VOJKO BASIC Cropix
SPEKTAKL NA POLJUDU

VIDEO: Dinamo srušio Hajduk i izborio finale Kupa! Perišić debitirao za Bijele, vratio se i Rog

U finalu hrvatskog Kupa sastat će se Dinamo i Rijeka
Piše: Jurica Radić, SNObjavljeno: 03. travanj 2024. 21:04

HAJDUK - DINAMO 0:1 (Kulenović 15.)

HAJDUK: L. Kalinić (od 19. Lučić), Moufi, Šarlija, Prpić, Hrgović (od 72. Perišić), Sigur🟨, Krovinović, Brekalo (od 65. Pukštas), Kleinheisler🟨(od 65. Trajkovski), Benrahou (od 45. Sahiti), N. Kalinić

DINAMO: Nevistić - Pierre-Gabriel, Ristovski (od 90. Ogiwara), Theophile, Perković - Špikić(od 77. Hoxha🟨), Mišić, Sučić (od 90. Rog), Baturina (od 67. Bulat) - Petković, Kulenović⚽(od 77. Šutalo)


Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu.

U četiri dana Hajduk je izgubio i drugi derbi, u novom porazu od Dinama oprostio se i od obrane Kupa. Bijelima nije pomogao ni debitantski nastup Ivana Perišića koji je proveo posljednje 23 minute na terenu. Hajduk je ponovno iskazao veliku kreativnu nemoć, a da nije bilo odličnog Lučića u prvom dijelu, mogao je Dinamo utakmicu privesti kraju već nakon 45 minuta igre.

Dinamo se nastavlja boriti za dvostruku krunu, Modri će zasluženo s Rijekom u finale za Rabuzinovo sunce, a Hajduku ostaje samo matematička teorija borbe za naslov. Ali, kako uopće tu priču spomenuti nakon tri poraza uzastopna poraza na Poljudu. Hajdukova sezona je izgubljena i kompromitirana, rasplinuli su se snovi o tituli i Kupu, čeka se još samo matematička potvrda.

Od početka je "sijevalo" sa svih strana. Energičnije je krenuo Hajduk, primjetna je bila odlučnost u pristupu Bijelih, ali šanse su se stvarale s obje strane. U glavnim ulogama bili su Bruno Petković i Nikola Kalinić. Prvo je kapetan Dinama u šestoj minuti promašio "nepromašivo". Zicer s četiri metra nije pospremio u mrežu već je loptu poslao preko grede. Prpić je nespretno pokušao izbiti loptu, Sučić presjekao, uposlio potom Petkovića kojeg je lopta malo uhvatila iza leđa i otišla vanjskim dijelom kopačke prema semaforu na jugu.

Minutu poslije bljesnula je "devetka" Bijelih, Nikola Kalinić udarcem s 12 metara iskosa protegnuo je Nevistića koji je sjajnim refleksom rukom odbio loptu na putu prema donjem lijevom kutu. Ali, što je promašio Petković nije Kulenović. Ponovno loša reakcija kompletne obrane, šut bez bloka, vratareva neuvjerljiva obrana i Dinamo je poveo nakon 15 minuta igre. Pritom se ozlijedio Lovre Kalinić kojeg je zamijenio Ivan Lučić, a kapetansku traku preuzeo Nikola Kalinić. Kakva tužna proslava rođendana za 34-godišnjeg vratara Bijelih.

image
VOJKO BASIC Cropix

Nakon primljenog pogotka pokušavali su hajdukovci sukladno svojim trenutačnim mogućnostima, a to znači slabašno i bez šanse. Čak štoviše, završnicu poluvremena proveli su na "konopcima". Dinamo je u 32. minuti bio nadomak povećanju vodstva, spasio je Lučić bravurom ispred Špikića na četiri metra. Prethodno je dramatično popustila obrana Bijelih pred naletom Pierre-Gabriela koji je umakao Benrahou i Šarliji po lijevoj strani.

Šest minuta kasnije ponovno je Lučić spašavao Hajduk. Hrgović je izgubio loptu na polovici Dinama, gosti su munjevitom kontrom došli pred kazneni prostor Splićana. U mat situaciji našao se Kulenović koji je s 14-15 metara šutirao, ali nogom je obranio sjajni Lučić. Treću veliku obranu upisao je Lučić u drugoj minuti sudačke nadoknade kada je Kulenović pobjegao neopreznom Šarliji i potom iskosa šutirao, ali ispriječila se noga vratara Bijelih.

