Mindaugas Nikoličius i Francisco Reis Ferreira

 Robert Matić/Hajduk.hr
S LUZA NA POLJUD

Za Hajdukovo pojačanje još su 2020. tražili 100 milijuna €, u priči je bio i Real, a sad će igrati u HNL-u

‘U Split sam došao osvajati trofeje, znam da je to ono što se u ovom klubu traži‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. siječanj 2022. 17:42

Nakon Filipa Krovinovića prošlog ljeta, doveo je Hajduk još jednog igrača iz Benfice, ovog puta na posudbu i to 24-godišnjeg stopera Francisca Reisa Ferreiru Ferra. Portugalski stoper posuđen je Hajduku do kraja sezone s opcijom nastavka posudbe na još jednu godinu.

Ferro je za Hajduk TV dao izjavu u kojoj je objasnio zašto je upravo splitski klub izabrao za nastavak karijere.

- Gledao sam Hajduk na internetu, riječ je o velikom klubu s brojnim pristalicama i na kraju nije bilo teško izabrati. Osjetio sam da me u Hajduku stvarno žele jer su napravili sve da me dovedu i to jako cijenim. Razgovarao sam s Filipom Krovinovićem prije dolaska. Filip mi je rekao sve o momčadi, gradu i nevjerojatnim navijačima. Njegove riječi bile su dodatni plus u odluci za dolazak u Hajduk jer rekao mi je sve o ambicijama kluba i snazi momčadi. Bitno mi je da se klub bori za naslov prvaka i Kup. U Split sam došao osvajati trofeje, znam da je to ono što se u ovom klubu traži. Jasno, došao sam prvenstveno igrati jer želim pomoći momčadi u nastojanju da ostvari ciljeve i dat ću svoj maksimum da se što bolje spremim za sljedeću utakmicu - kazao je 24-godišnji Portugalac.

Ferro će nositi dres s brojem 97, na treningu će biti već u utorak, a pravo nastupa za Bijele ima za subotnji prvenstveni dvoboj u Velikoj Gorici.

- Na posudbu nam je stigao igrač koji je produkt Akademije Benfice, bio je član portugalske reprezentacije kroz sve mlađe uzrasne kategorije, a našoj momčadi bi trebao donijeti kvalitetu više. Ponajprije zbog iznimnih nogometnih vještina, ali i iskustva igranja na najvišoj razini. S Benficom i igračem pregovarali smo već duže vrijeme, osjetili smo veliku strast, motivaciju i želju za napredovanjem te povratkom na raniju razinu kvalitete, koju je pokazivao kao jedan od najvećih portugalskih talenata. Odabrao je Hajduk i naš projekt usprkos financijski izdašnijim ponudama, te pokazao da se radi o skromnoj i karakternoj osobi kojoj je nogometni razvoj u okruženju našeg kluba na prvom mjestu - opisao je novo pojačanje Bijelih sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

Hajduk je s Ferrom stupio u kontakt još prošlog ljeta, međutim, tada Splićani nisu uspjeli realizirati prelazak s Luza na Poljud. Šest mjeseci kasnije u igru za dovođenje Ferra uključili su se klubovi iz Italije i Nizozemske, ali i Osijek, čiji je trener Nenad Bjelica otvoreno kazao da je i Hajduk uključen u konkurenciju za dovođenje portugalskog stopera. Prije tjedan dana doimalo se da će Ferro otići u Nizozemsku, posao s Hajdukom u jednom je trenu bio gotovo propao, međutim, na kraju se opredijelio za dolazak u Split.

