Marko Livaja zabija za slavlje Hajduka

 GORAN MEHKEK Cropix
KAKAV TRILER

VIDEO: Livaja promašio penal pa u 98. minuti bacio Torcidu u trans! Nevjerojatan rasplet u Gorici

Drugo kolo zaredom Bijeli su uzeli puni plijen duboko u sudačkoj nadoknadi utakmice.
Piše: Toni Roić, Sportske novostiObjavljeno: 15. listopad 2022. 21:07

GORICA - HAJDUK 0:1 (Livaja 90+8‘)

VELIKA GORICA Gradski stadion 3.878 gledatelja.

Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Tomas i Šarić. Četvrti sudac: Vidulin. VAR: Pejin. AVAR: Pataki. Delegat: Kolesarić.

GORICA: Banić - Wague, Steenvoorden, Krizmanić, Vojtko - Pršir (od 88. Cruz), Francois (od 90. Ndockyt) - Mitrović, Prokop (od 60. Golubickas), Fruk (od 46. Suk) - D. Jurić (od 60. Vujnović). Trener: Igor Angelovski

HAJDUK: Sentić - Mikanović, Awaziem, Elez, Melnjak - Krovinović, Vuković (od 63. Atanasov), Kalik (od 63. Mlakar) - Sahiti, Livaja, Biuk (od 85. Čolina). Trener: Mislav Karoglan

Žuti kartoni: Krizmanić (25 - preoštar start), Pršir (50 - prigovor)

Crveni kartoni: Wague (50 - preoštar start za kazneni udarac), predstavnik Gorice Dvorneković (52 - prigovor)

>>> NEREALIZIRANI PENAL I POGODAK LIVAJE POGLEDAJTE OVDJE <<<

Poljubac sreće za Hajduk doslovno u zadnjoj sekundi dvoboja u Turopolju! Posljednjeplasirana Gorica izdržala je do osme minute nadoknade s početnih 0:0, a onda je Marko Livaja ipak pronašao način da Hajduku donese gol i pobjedu. Gorica je skoro cijelo drugo poluvrijeme odigrala bez prestrogo isključenog Mousse Waguea, vratar Ivan Banić je prvi u ligi uspio obraniti kazneni udarac Marku Livaji, ali nije bilo dovoljno niti za bod. Okrutan je nogomet za Turopoljce ove sezone, na isti način, na istom stadionu, pali su već ranije i protiv Dinama...

Preko 4000 navijača na tribinama, ugodno jesensko vrijeme i apsolutni imperativ pobjede za oba rivala, u startu su davali izglede za uzbudljivu i neizvjesnu utakmicu u turopoljskoj prijestolnici. Gorica nije mogla ni sanjati tako loš uvod u sezonu sa samo šest bodova iz 11 utakmica, dok je Hajduk imao nekoliko neočekivanih kiksova, koji su ga ostavili na osam bodova zaostatka za vodećim Dinamom.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Gorica je nešto hrabrije ušla u utakmicu, a već je akcija iz 4. minute u kojoj je Toni Fruk prošao po lijevoj strani, a Prokop loptu loše zahvatio glavom, najavila da neće nedostajati uzbuđenja. Hajduk je uzvratio s tri izvedena kornera, ali zanimljivo da je svaki put loptu glavom izbio napadač domaćih Deni Jurić, koji je nekad bio član druge momčadi Hajduka. Igra se definitivno rasplamsala u drugoj polovici prvog poluvremena, a sve je počelo u 27. minuti, kada Melnjak prolazi lijevom stranom i daje loptu u šesnaesterac za Emira Sahitija. On puca poluvolejom s devet metara, ali lopta pogađa gredu. Samo minutu kasnije opet je Sahiti u akciji, a na vrhu šesnaesterca gura ga Krizmanić i sudac Bel pokazuje na slobodni udarac. U vremenima Jurice Jerkovića, Bake Sliškovića ili Deana Računice, to bi već bilo "pola" gola, a na tragu velikana sada bi morao biti i Marko Livaja. Mnogi navijači Hajduka već su se spremali skočiti za proslavu vodstva, ali snažan Livajin udarac desnicom ipak je loptu usmjerio u lijevu vratnicu, koja se još dugo tresla.