Nakon zvižduka s poluvremena, u drugi dio su Bijeli ušli s gromoglasnom podrškom s tribina i Sahitijem umjesto Benrahou na terenu. Nakon pogreške Šarlije ponovno je Petković testirao Lučića u 49. minuti, ali vratar Bijelih obranio je još jedan opasan udarac, ovog puta iskosa s desne strane.

image
VOJKO BASIC Cropix

Dinamo se nakon pokušaja Petkovića počeo polako povlačiti, više razmišljati kako sačuvati prednost. Utakmica je ušla u mirne vode, jer Hajduk je preuzeo posjed, ali bez ideje. Karoglan je uveo Pukštasa i Trajkovskog pokušavajući pronaći ofenzivne adute, a Torcida je napravila bakljadu na sjeveru popraćenu nizom topovskih udara. Ali, ništa nije moglo podići hajdukovce na travnjaku dok na teren nije ušao Ivan Perišić.

Šest mjeseci poslije operacije prednjeg križnog ligamenta zaigrao je 35-godišnji hrvatski reprezentativac. Ulazak Perišića, koji je igrao krilo, a onda lijevog beka, donio je novu energiju njegovim suigračima i navijačima. U 81. minuti u izglednoj prilici našao se Trajkovski, ali sporo je reagirao, pa je obrana Dinama otklonila opasnost prije nego li je Makedonac zapucao. Tri minute kasnije Kalinić je u skoku odnio vratara Nevistića i loptu u mrežu, ali odmah je Maresca pokazao da je riječ o prekršaju nad čuvarom mreže Dinama. Hajduk je zadnju šansu imao u šestoj minuti sudačke nadoknade kada je Sigur s 12 metara pogodio gredu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ UTAKMICE

90+6. Trese se greda! Lučić je poslao loptu u šesnesterac, spustila se na nogu Sigura koji puca i gađa vratnicu. Za dlaku je Dinamo izbjegao izjednačenje.

90+4. Izrazito napeta završnica na Poljudu. Bijeli sve više riskiraju, a Modri pokušavaju zadržati loptu i tako uštediti nešto vremena na kraju utakmice.

90. 🕖 Igrat će se još šest minuta sudačke nadoknade.

90. ⇔ Prava povratnička večer na Poljudu. Osim Ivana Perišića, u Dinamov dres se vratio Marko Rog. Uz njega će u igru ući i Ogiwara, a teren će napustiti Sučić i Ristovski.

Luda atmosfera vlada na Poljudu, od ulaska Perišića splitske tribine su još glasnije.

image
ANTE CIZMIC Cropix

81. Trajkovski se našao u prilici pred Dinamovim golom, ali obrana Modrih dobro je reagirala i spriječila opasnost.

77. ⇔ Dvostruka zamjena kod Dinama.

Ući će Hoxha i Šutalo, a iz igre izlaze Špikić i Kulenović.

72. Promjena kod Hajduka, na teren ulazi Ivan Perišić! Dugoočekivani dan za navijače Hajduka konačno je stigao, a iz igre je izašao Hrgović.

Na oduševljenje splitskih tribina Perišić je ušao na teren.

image
ANTE CIZMIC Cropix

67. ⇔ Izmjena i kod Dinama.

Iz igre izlazi Baturina, a na terenu je Bulat.

65. ⇔ Izmjene kod Hajduka.

Iz igre izlaze Brekalo i Kleinheisler, a na terenu su Pukštas i Trajkovski.

64. Moufi je osvojio loptu i uposlio Kleinheislera na povratnoj lopti, a njegov pokušaj brani Nevistić.

Na Poljudu su danas službeno 27 634 gledatelja.

image
NIKOLA VILIC Cropix

60. Poljudom se zaorio gromoglasan pljesak, Ivan Perišić je poslan na zagrijavanje!

59. Raste pritisak Hajduka. Bijeli su se definitivno probudili u nastavku, ali izglednih prilika još nije bilo.

57. Ponovno gađa Krovinović iz daljine, Nevistić je bio spreman na taj pokušaj.

image
NIKOLA VILIC Cropix

53. Ponovno puca Petković, ali i ovoga puta Lučić je spreman.

51. Baturina je pokušao izvesti korner, ali zbog predmeta koji padaju na teren nije bio u mogućnosti. Pokušao je i Moufi smiriti navijače Hajduka, ali za sada neuspješno.

