Nikola Kalinić

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
POGLED MENADŽERA

‘Zbog Kalinića je za Hajduk čuo i Ronaldo. Napravio je top potez, a sad se pita što mu je to trebalo‘

‘U besparici nije lako‘, kaže nogometni agent bivšeg igrača Bijelih
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 11. rujan 2024. 22:44

Nikola Kalinić se na prilično surov i plastičan način, koji je u pravilu i najbolniji, obratio javnosti nakon što je smijenjen s mjesta sportskog direktora Hajduka. Zamjena mu je, kako je i sam potvrdio, već spremna, što govori da je ovaj potez bio dulje planiran.

Bez zadrške

Kalinić je bez zadrške govorio o onome što je već neko vrijeme zapravo javna tajna, objašnjavajući kako je pravim navijačima Hajduka želio reći istinu. Istina je, kaže Kalinić, da predsjednik Bilić uopće ne upravlja klubom, nego je on samo nečiji pijun. Sad već bivši sportski direktor Hajduka kroz karijeru nije bio netko s kim bi bilo tko drugi mogao upravljati, a sam će priznati da je uvijek govorio ono što misli i da je zato prolazio kako je prolazio kroz karijeru.

image

Nikola Kalinić

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Iznesene su i neke ozbiljne riječi, koje zorno opisuju stanje u Hajduku. Iza svega stoji Nadzorni odbor, koji se skrivao iza lika i djela Nikole Kalinića, koji je jedini izlazio u javnost. Bilić se od početka mandata činio upravo takvim kakvim ga je Kalinić opisao. On je stručnjak za financije, a s nogometom nema veze. Njegova je uloga bila srezati troškove, a to se nije slagalo s Kalinićevim i Gattusovim ambicijama da dignu klub na višu razinu. U pitanje je doveden i ovakav način upravljanja jer svaku predsjednikovu odluku mora netko treći odobriti, a to je znalo trajati i po 5-6 dana. Novca od početka bilo nije, ali se to navodno nije smjelo reći javno.

Tuga i razočaranje

U Kalinićevim očima vidjela se istovremena tuga i razočaranje jer je on očito stvarno htio samo pomoći Hajduku. Objasnio je on i nogometne stvari što se tiče izlaznih transfera. Samo su, kaže, dvije ponude stigle u klub i to za Pukštasa i Sahitija. Amerikanac je preko Kalinićevih leđa Hajduku trebao donijeti 7 milijuna eura od Parme, ali je to odbijeno jer je traženo 10. Bivši nogometaš i reprezentativac ne zamjera ništa Biliću jer ovaj uopće nije iz nogometnog svijeta. Spominjale su se tu i riječi poput "pijuna" i to je izlaganje djelovalo vrlo potresno.

image

Nikola Kalinić, Gennaro Gattuso, Ivan Bilć.

TOM DUBRAVEC Cropix

Imao je Kalinić brojne kritičare i te kritike su dolazile s razlogom, ali ova priča baca sasvim drugu sjenu na prijelazni rok Hajduka. Čovjek koji je doveo Gattusa suptilno je vjerojatno najavio i njegov odlazak. Između redaka je jasno da je Talijanov entuzijazam pao i da ga uopće ne bi čudilo da pokupi stvari i ode. On će sve napraviti za svoje igrače, ali već odavno mu je bilo jasno da željena pojačanja dobiti neće. Upitno je kako i koliko će djelovati i novi sportski direktor. Autonomiju vjerojatno imati neće, kao što je nije imao ni Kalinić.

Podijeljena mišljenja

Mišljenja su podijeljena i što se tiče odrađenog prijelaznog roka i ulazno-izlaznih poslova. Što se tog dijela tiče, odrađen posao prokomentirao nam je splitski menadžer Joško Buzov, koji inače surađuje s Marojanom Šišićem i brine o karijeri bivšeg Hajdukovog igrača Ante Palaverse.

- Nikola Kalinić je veliko ime i izrazito ga cijenim kao igrača. Imam osjećaj da je on išao instinktivno i čisto u ovaj posao, pomoći Hajduku. On je karakteran i vjerujem da je došao s čistom namjerom. Sigurno mu nije bilo lako raditi u besparici i vjerojatno se sada pita što mu je to trebalo. On je doveo Gattusa i napravio top marketinški potez, za Hajduka je tako čuo i Mourinho i Ronaldo, cijeli nogometni svijet. Odradio je posao i kod Rakitića i doveo ga je na svoju osobnost. U uvjetima gdje nema novca odradio je baš dobar posao, na njega nisu mogli utjecati menadžeri. On je svoj čovjek i sigurno je radio najbolje što može - rekao je Buzov.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. rujan 2024 22:46