Okvir vrata je dvaput zaustavio slavlje Splićana, a onda u 32. minuti i domaći slažu dobru akciju na desnoj strani šesnaesterca, koja je u konačnici donijela jaki udarac Josipa Mitrovića, a lopta je pogodila Awaziema, po mišljenju suca Bela, u ruku. Bel je dosudio kazneni udarac, ali VAR soba je ipak bolje vidjela da je lopta Nigerijca napucala u rame, pa je osječki arbitar poništio i kazneni udarac i žuti karton dodijeljen ranije Awaziemu.

Do odmora još su za goste pokušavali Biuk i još opasnije Kalik, dok je udarac Jurića zaustavio Sentić.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Iako je bio najopasniji i najaktivniji igrač Gorice, Toni Fruk je zbog ozljede na odmoru ostao u svlačionici, a zamijenio ga je iskusni Joey Suk. Već u 48. minuti nova sporna situacija, koju je osječki sudac posve krivo procijenio. Biuk je prošao po lijevoj strani i došao na peterac, za dres ga je povlačio Moussa Wague i srušio, ali Bel je ostao nijem, što je opet moralo izazvati reakciju VAR suca Pejina. Nakon gledanja snimke opet je odluka preinačena u kazneni udarac za Hajduk i crveni karton za Waguea. Velikogoričani su bili očajni smatrajući da Senegalac nije trebao dobiti direktni crveni, ali prigovori su im donijeli samo žuti karton za Pršira i isključenje predstavnika kluba Dvornekovića.

I onda se u 52. minuti događa nešto dosad neviđeno. Otkako se početkom 2021. godine vratio u Hajduk, Marko Livaja je realizirao svih 16 jedanaesterca koje je izvodio, ali seriji je došao kraj u Velikoj Gorici u 17. pokušaju. Livaja je pucao mlako i prizemno poludesno, a Ivan Banić je pogodio stranu i uhvatio "živu" loptu. Gorica se spasila najgore kazne, ali Splićanima je ostalo još najmanje 40 minuta da s igračem više stegnu obruč oko Banićevih vrata i pokušaju ostvariti ono po što su došli u Turopolje.

Banić je u 59. minuti sjajno obranio jaki udarac Biuka, a u posljednjih dvadesetak minuta akcije i udarci Splićana redali su se kao na traci, ali igrači Gorice požrtvovno su se branili, bacali se na svaku loptu i uspijevali spriječiti da bilo koja uđe u mrežu, ali u osmoj minuti nadoknade Livaja im se prišuljao iz pozadine i ipak odnio bodove na Poljud...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Ipak pobjeda Hajduka! U 98. minuti utakmice Livaja je zabio nakon ubačaja Mlakara. Nije bilo zaleđa, gledalo se to u VAR-sobi, sve je bilo u redu i Bijeli odnose veliku pobjedu.

90+8‘ GOOOOOL! Hajduk je opet zabio u 8. minuti nadoknade. Marko Livaja je nakon ubacivanja Mlakara iz gužve zabija za 0:1. Nevjerojatan rasplet u Velikoj Gorici.

90+6‘ Umjesto Francoisa u igru kod Gorice ulazi Ndockyt.

90+4‘ Došla je nekako lopta na Livaju nakon ubačaja Čoline, Mitrović je promašio loptu, no onda je Golubickas to blokirao na drugoj stativi.

90‘ Krenula je prva od ukupno osam minuta sudačke nadoknade.

88‘ Nova izmjena kod Gorice, umjesto Pršira u igri je napadač Caio Cruz.

85‘ Umjesto Biuka sada ulazi David Čolina. Nova izmjena Mislava Karoglana, trenera Hajduka.

84‘ Novi centaršut Biuka s lijeve strane, ali dobro se pred Livajom "skupila" obrana Gorice, na čelu s Vojtkom koji je na kraju samo prenio loptu u ruke Baniću.

82‘ Elez je sada centrirao, a Melnjak pucao glavom, ide to pored gola, a Biuk odmah trčećim korakom odlazi po loptu koju će vratiti do Banića na ispucavanju... Hajduku se žuri!