Zanimljivu karijeru ispisao je Ferro, koji će krajem ožujka napuniti 25 godina. Počeo je u Benfici, za koju je odigrao 70 službenih utakmica, a ima iskustvo igranja na najvišem nivou, od portugalske prve lige do Lige prvaka i Europske lige. Kao mladi igrač nastupio je u preko 90 utakmica za Benficu II, a bio je i redoviti član svih mlađih uzrasnih kategorija portugalske reprezentacije. Transfermarkt ga drži na cijeni od četiri milijuna eura, ali pamti Portugalac i bolje dane. Na kraju 2019. godine, s 22 i pol godine, TM je za Ferra držao cijenu od 18 milijuna eura! Sezonu ranije u prvenstvu 2018./19. osvojio je s Orlovima naslov prvaka Portugala odigravši 13 utakmica u ligi, s naglaskom da je sezonu zaključio kao standardni stoper u tandemu s Rubenom Diasom, današnjim igračem Manchester Cityja. Ferro desno, Dias lijevo, tako je izgledao par središnjih braniča Benfice, koja je u posljednjem kolu na proljeće 2019. pobijedila Santa Claru i na Luzu proslavila titulu.

Te sezone igrao je u oba susreta osmine finala Europske lige kontra Dinama, zabio je čak i pogodak u lisabonskom uzvratu, da bi sljedeće sezone 2019./20. nastavio sa standardnim nastupima sve do posljednjih šest utakmica. Nakon dva uzastopna poraza Benfice, trener Bruno Lage, koji danas vodi Wolverhampton, preselio je Ferra na klupu. Drugi poraz koji je Ferra koštao odlaska u pričuve upisao je kontra Maritima (0:2), za kojeg je tada igrao današnji prvotimac Bijelih Josip Vuković. Do tada je Ferro upisao 26 nastupa u portugalskoj ligi, ali od statusa neizostavnog prvotimca odjednom je postao rezerva. I tu se dogodio prijelomni trenutak. Ferra više nije bilo u prvoj postavi, na jesen je u ligi upisao četiri utakmice, a u siječnju 2021. otišao je na posudbu u Valenciju, gdje je u polusezoni zabilježio tek tri nastupa. Vratio se prošlog ljeta u Lisabon, ali kod trenera Jesusa nije imao očekivani status. U prvenstvu nije ni zaigrao, ostao je tek na dva nastupa u kup-natjecanjima. Što se dogodilo s Ferrom u posljednjih godinu i pol dana intrigantno je pitanje.

Od igrača kojeg je u ljeto 2020. navodno tražio i Real, došao je do statusa rezerve u Benfici i karijeru pokušava oživjeti u Hajduku. Benfica je nekoć Ferra silno cijenila, računalo se da će napraviti transfer i veći od Ruben Diasa, svog partnera u obrani, koji je upravo tog ljeta 2020. godine, kada se "ugasio" Ferro, prešao na Etihad za 68 milijuna eura. U Lisabonu su smatrali da je Ferro veći talent od Diasa, shodno tome su u ugovor i stavili odštetnu klauzulu od 100 milijuna eura, zbog čega je Real odustao od posla. Veliki je talent bio Ferro, ali karijera mu je u korona-krizi ušla u slijepu ulicu jer njegovo preseljenje na klupu Benfice podudara se s povratkom na travnjake poslije tromjesečnog lockdowna u cijeloj nogometnoj Europi.

Ali, na pragu 25. godine dobiva novu šansu za "refresh" karijere u okruženju koje ga dočekuje raširenih ruku. U svlačionici ima Krovinovića kao bivšeg suigrača, ima momčad koja se bori za naslov prvaka. Ostvareni su svi uvjeti za novi početak Portugalcu, još samo Ferro mora pružiti svoj maksimum.

FERROV CV

Datum rođenja:

26. ožujka 1997.

Mjesto rođenja:

Oliveira de Azemeis

Država rođenja:

Portugal

Visina/težina:

191 cm/74 kg

Pozicija:

srednji branič

Vrijednost na TM:

4,0 milijuna eura

FERRO ZA BENFICU

67 utakmica/4 pogotka

FERRO ZA VALENCIJU

3 utakmice/0 pogodaka

25

godina u ožujku će proslaviti portugalski branič

8

nastupa za mladu selekciju Portugala ima Ferro

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 03:07