Fabio Maresca

 CLAUDIO PASQUAZI Anadolu Via Afp
NIJE MU PRVI PUT

Vatrogascu će Poljud biti kao ‘dobar dan‘: Poznat je po strogoći, a jedan podatak djeluje pomalo nestvarno

Prvi je sudac koji je pokazao na kazneni udarac nakon VAR provjere, a sudjelovao je - Duje Čop
Piše: Toni RoićObjavljeno: 03. travanj 2024. 06:02

Nijemac Daniel Siebert perfektno je odsudio subotnji ligaški derbi Hajduka i Dinama i pokazao hrvatskim sucima što znači držanje kriterija i striktno primjenjivanje pravila igre, a četiri dana kasnije isto će nastojati ponoviti Talijan Fabio Maresca. Kako dolazi iz Napulja, grada koji po mnogo čemu, a pogotovo po navijačkom temperamentu i fanatizmu podsjeća na Split, njemu će atmosfera na Poljudu biti kao "dobar dan", a kako je po zanimanju vatrogasac, nije čudo da se odlično snalazi u honorarnom poslu u kojem se također računa beneficirani radni staž zbog stresa, napora i opasnosti po zdravlje.

Nije Maresci ni prvi put da je "vatrogasno rješenje" izvan svoje države, pa je u listopadu prošle godine dijelio pravdu u Pireju na najvećem grčkom derbiju Olympiacosa i Panathinaikosa, dok su ga upomoć zvani i Saudijci. Najprije u studenom 2023, na dvoboju Al Hazma i Al Hilala, pa onda prije nešto više od mjesec dana kada su se sastali Al Ettifaq i Al Hilal. U sve tri spomenute utakmice pobijedili su gostujući klubovi, a najmirnije sa samo dva žuta kartona bilo je u Pireju kada je Panathinaikos slavio 3:0, što znači da je autoritetom i pravednom sudačkom izvedbom bez problema smirio uzavrele grčke strasti.

image

Fabio Maresca

ALESSIO MORGESE Dppi Via Afp

Maresca će 12. travnja proslaviti 43. rođendan, pa mu se dolazak u Split može računati i kao rođendanski poklon ili šansa da još jednom dokaže kvalitetu FIFA suca, do kojeg statusa je došao 2020. godine ili 23 godine nakon što je kao 16-godišnjak u Napulju 1997. sudio utakmicu malih početnika. Do suđenja u trećem rangu talijanskog nogometa probio se 2010. godine, da bi 18. svibnja 2014. konačno u zadnjem kolu te sezone Serie A, odsudio prvoligaški dvoboj u Rimu između Lazija i Bologne. Djeluje pomalo nestvarno da je Napulj kao grad čak 50 godina čekao taj trenutak da jedan njegov sudac dođe na najveću scenu.

Koju godinu kasnije počeo je arbitrirati i na europskim najtecanjima, pa se njegov prvi dolazak u Hrvatsku bilježi 2017. godine kada je bio četvrti sudac na utakmici pretkola Europske lige Osijek - Luzern, a istu ulogu je imao 2022, na ogledu reprezentacija Hrvatske i Danske u Ligi nacija. U Italiji ga spominju i po detalju od 19. kolovoza 2017. kada je na utakmici Juventusa i Cagliarija postao prvi sudac koji je u Serie A pokazao na kazneni udarac nakon intervencije VAR-a. Bilo je to 19. kolovoza 2017. godine na utakmici Juventusa i Cagliarija (3:0), a jedanaesterac za Caglari izborio je Duje Čop kojeg je srušio Alex Sandro. Ukupno je sudio 318 utakmica, od čega 130 u Serie A.

U aktualnoj sezoni iza njega je 25 dijeljenja pravde, od čega 14 u elitnom talijanskog rangu gdje je u akciji bio i prošle subote u Firenci kada su se sastali Fiorentina i Milan, počevši utakmicu sat i 15 minuta nakon Hajduka i Dinama. Podijelio je ukupno 132 žuta i četiri crvena kartona, te svirao šest jedanaesteraca. S prosjekom od 5,6 žutih po utakmici smatraju ga strogim sucem, koji dosta lako dijeli kartone, ali neke ozbiljnije afere u vezi s njim se ne pamte...


POGLEDAJTE NOVU VAR SOBU:

Linker
26. travanj 2024 09:31