79‘ Livaja je dobro pucao nakon lopte Mlakara za njega u sredinu, ali na putu do gola u bloku se ispriječio Suk. U sljedećoj akciji sve je napravio Mikanović, a Mlakar je pogodio Banića. Vratar Gorice ostao je u bolovima pa će igra opet biti prekinuta.

image
GORAN MEHKEK Cropix

76‘ Na tribinama je danas 3.878 gledatelja, a Gorica se i dalje drži "u bunkeru" kojeg Hajduk nikako ne može probiti.

74‘ Nastavila se utakmica nakon trominutne stanke, kornerom za Haduk, ali bez ozbiljne prijetnje po vrata domaćih.

71‘ Ne radi audio-oprema Dariju Belu, trebat će novi mikrofon iz svlačionice, a navijači Hajduka upriličili su bakljadu na istočnoj tribini stadiona u Gorici.

68‘ Prekid igre, Pršir je ostao ležati nakon sudara glavama s Atanasovom.

66‘ Gorica već petnaestak minuta igra s čovjekom manje na terenu, za očekivati je Hajdukov pritisak u posljednjoj trećini utakmice.

63‘ Evo i dvostruke Hajdukove promjene. Kalika će odmijeniti Mlakar, dok umjesto Vukovića ulazi Atanasov.

image
GORAN MEHKEK Cropix

61‘ Golubickas umjesto Prokopa, odnosno Vujnović umjesto Jurića, to su nove dvije promjene kod Gorice.

59‘ Sjajna obrana Banića! Biuk je tukao iz dobre pozicije s lijeve strane, no vratar Gorice zasad je nesavladiv.

57‘ Smirile su se tenzije, barem zakratko ako ništa u Velikoj Gorici, a golova i dalje nema. Stativa, greda, dosuđen pa poništen penal, obranjen jedanaesterac, sve smo to do sada vidjeli...

54‘ Zaista, bio je to traljav Livajin udarac, nije Banić imao puno problema, čekao ga je do zadnjeg trenutka, nije se bacao pa je lagano pokupio loptu. Inače, Dario Bel dao je crvene kartone još nekim ljudima na klupi Gorice, među njima je i predstavnik kluba Matija Dvorneković.

52‘ NEMA GOLA! Marko Livaja nije zabio kazneni udarac! Nakon 16 zabijenih, prvi mu je to penal kojeg nije zabio otkako se vratio u Hajduk. Obranio je to Banić bez problema.

image

Marko Livaja nije zabio iz penala

GORAN MEHKEK Cropix

50‘ Penal za Hajduk! I crveni karton za Waguea! E sada se sve to promijenilo, poludjeli su nogometaši Gorice, trče za Belom po terenu, bit će tu i još kartona... Žuti je zaradio Jurica Pršir.

48‘ Pada Biuk u kaznenom prostoru Gorice! Bel nije ništa sudio nakon kontakta s Wagueom, ali mogla bi se uključiti VAR-soba... Uključila se, a onda će i Bel otići pogledati to na monitor.

46‘ Počelo je drugo poluvrijeme u Velikoj Gorici. Jednu izmjenu radi Igor Angelovski, trener Gorice. Na intervalu je u svlačionici ostao Toni Fruk, a na terenu je Joey Suk.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka nakon prvog dijela dvoboja u Velikoj Gorici! Jedna vratnica, jedna greda Hajduka, ali i dvije vrlo dobre prilike domaćih. Vidjeli smo i dosuđen jedanaesterac za domaće, no Gorica ga nije izvela jer je nakon pregleda VAR-snimke sudac Bel promijenio svoju odluku.

45+2‘ Dobar šut Kalika iz fine pozicije, no odlazi to pored vrata! U istoj minuti Jurić puca nakon krasnog primanja, izbacuje se na desnu nogu i gađa izravno u Sentića.

45‘ Čeka nas još sudačka nadoknada, a nju je sudac Dario Bel odmjerio na tri minute.

