DAMIR SKOMRLJ Cropix
BIVŠI HAJDUKOVI TRENERI

‘Znate što je Gattuso? Grubi gospodin‘; ‘Napravio je ono čega na Poljudu nije bilo više od 15 godina‘

‘Samo neka nastavi kako je krenuo. Što ćemo mu davati sugestije kada se vidi da je pohvatao konce‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. listopad 2024. 22:16

Pitali smo splitske trenere, bivše igrače Bijelih, je li ih Gennaro Gattuso nečim iznenadio, te što bi mu savjetovali za nastavak sezone. Drago Čelić, igrač iz 80-ih, po borbenosti sličan Gattusu oduševljen je dolaskom Talijana.

- Od početka sam vidio da je pravi čovjek na pravom mjestu. Prvo mi se dopalo što je uveo red u klupske prostorije. Uradio je ono čega nije bilo više od 15 godina. Odvojio je profesionalni pogon od ostatka kluba. Hodnicima su prolazili juniori, pioniri, igračice...., a prva momčad ne može funkcionirati u takvom okruženju. Pored toga na primjeru Rakitića je pokazao koliko poštuje kompletnu ekipu. Bez obzira kakav je igrač ne može doći u klub i nakon tri dana odmah zaigrati. Kod Rakitića je vidio da mora proći proces uklapanja u momčad, primarno treningom doseći spremnost ostatka ekipe. Gattuso poštuje svakog igrača i prema svakom se isto odnosi bez obzira kakva je zvijezda. I treća stvar koja mi se kod njega najviše svidjela jest činjenica da primarno gleda kako će doći do rezultata s najboljim igračima u sastavljanju momčadi. Nema pojedinačnih interesa, ne zanima ga kako se netko zove i koliko vrijedi, već igraju samo oni koji momčadi i klubu mogu najviše pružiti u datom trenutku. Gattuso je stvorio momčad. Dalje? Samo neka nastavi kako je krenuo. Što ćemo mu davati sugestije kada se vidi da je pohvatao konce i posložio sve po svom kriteriju. I to je dobro posložio – zaključio je Drago Čelić.

Ivan Pudar, vratar iz Ćelićeve generacije 80-ih, uvijek je kritički raspoložen, ali upravo je Pudar podario Gattusu zanimljivu karakteristiku.

- Grubi gospodin, to vam je Gattuso. Znamo da je bio agresivan kada je igrao, imao je istupa i prema trenerima i igračima. Kada je došao u Hajduk u određenim trenucima je i psovao, ali se smirivao držeći pritom tenziju na treningu ne puštajući ni promil nečega pogrešnog. Onaj drugi dio sintagme, da je gospodin, odnosi se na njegove izjave. Štiti klub i igrače, ali govori konkretno. Kaže pojedinačno, ne govori uopćeno. Pritom je svjestan da ne treba nikoga "ubiti" za neki grijeh. Prvi put je pravilo primijenio na Sahitiju, zatim i na ostalima. Ovo je ozbiljna firma, zna se tko što treba raditi i zašto je plaćen. Nije igrač plaćen da ga vodi netko sa ulice, da mu govori kada će i kako trenirati. To rade trener i njegov stručni stožer. Uz to, "živ" je kada vodi utakmicu, ali nakon toga je smiren i ne dopušta nikoga da mu se "otresa" na momčad. Sugestije? Samo neka niže pobjede i nastavi sa svim što je dosada radio. Momčad se evidentno oslobodila na Poljudu, igraju lagano i efikasno. Na gostovanjima se igra svodi na pitanje hoćemo li dobiti 1:0 ili će ostati 0:0. Očito je momčad tjelesno spremna i onda je lakše zaobići i ozljede. Igrači postaju otporniji. Jako sam zadovoljan sa Gattusom premda sam u početku bio skeptičan. Međutim, priviknuo se na igrače i šteta da je stanka došla u najboljem trenutku forme. Možda bi na njegovom mjestu momčadi dao još koji dan predaha i potom se koncentrirao na protočnost igre. Dobro je, ali uvijek može i bolje – poručio je Pudar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. listopad 2024 22:16