DAMIR KRAJAC Cropix
PRIPREMNA UTAKMICA

VIDEO: Hajduk srušio Mourinha i Fenerbahçe, fantastičan potez 16-godišnjeg Durdova

Durdov je sjajno pogodio pred sam kraj utakmice za veliko slavlje Bijelih
Piše: Toni Roić, SNObjavljeno: 10. srpanj 2024. 20:30

Hajduk - Fenerbahçe 1:0 (Durdov 85.)

HAJDUK: Lučić (od 70. Kalinić) - Moufi 🟨, Uremović, Šarlija (od 70. Prpić), Diallo (od 76. Melnjak) - Jurak (od 70. Krovinović), Capan (od 76. Antunović) - Đolonga 🟨 (od 46. Durdov ⚽), Pukštas 🟨, Kalik (od 83. Skoko) - Livaja 🟨 (od 83. Šošić)

FENERBAHÇE: Livaković (od 46. Çetin) - Osayi-Samuel (od 71. Demir), Becao, Djiku 🟨 (od 79. Peres), Levent Mercan (od 46. Akcicek) - Fred (od 70. Zajc), Elmaz 🟨 (od 73. Crespo) - Under (od 59. Mor), Krunić (od 59. Szymanski), Kent - Džeko (od 79. Nayir)

Pogodak Durdova pogledajte OVDJE.


Bruno Durdov je pogotkom u 85. minuti srušio u Grazu Fenerbahče i njegovog trenera Josea Mourinha. Hajduk je pobijedio 1:0 turskog velikana na kraju priprema u Sloveniji i vraća se u Split pun optimizma onim što iz ove momčadi izvlači talijanski strateg Gennaro Gattuso.

On je iznenadio početnom postavom protiv Fenerbahčea poklonivši povjerenje od prve minute nekolicini mladih igrača kao što su Capan, Đolonga i Jurak, dok je Jose Mourinho u početnih 11 postavio Edina Džeku za čije dovođenje je maksimalno zainteresiran splitski klub. Mourinho je Džeki dao i kapetansku vrpcu, tako da su se on i Marko Livaja pozdravili na početku susreta i razmijenili zastavice.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Turski klub očekivano je preuzeo inicijativu otpočetka utakmice, ne dozvolivši Splićanima ni "p" od presinga kakvog su pokazali protiv ukrajinskih Šahtara i Ruha, ali branio se Hajduk u dva bloka organizirano s pokrivanjem svakog igrača. Uspio je Fenerbahče doći do prilike u 13. minuti kada je Ünder Cengiz uposlio Džeku između dva stopera, uslijedio je udarac, ali Ivan Lučić odlično brani. U sljedećem napadu stvorila se u šesnaestercu Bijelih gužva nakon kornera, Džeko je prenio loptu glavom do Krunića, koji je pucao glavom s pet metara, a loptu je s gol-linije odbio Šarlija i spriječio da Turci dođu u prednost.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Hajduk nije mogao previše u napadu, nije bilo čovjeka koji bi povezao redove i nije se duže mogla zadržati lopta u posjedu protiv evidentno klasnijeg suparnika. U 30. minuti zamalo je došlo i do tučnjave Livaje i Djikua, ali ostali igrači su ih smirili, a sudac im udijelio po žuti karton. Izdržali su Bijeli do poluvremena bez primljenog gola, ali stalno su bili u podređenom položaju ostavši prvih 45 minuta bez ozbiljnije prijetnje za hrvatskog reprezentativca na vratima Fenera Dominika Livakovića. Inače, Emir Sahiti je morao izostati zbog viroze, a otprije su na listi ozlijeđenih Trajkovski, Ćubelić i Sigur.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Strijelac sjajnog pogotka protiv Ruha Bruno Durdov ušao je na početku drugog dijela umjesto Đolonge, a na vratima Fenera je Irfan Can zamijenio Livakovića. U odnosu snaga na terenu nije bilo promjena jer je i dalje turski sastav tražio gol, a blizu njemu bio je u 52. minuti. Nakon pogreške u obrani Hajduka sam se ispred Lučića našao Fred, ali vratar Splićana mu je ušao u udarac i odbio loptu, koju Ünder u nastavku akcije šalje prema Džeki, ali on ne stiže podmetnuti nogu i zabiti.