40‘ Puca sada Biuk s ruba kaznenog prostora, odlazi lopta preko gola. Intezivan tempo traje i dalje, nakon 25 minuta u kojima nismo puno vidjeli, sada se igra, rekli bismo, jedna sasvim nova utakmica.

image
GORAN MEHKEK Cropix

38‘ Pao je sada i Mitrović u kaznenom prostoru nakon duela s Melnjakom, ali niti ovoga puta neće biti penala za domaće, makar je to klupa tražila gestikulacijama...

36‘ Nakon 4 minute gledanja situacije, lopta je pogodila Awaziema u leđa! Nema penala, nema niti žutog kartona za Hadjukovog stopera. Sudac Bel promijenio je svoju odluku.

32‘ Penal za Goricu? Dario Bel pokazuje na bijelu točku! Očito je u gužvi u kaznenom prostoru Awaziem dirao loptu rukom. Je li ga pogodila u ruku nakon udarca Mitrovića? Gleda se to u VAR-sobi.

31‘ Dvije sjajne Hajdukove prilike, jednom se zatresla greda, jednom i vratnica, ali nema pogotka i dalje u Velikoj Gorici.

29‘ Opet okvir gola, vratnica! Nakon što je Krizmanić srušio Sahitija, slobodan udarac za Livaju s ruba kaznenog prostora. Bio je to snažan udarac u vratarevu stranu i opet se uzdrmao okvir gola.

image
GORAN MEHKEK Cropix

27‘ Greda se trese! Volej Sahitija nakon ubačaja Melnjaka, strašan udarac, od poda se odbila, ali onda odsjela na okviru gola... Konačno, prva prava akcija večeras.

25‘ Hajduk je krenuo u kontru nakon domaćeg kornera, a Krizmanić je oko središnje crte terena srušio Sahitija i za to dobio žuti karton.

23‘ Imala je Gorica novi prodor Fruka po lijevoj strani, a nakon odbijene lopte Awaziema i novi korner, ali nije se iz svega toga izrodilo ništa što bi rezultiralo eventualnom promjenom rezultata.

21‘ Sredinom prvog dijela notirajmo da je, kao i inače, na snazi velika navijačka podrška Hajduku. Torcida ne staje s pjesmom od samog početka.

image
GORAN MEHKEK Cropix

19‘ Nešto mirnije minute u kojima Hajduk iz zadnje linije nastoji nešto iskreirati, no nedostaje pravih, konkretnih poteza prema naprijed.

16‘ Kratak prekid igre, ostao je ležati Deni Jurić nakon što ga je laktom u lice, u žaru borbe pogodio Josip Vuković.

14‘ Gađa Vojtko preko grede nakon jednog kornera, odnosno ubačaja Waguea u kazneni prostor. Nije to bilo opasno za vratara Sentića.

10‘ Dugom loptom Elez je tražio Livaju, no Krizmanić je na pravom mjestu, izbija stoper Gorice to u novi korner za Splićane.

8‘ Dojam je da je Gorica bolje otvorila utakmicu. Ne libe se domaći napasti, pokazati zube Hajduku koji se danas želi vratiti na drugo mjesto.

6‘ Mala pomutnja u obrani Gorice. Kalik je prošao po lijevoj strani, a onda je Prokop u petercu, u pokušaju da očisti loptu pogodio Krizmanića od kojeg se odbila u korner.

image
GORAN MEHKEK Cropix

4‘ Dobar centaršut Fruka, nakon finog driblinga, ali udarac Prokopa nije bio nikakva prijetnja za vrata Sentića.

3‘ Prva situacija večeras, Francois je ubacio iz slobodnog udarca, a onda se dogodio i centaršut s desne strane na Steenvoordena čiji pokušaj glavom odlazi iznad grede.

19.05 Počeo je dvoboj u Velikoj Gorici!

>>> Stigli su sastavi za dvoboj u Velikoj Gorici! Marko Livaja igra od prve minute, a jedina promjena u odnosu na najave je u stoperskom paru gdje će se Awaziemu priključiti Elez. Inače, na klupi je kao rezervni vratar uz Danijela Subašića i 17-godišnji ukrajinski golman David Fesjuk. Marko Livaja počinje utakmicu, ako danas dobije žuti karton neće moći igrati idućeg petka protiv Dinama.

Kod Gorice, umjesto najavljivanog Joeyja Suka u igri će biti Dominik Prokop.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 15:55