GORAN SEBELIC Cropix
SPECIFIČNA UTAKMICA

Fenomenalna obrana Majkića spasila Istru, utakmica bez golova na Aldo Drosini

Utakmica 27. kola SuperSport HNL-a između Istre i Gorice završila je bez pobjednika
Piše: Robert Matteoni, SNObjavljeno: 17. ožujak 2024. 16:58

Istra 1961 - Gorica 0:0

Istra 1961: Majkić - Valinčić (od 69. Lisica), Majstorović, Marešić, Devetak - Ćalušić, Blagojević, Čuić (od 90. Jaganjac) - Kadušić, Filet (od 69. Darwin), Vuk (od 60. Ekong)

Gorica: Banić - Munksgaard, Maloča (od 46. Krizmanić), Leš, Štiglec - Mrzljak?, Soldo - Mitrović?(od 92. Matković), Pršir (od 71. Kapulica), Rukavina (od 46. Jurić?) - Matavž (od 71. Majstorović)


Lijepo i pravo proljetno vrijeme, uz 18 stupnjeva, privuklo je na tribine Drosine nešto više od tisuću gledatelja. Uz Demone na Sjeveru, zapadnu tribinu prema jugu pohodila je uobičajena grupa navijača Gorice.

Uvertira ovoj utakmici svakako je bilo udaljavanje Ante Ercega iz momčadi, i to trajno, dok je mladi Nigerijac Lawal izostao zbog zdravstvenih problema. Zbog ramazana je dehidrirao i na treningu kolabirao. Njegovo je stanje sada OK., u bolnici je pod kontrolom liječnika do ponedjeljka, ali najvažnije je da se zna razlog zašto mu je pozlilo.

Istra je, dakako, djelovalo u oslabljenom sastavu jer je izgubila prvog i drugog napadača u istom trenutku. Odsutnost Ercega pogotovo se osjetila u teškom poslu lomljenja gostujućeg bloka. Gorica a Mensurom Mujdžom na klupi pozicionirala se u čvrstih 4-5-1 u defenzivi, sa sporadičnim pokušajima da uzvrati kontranapadima. Zeleno-žuti su imali stalnu inicijativu i više od igre (68-32 % posjed) u prvom dijelu. U nekoliko su navrata bili i opasni pred Banićem, ali je gostujući vratar, ili netko od braniča, uvijek uspijevao zaustaviti udarce domaćih. Dosta je bilo i nepreciznosti u završnici Zeleno-žutih, kojima je u tehničko-taktičkom dijelu prioritetno nedostajalo hitrine u igri. Posjed jest bio njihov, ali je dinamika kombinatorike išla usporeno, što je bila voda na mlin gostiju, koji su, na čelu s vratarom Banićem, praktično od prvih minuta nastojali umrtviti igru. Banić je pritom posebno iritirao publiku jer mu je svako ispucavanje trajalo gotovo minutu.

Uz više domaćih udaraca Čuića, Majstorovića, Fileta, bilježimo i par dobrih šutova s distance Mrzljaka, odnosno, lijep pokušaj poluškarica Mitrovića, koji je u 25. minuti zaradio žuti karton jer je unutar jedne akcije dva puta prekršajem zaustavljao domaće. Malo je zakuhalo između igrača, ali se i brzo sve smirilo. Obje momčadi nisu pokazale zanimljiv nogomet, ali borba je za svaki dio terena bila fer...

image
GORAN SEBELIC Cropix

U nastavku je Gorica ušla s dva nova aktera. Krizmanić umjesto Maloče a Jurić je zamijenio Rukavinu. Odnosi se međutim nisu promijenili. Nešto više inicijative Zeleno Žutih, ali premalo ritma i agresivnosti da bi se pojačao pritisak i natjeralo čvrstu obranu gostiju na grešku. Sve je to rezultiralo utakmicom koja je "umrtvila" i atmosferu. Tramezzani je odlučio u 69.minuti, nakon Ekonga, dobiti na hitrini igre s uvođenjem Matheusa i Lisice, umjesto Vuka, Valinčića i Fileta.