Preživjeli su Bijeli još jednu tešku situaciju, a onda nakon sat vremena konačno složili dobru akciju kada je Durdov pronašao Kalika, ali njegov udarac nije imao preciznosti. Gattuso je s klupe tražio da se linije podignu više i spriječi turski sastav u kreaciji, a trajalo je i frenetično navijanje sa sjeverne tribine stadiona u Grazu uz upaljene baklje, koje kao da je budilo hajdukovce, koji su počeli biti češći gosti suparničke polovice terena. U 70. minuti ušli su i Krovinović, Prpić, Melnjak, Antunović i vratar Kalinić, a sve u želji da se ostane barem neporažen u utakmici koja je imala pravi natjecateljski naboj, dok se s tribine orilo "hoćemo pobjedu", koja je u konačnici i došla.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

U 79. minuti igru je napustio i Džeko uz pljesak sa svih strana stadiona, a Jose Mourinho je nervozno poskakujući tražio od svoje momčadi da napravi zadnji napor u pokušaju postizanja pobjedničkog pogotka. Imao je Zajc u 80. minuti slobodan udarac na kojih 22 metra, ali živi zid odradio je posao da Kalinić nije morao strepjeti.

I onda u 85. minuti na sceni je Hajdukov Yamal, tek 16-godišnji Bruno Durdov dokazao je kakav se talent krije u njegovim nogama, baš na tragu španjolskog čarobnjaka, koji je svoju reprezentaciju odveo u finale Europskog prvenstva. Nakon Melnjakovog centaršuta primio je Durdov loptu na desnoj strani peterca, polegao čuvara po travi i onda skoro iz mrtvog kuta pogodio prizemno u suprotni lijevi kut. Eurogol pred očima zapanjenog Josea Mourinha za eksploziju radosti Hajdukove armije navijača. "Večeras je naša fešta, večeras se vino pije", odjekivalo je još dugo na Merkur Areni u Grazu...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Iako, kada sve zbrojimo, utakmica sama po sebi nije pružila baš sve što bismo očekivali, priča dana još jednom je 16-godišnji Bruno Durdov koji je pogodio za pobjedu Hajduka, koji uspješno završava svoj pripremni ciklus.

Vrlo lako moguće da je ovim igrama izborio mjesto u prvih 11, što je svakako zaslužio.

KRAJ UTAKMICE

85. Nakon promjene strane s lijevog na desno krilo (Melnjakova lopta), Durdov je uštopao loptu, zavaljao čuvara i poslao loptu u nebranjeni prvi kut Çetina, sjajan pogodak velikog talenta.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

85.GOOOL!

Hajduk vodi 1:0, Durdov pogađa za vodstvo!

81. Pokušali su Turci iz slobodnjaka, ali lopta je završila u živom zidu.

76.

Još par promjena kod Hajduka.

Gattuso je izvadio Capana i Dialla, a ubacio Antunovića i Melnjaka.

Ostali smo vam dužni istaknuti po tri promjene na obje strane:

Hajduk - van: Lučić, Šarlija, Jurak, unutra: Kalinić, Prpić, Krovinović

Fenerbahçe - van: Fred, Osayi-Samuel, Elmaz, unutra: Zajc, Demir, Crespo

Gennaro Gattuso ne djeluje previše oduševljeno Hajdukovom predstavom u Grazu.

Ili je to samo Gattusov klasični lagano namrgođeni poker face.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

66. 🟨

Požutio je Elmaz zbog prekršaja na sredini terena.

64. Dobru je ideju imao Durdov koji je ubacio visoku loptu s desne strane, ali malo prejako za Pukštasa.

55. Prvih 10 minuta drugog dijela izgleda dobro, hoćemo li uskoro vidjeti i loptu u nečijoj mreži?

image
DAMIR KRAJAC Cropix

53.

Kakva prilika za Fener!

Nakon što je Lučić loše dodao prema Hodaku, pucao je Fred što je obranio Lučić, lopta je naknadno došla do Džeke koji je pred sobom imao praznu mrežu, ali je propustio matirati Splićane.

Donosimo zamjene:

Kod Hajduka je izašao Đolonga, a ušao Durdov.

Fener je napravio dvije promjene, vani su Livaković i Mercan, a zamijenili su ih Çetin i Akcicek.

46. 🕖

Počelo je drugo poluvrijeme.

Uskoro vam donosimo sve promjene koje su se dogodile.

Turski klub na početku utakmice dosta je često pritiskao Bijele koji su se povukli u krilo svog vratara, ali nisu uspjeli postići pogodak. Nakon prvih 20 minuta pritiska, nismo vidjeli previše napadačke akcije, čak štoviše, možemo izdvojiti sukob Marka Livaje sa stoperom Djikuom nakon kojega su i jedan i drugi požutjeli.