49. Još jedna velika obrana Lučića. Fantastično je vratar Hajduka refleskno "skinuo" pokušaj Petkovića.

image

Ivan Lučić

ANTE CIZMIC Cropix

48. Pritisnuo je Hajduk, a na kraju akcije pucao je Krovinović. Pokušaj je otišao pokraj gola.

46. Nevistić je oklijevao pred svojim golom s loptom u nogama, ali se ipak na kraju izvukao iz potencijalno nezgodne situacije.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Promjena u redovima Hajduka na poluvremenu.

Iz igre izlazi Benrahou, a na terenu je sada Sahiti.

Gotovo je prvo poluvrijeme na Poljudu, igrači Hajduka ispraćeni su zvižducima u svlačionicu. Dinamo je odigrao znatno bolju prvu dionicu utakmice, Modri su pred kraj prvog dijela držali maksimalan pritisak pred golom Hajduka, a imali su i još nekoliko izglednih prilika za podebljanje vodstva. Međutim, do drugog gola nije došlo, Bijeli su još uvijek u utakmici, no morat će u drugom dijelu pružiti znatno drugačiju partiju.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+4. 🟨 Žuti karton za Kleinheislera.

45+2. Sjajan prodor Kulenovića i još jedna velika obrana Lučića. Istrčao je Dinamov napadač kontru i pucao iz teškog kuta, a Hajudkov vratar refleksno brani.

45. 🕖 Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

43. Nastavlja se pritisak Modrih. Nakon duljeg kruženja oko gola Bijelih glavom je pokušao Špikić, ali udarac je bio bezopasan.

40. Maksimalan pritisak Dinama. Modri redaju situacije i udarce pred golom Hajduka, ali nišanske sprave još nisu namjestili.

image
NIKOLA VILIC Cropix

38. Još jedna velika prilika za Dinamo! Sučić i Kulenović imali su 2 na 1, napadač Modrih imao je čistu priliku, ali ponovno je Lučić dobro reagirao i spriječio pogodak.

35. Krovinović gađa iz daljine, direktno u Nevistića.

32. Velika prilika za Dinamo! Sjajnu utakmicu igra Pierre - Gabriel, ponovno je probio lijevu stranu i poslao povratnu loptu, ali udarac Špikića refleksno brani Lučić.

30. Dinamo je pokrenuo kontru, činilo se da je Špikić pobjegao obrani, ali Lučić je na vrijeme istrčao.

24. Sada pritišće Hajduk. S lijeve strane je ubacio Brekalo, a situaciju u petercu otklonili su braniči Modrih.

image
NIKOLA VILIC Cropix

19. ⇔ Promjena u Hajduku.

Kalinić napušta igru, na terenu je sada Lučić.

15. Na terenu je ostao ležati Lovre Kalinić. Mogao bi to biti veliki problem za Hajduk, znamo da i danas rezervna opcija, Ivan Lučić, ima problema s ozljedom. Trećeg golmana Bijeli nemaju.

image

Lovre Klainić

VOJKO BASIC Cropix

14. ⚽ GOOOL! Petković je pucao iz daljine, Kalinić brani njegov pokušaj, a nadolazeći Sandro Kulenović sprema loptu u mrežu za 1:0 Dinama.

image
VOJKO BASIC Cropix

12. Puno energije na derbiju u uvodnim minutama. Dojma smo kako se za sada igra znatno otvorenije nego u subotnjem okršaju.

7. S druge strane puca Kalinić! Njegov je udarac odbijen od noge Teophilea, a Nevistić se morao raširiti kako bi obranio pokušaj.

6. Kakav promašaj Petkovića! Bila je to mat situacija za Dinamo, Sučić je poslao odličnu prizemnu loptu, ali Petkoviću je lopta otišla preko noge i posljednično preko gola.

2. Prvi pokušaj Hajduka preko Brekala, udarac je otišao iznad gola.

1. Počela je utakmica na Poljudu.

Devet igrača sjedi na klupi Hajduka, nikad jači "ešalon" u pričuvi nismo vidjeli ove sezone. Sve redom reprezentativci i iskusni "senatori". Perišić kao predstavnik Vatrenih, Diallo reprezentativac Obale Bjelokosti i pobjednik Afričkog kupa nacija, Trajkovski iz selekcije Sjeverne Makedonije, Pukštas iz reprezentacije SAD U20, te Sahiti kao povremeni reprezentativac Kosova. Uz njih iskusni Lučić, Odjidja Ofoe, Kalik i stoper Elez. Devetorica koja bi svaku HNL momčad bez problema plasirali među četiri najbolje. Momčad koja ima tako jako klupu zaista ne bi trebala brinuti za budućnost i veliki broj utakmica. Pritom treba notirati da je iz zapisnika izostao krilni napadač Leon Dajaku. (Jurica Radić)

image

Ivan Perišić

ANTE CIZMIC Cropix

Filip Krovinović:

