Marko Livaja, Josip Mišić

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
UOČI DERBIJA

Veteran Hajduka teško podnosi ‘mračno razdoblje‘: ‘Dinamo je samo jednu utakmicu odigrao sjajno‘

Dražen Mužinić tvrdi da Hajduk nije bez šansi u maksimirskom okršaju
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 10. rujan 2024. 14:36

Dinamo - Hajduk na Maksimiru najveći je gušt za navijače "bijelih". Oduvijek. Pamte se značajni podvizi, neki odlučni u utrci za prvaka, neodlučeni rezultati uvijek su dobrodošli, a porazi, kojih je u posljednje vrijeme znatno više, baš i ne bole. Splitska momčad dolazi u Zagreb ipak u podređenom položaju jer su "modri" u svim elementima jači, ali to u derbijima ne znači mnogo. Dražen Mužinić, jedan od veterana Hajduka iz one zlatne generacije Tomislava Ivića, najviše je volio dvoboje protiv Dinama, i to u Zagrebu.

- Znate kako se kaže, pamtim samo pobjede - prisjetio se Frfa. - Tri, četiri godine dolazili smo u Zagreb kao kaznena ekspedicija. Bile su tri uzastopne pobjede i jedna uzbudljiva neriješena, ostalo je 2:2, trebali smo ih dobiti. Ambijent na Maksimiru me motivirao jer su nas pratili naši navijači, nigdje kao u Zagrebu. Cijela istočna tribina bila je u bijelom, a kad bi zabili gol, pola gledatelja na zapadnoj strani je slavilo.

Povratak reprezentativaca

Mužiniću teško pada aktualno mračno razdoblje bez naslova prvaka već dvadesetu godinu. Za sljedeći derbi, prema mišljenju Frfe, "Hajduk nije bez šansi" jer "Dinamo me nije impresionirao, pobjeđuju, ali ne briljiraju, osim u onoj utakmici protiv Qarabaga u gostima gdje su odigrali sjajno".

- To su susreti u kojima je presudno kako se postaviš, mora se ući žestoko, ne sumnjam da će Gattuso tako složiti momčad. I da će svaki igrač Hajduka dati sve od sebe.

Na Poljudu su se nadali da će se svi ozlijeđeni oporaviti, ali nije tako jer su nastupi Moufija, Šarlije i Bambe upitni. Tek treba vidjeti u kakvom će se stanju vratiti Niko Sigur i Aleksandar Trajkovski, koji su s reprezentacijama Kanade i Sjeverne Makedonije, ali i drugi prvotimci angažirani u mlađim selekcijama.

Je li Biuk napredovao?

Navijači Hajduka sve nade u pozitivan rezultat polažu u magiju Marka Livaje i Ivana Rakitića te se donekle nadaju da bi Stipe Biuk kao povratnik mogao zablistati, pa čak i donijeti prevagu. On je protiv "modrih" već ostavljao vrlo dobar dojam, pamti se da je sudjelovao u pobjedi na Maksimiru 5. prosinca 2021. (2:0, golovi Livaje i Sahitija).

Bit će zanimljivo vidjeti je li Biuk napredovao, debitirao je u pobjedi protiv Zagreba u gostima (3:0) još u ožujku 2021. Pod trenerom Paolom Tramezzanijem odigrao je ukupno 67 utakmica za Hajduk (šest golova, deset asistencija). Svi su se nadali da će se razviti u nezadrživog krilnog napadača, ali je naprasno prodan u prosincu 2022. u Los Angeles (43 utakmice), pa je u siječnju ove godine prešao u Valladolid (11 utakmica) odakle je stigao na posudbu.

Linker
10. rujan 2024 14:36