Dominik Livaković gotovo da i nije imao posla u prvom dijelu, Hajduk će u drugih 45 minuta ipak morati pokazati nešto više u ofenzivi...

image

Marko Livaja

DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

43. Nakratko je zaiskrilo između Đolonge i Freda. Ne baš najpametniji potez igrača Hajduka koji već ima žuti karton...

38. Po lijevoj strani prošao je Diallo te ubacio visoku loptu do koje je došao Đolonga, ali se istovremeno sudario s dva igrača Fenera te se ukazuje liječnička pomoć.

Neposredno prije početka utakmice, Hajdukove navijače rastužila je vijest da 38-godišnji Edin Džeko ipak neće napustiti Fenerbahçe.

Više o tome pročitajte OVDJE.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

30.

Zaiskrilo je između Livaje i Djikua nakon jednog duela, morao ih je smirivati Mourinho koji je ušao na teren.

🟨

Međusobno povlačenje, primanje za vrat, odgurivanje, rezultat - svakom po žuti karton.

28. 🟨

Žuti karton zbog prekršaja u napadu zaradio je Đolonga.

The Special One - Jose Mourinho.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

25. Fred je opalio s 20-ak metara, ali bezopasno po Lučića.

Odmah nakon toga sudac je nakratko prekinuo utakmicu da bi se igrači osvježili.

20. Hajduk je izborio prvi udarac iz kuta.

Iz te akcije nije se izrodilo ništa opasno te Splićani nisu uspjeli ugroziti Livakovića.

Objektiv našeg fotografa uhvatio je Dominika Livakovića, koji nije imao posla te u miru prati utakmicu sa svojih vrata.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

14. Džeko je ušao u prazan prostor i pucao, ali Lučić brani te lopta ide u udarac iz kuta.

Nakon izvedenog prekida, Šarlija čisti loptu s gol-crte!

13. S tribine gdje su smješteni Hajdukovi navijači odjekuju povici: "Džeko, javi se!"

9. Đolonga je napravio prekršaj te će Fenerbahçe imati slobodan udarac s 30-ak metara ulijevo od gola.

Evo nam prve jedanaestorice Bijelih u današnjoj utakmici.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

5. Turci su nešto bolje otvorili utakmicu te su imali nekoliko izleta pred vrata Lučića, ali bez realizacije.

1. 🕖

Počela je utakmica u Grazu.

Pozdrav uoči početka utakmice: Gennaro Gattuso i José Mourinho.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

18.45 U prvom sastavu turske momčadi na lijevom krilu se nalazi Ryan Kent, igrač kojega je Dinamo htio dovesti u zimskom prijelaznom roku.

Doduše, kao što se može vidjeti, bez uspjeha...

18.25 Stigli su sastavi Hajduka i Fenera!

Gattuso je izmiješao karte te na teren poslao nekoliko prvotimaca i mladih nada, a treba napomenuti da će s druge strane na terenu biti Livaković i Džeko.

Fener je u subotu igrao prvu pripremnu utakmicu u Austriji i ona je odmah bila - spektakl. Stadion Admire, koji prima 10 tisuća gledatelja, bio je rasprodan. Naravno da su na tribinama mahom bili navijači Fenerbahçea, kojih je u Austriji i Njemačkoj jako puno. Dolazak Josea Mourinha izazvao je u Istanbulu rijeko viđenu euforiju, koja se širi gdje god se Mourinho s Fenerom ukaže.

Danas od 19.00 Fener igra s Hajdukom, ovaj put u Grazu. Tamošnja Merkur Arena prima oko 15.000 gledatelja, pa se opet očekuje veliki broj navijača velikana iz Turske, ali i onih koji će doći podržati Hajduk.

Znamo da je prvi otvoreni trening novog trenera Gennara Gattusa privukao oko 3 tisuće gledatelja na pomoćnom terenu na Poljudu, a sad će Hajduk s Gattusom na klupi odigrati i prvu utakmicu otvorenu za navijače. Ima i Hajduk puno navijača u Austriji, kao i u Mariboru koji je udaljen manje od sat vremena vožnje.

Hajdukove pristalice dodatno će htjeti pozdraviti Edina Džeku, s nadom da će uskoro obući Hajdukov dres... (rš)

Linker
10. srpanj 2024 21:06