca odlučili su bocnuti svoje rivale iz Zagreba:

VIDEO: Poslao čitatelj

image
Privatni album

Inače, nema strane svijeta s koje se hajdukovci nisu slili u Ženevu. Uz Splićane, tu su i Drnišani, Metkovci, Bračani, ekipe iz Hercegovine... Zagrijavanje u fan zoni pokraj stadiona traje od jutra, javlja Slobodna Dalmacija. Glasnice se troše, ali i krijepe pićem. Kome je skupo dati sedam, osam franaka za piće, tu je šoping centar s nešto povoljnijim opcijama.

- Volim te Hajduče - u glas će bračka ekipa.

- Ostajemo i u ponediljak - dodaju drugi iz Drniša.

- Ma di je rano, tu smo od jutra - čuje se iz tabora splitske ekipe.

Kiša je stala oko podneva, taman dopustila da se navijači počnu okupljati. Ženeva se sve više Bijeli. Švicarska za koji sat više neće biti “neutralna”…

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix


Napokon strast prave europske utakmice

>>> Splićani koji su se jučer automobilom zaputili prema Švicarskoj ispričali su nam sljedeće...

- Veliki je ovo trenutak za Hajduk, ali i nama se pružila prilika osjetiti onu strast prave europske utakmice. Vrijedi ovo truda.

Više od 1.200 kilometara, s brojnim promjenama klimatskih zona, od plus 25 stupnjeva Celzija u okolici Milana, do siromašnih 7-8 stupnjeva Celzija, koliko ih čeka u jutarnjim satima u brdima Francuske s druge strane granice ili u samoj Ženevi. Ali, sve je to ništa u usporedbi s nabojem i strašću za Hajdukom...

- Išao sam na Ligu prvaka davne 1995. godine, a sada se spremamo za finale u ponedjeljak - poruka je stigla sa splitskih Brda.


Zašto ne skočiti do Lyona pogledati Tudora...

>>> Neki Hajdukovi navijači planiraju ovu avanturu iskoristiti i za pojedinačne atraktivne izlete. Naime, oni koji stižu u petak namjeravaju ostati cijeli vikend u kojem se kao najatraktivnija nudi nedjeljna utakmica Lyon - Marseille, budući da je Lyon od Ženeve udaljen nešto manje od dva sata vožnje.


Razglednica iz Švicarske

>>> Ženeva čeka Bijele, Nyon čeka Bijele... U kući europskog nogometa sve je spremno za novu inauguraciju. Benfica sljedećeg tjedna predaje tron, a novi vladar bit će jedan iz kvarteta kojeg uz Hajduk stvaraju lisabonski Sporting, AZ Alkmaar i, dakako, AC Milan, prva stepenica na putu prema europskom vrhu.

Dosadna jesenska kiša natapala je u četvrtak ujutro Ženevu. U zemlji sira i čokolade život teče uobičajenim tijekom, premda su polufinalne utakmice prvi put premještene iz Nyona u Ženevu.

- Nikad ovakav interes nije bio za utakmice Lige prvaka mladih, ni medijski, ni interes za ulaznicama! - informacija je koju su Splićani dobili iz UEFA-e.

Preskupo i za dijasporu

Dosad je, naime, Ženeva bila tek zrakoplovna luka u koju bi slijetale uglavnom ekipe iz Engleske i Španjolske, posljednjih godina i Portugala. Međutim, ove godine se promijenio kvartet, prvi put je stigla i hrvatska ekipa. I, naravno, ispisala povijest na svim razinama. Lokalni klub Nyon inače na malom stadionu igra svoje prvenstvene utakmice, ali kada vidite to skromno zdanje odmah je jasno da nikako ne bi zadovoljilo sigurnosne uvjete za gotovo pet tisuća navijača Bijelih, koliko ih se u petak očekuje u Ženevi. Navijači Hajduka imat će svoju fan zonu s južne strane stadiona naziva “Village de soir”, bit će otvorena od 12 do 21 sat, a pristupiti joj se može sa željezničke stanice Lancy-Bachet. Ali, pritom ne treba očekivati da će se navijači dugo provoditi u mondenom gradu na jezeru koji je s tri strane okružen Francuskom. Dakako da će birati obližnji Aminnesse, prvi grad s francuske, jeftinije strane europskog skupog života.

image

Jurica Radić, novinar SN ispred stadiona u Ženevi

Vojko Bašić/Cropix

Naime, najjeftinija kava u Ženevi je 4 CHF, ali računajte na prosjek od 5 CHF što je oko 5 eura u gotovo poravnatom paritetu valuta. Naime, za 100 eura dobijete 96 švicarskih franaka, ali za te novce ne možete puno napraviti u jednom danu, a kamoli za večer. Pivo je oko 8 eura i to ako pogodite lokal. Od svega, ulaznice za utakmicu su najjeftinije s cijenom od 15 eura. Ženeva je definitivno preskupa i za Hrvate iz dijaspore, one koji dolaze iz Njemačke i Austrije, pa će radije birati Francusku, kao što su to učinili i mnogobrojni Splićani, koji će u petak pohoditi Ženevu.

- Izabrali smo Francusku, putujemo pet dana, a nadamo se da ćemo u ponedjeljak gledati Hajduk u finalu - javili su nam se navijači iz Solina koji dolaze u Ženevu.

Navijači dolaze sa svih strana Hrvatske i Europe, ali tek se prava navala očekuje za finale. Golem je navijački optimizam, na tisuće ih se sprema prema Ženevi, a nisu očekivali...

image

Vojko Bašić/Cropix

- Na početku godine sam odvojio novce za Ligu nacija, ali sada sam morao preusmjeriti sredstva na Ženevu - ispričao nam je Ivan iz Solina.

Oni koji su već bili u Dortmundu poput splitskog gastarbajtera Dragana nadaju se da bi mogli upravo za finale dobiti drugu šansu.

- Računam na drugu utakmicu i navijam za Bijele!

Hajduk živi europski, a Ženeva je spremna. Kiša pada, nebo je sivo, kako bi meteorolozi rekli, odjenite se slojevito. Ali, dakako u bijelo...

image
Vojko Bašić/Cropix

Linker
22. travanj 2024 15:12