- Tužan Uskrs, ali život ide dalje. Dat ćemo sve od sebe, želimo taj finale! Mislim da neće biti puno promjena, ne može se puno promijeniti u tri dana. Derbi kao i svaki drugi, nadam se u korist Hajduka. Izostanak Livaje? Ne može se na to utjecati, moramo se boriti, ne brinemo. Jesam li vježbao penale? Ne možeš ih puno vježbati, to je psihološki moment. Ako dođe do toga, spremni smo i mi i vratar.

image
ANTE CIZMIC Cropix

18.30 Neki navijači već su se smjestili na tribine:

image
ANTE CIZMIC Cropix

A neki još pristižu:

Ivan Nevistić uoči utakmice odradio je kratak razgovor za Maxsport, direktno s Poljuda.

- Novi dan, nova utakmica, došli smo po prolaz i znamo da je svaki derbi jako bitan za klub i za naše navijače. Vjerujem da smo spremni odigrati dobru utakmicu. Možda smo im u prvoj utakmici dopustili previše šansi, moramo biti kompaktni u obrani. Prema naprijed imamo kvalitetu i vjerujem da ćemo stvoriti šanse i zabiti gol. Bio sam junak dvoboja? Ne pričam nikad o sebi, radim svoj posao za ekipu. Nekad bolje, nekad lošije... Sada sam promatrao kako hajdukovci pucaju jedanaesterce.

image

Ivan Nevistić

DAMIR KRAJAC Cropix

► Nogometaši Rijeke prvi su finalisti Kupa nakon što su u polufinalnom ogledu na stadionu u Kranjčevićevoj ulici pobijedili Lokomotivu s 0:1. Opširnije pročitajte OVDJE.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

18.00 U subotu je na Poljud stiglo oko 1400 Bad Blue Boysa, a danas ih se očekuje nešto manje, oko 1000, piše Slobodna Dalmacija. Kao i zadnji put, opet na stadion dolaze osobnim automobilima u grupama, a kako je izgledao dolazak jedne grupe na Poljud, pogledajte OVDJE.

► Stigle su nam postave Hajduka i Dinama za okršaj u polufinalu Kupa, a obojica trenera odlučila su se za određene promjene u početnim sastavima u odnosu na prvenstvenu utakmicu prošle subote u kojoj su Modri odnijeli pobjedu (1:0).

Trener Mislav Karoglan odlučio je tako u vatru od prve minute gurnuti mladog Hrgovića, Brekala, Benrahua i Nikolu Kalinića dok su Sahiti, Pukštas, Diallo ostali na klupi. Treba reći kako ozlijeđenog Marka Livaje nema niti na klupi.

S druge strane i Sergej Jakirović odlučio se na određene promjene pa će tako na Poljudu od prve minute zaigrati u obrani zaigrati mladi hrvatski reprezentativac Mauro Perković, u veznom redu Špikić i Sučić, te u vrhu napada Sandro Kulenović. Za razliku od prve utakmice strateg Modrih ovog je puta odlučio na klupi ostaviti Hoxhu i Kaneka, dok Ademi nije niti otputovao u Split. Valja istaknuti kako jednog od junaka Modrih, Francuza Maximea Bernauera također nema na klupi.

Finalist Kupa ne ide u Europu

Plasman u finale hrvatskog Kupa ni u kojoj inačici ne donosi i plasman u Europu. Dakle, u kvalifikacije za Europsku ligu ide samo osvajač Kupa. Podsjetimo, do prije desetak godina nastup u Europi mogao je izboriti i finalist Kupa, u slučaju da osvajač Kupa istodobno bude i državni prvak. No, to je pravilo promijenjeno, pa tako plasman u finale ne donosi i možebitno sudjelovanje u kvalifikacijama za Europsku ligu.

U finalu se, istaknimo i to, igraju dvije utakmice. Termini su 15. i 30. svibnja, a u prvoj utakmici domaćin će biti onaj klub koji od dva finalista ima manji kup-koeficijent u prethodnih pet sezona. (pju)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. travanj 2024 07:32