Bio je uvjerljiv dojam da ovu letargiju od igre može prelomiti samo neki individualni bljesak. Pri tom za domaćine je bilo važno paziti da im se ne dogodi neki protunapad i Gorica opet, kao u prvoj utakmici ne uzme cijeli plijen na Drosini. To se moglo dogoditi u 81.minuti, kada je Štiglec na jednu odbijenu loptu unutar kaznenog prostora odlično reagirao šutom u desni kut, ali je Majkić bravurozno odbio.
Podosta napetosti bilo je na tribinama upravo iz bojazni da se ne dogodi poraz, umjesto željene pobjede s kojom bi se Istra približila na bod Gorici. Manjkalo je energičnosti u Zeleno Žutom taboru da bi se uspjelo probiti vrlo gust bedem ispred Banića...

Iz kornera je u 88‘ minuti Majstorović je u dobroj poziciji pucao glavom, ali se lopta od trave odbila preko prečke.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Do kraja utakmice domaći trener ubacio je i debitanta Jaganjca, zbog visine i skoka glavom, ali umjesto centaršuta u kazneni prostor Zeleno Žuti su previše "mrcvarili" loptu i pokušavali individualnim akcijama kroz "blok" stvoriti priliku za gol. Prema svemu prikazanom u ovoj utakmici niti jedna momčad nije zaslužila pobjedu, a svakako se bodu više mogu radovati gosti. Dobra priča ove utakmice je vrlo solidno suđenje Terzića...

KRAJ UTAKMICE

Nije ovo bila utakmica koju ćemo dugo pamtiti. Bez puno prilika i uzbuđenja završilo je najnepopularnijim rezultatom 0:0, a bolji opis bio bi ništa - ništa.

90. Igrat će se još tri minute.

88. Što je sada propustila Istra. Majstorović je ostao nečuvan nakon udarca iz kuta, ali njegov pokušaj glavom odlazi preko gola.

83. Udarac Darwina otišao je ravno u Banića koji nije imao težak posao.

81. Sjajna obrana Majkića. Potegnuo je Štiglec čiji je udarac iščupao vratar Istre.

78. Dobar ubačaj Čuića je u posljednji trenutak očistila obrana Gorice.

73. Ionako slabi ritam su dodatno razbile razne promjene u obje ekipe. Trenutno nijedna momčad ne izgleda kao da bi mogla zabiti gol.

66. Još je jednom Filet bio u dobroj poziciji i još je jednom pravovremeno udarac blokirao Leš.

62. Dalekometni pokušaj Jurića je lakoćom ukrotio Majkić.

image
GORAN SEBELIC Cropix

56. Objavljeno je da je na susretu prisutno 1293 gledatelja.

54. Prilika za Istru. Udarac Devetka s ruba kaznenog prostora otišao je ravno u Banića.

52. Nakon obećavajućeg početka, ponovno bez previše uzbuđenja.

47. Odmah na početku drugog dijela uzbuđenje. Udarac Vuka je u posljednji trenutak blokirao Munksgaard.

46. Krenulo je drugo poluvrijeme. Privremeni trener Gorice se odlučio za dvije promjene. U svlačionici su ostali Rukavina i Maloča, dok su umjesto njih ušli Jurić i Krizmanić.

KRAJ POLUVREMENA

Bilo je ovo možda i najnezanimljivijih 45 minuta ove sezone. Bez ijedne prave prilike s obje strane.

45. Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42. Velika gužva u kaznenom prostoru Gorice. Sve je rezultiralo blokom gostiju i novim udarcem iz kuta za Istru.

40. Odličan dalekometni pokušaj Mrzljaka otišao je malo preko gola.

37. Upravo kada smo to napisali, sjajna prilika za Istru. Filet je izašao oči u oči s Banićem koji brani njegov udarac.

36. Teško je pronaći riječi za opisati događanja na Aldo Drosini jer se ne događa apsolutno ništa.

30. Probala je Istra uigranom akcijom iz slobodnog udarca. No, nije to bilo najbolje uigrano.

25. Tenzije su se podignule nakon oštrog starta Mitrovića nad Kadušićem. Sve je rezultiralo naguravanjem igrača koje je ubrzo prestalo. Mitrović je za svoj prekršaj zaradio žuti karton.

24. Iz tog udarca iz kuta lopta je došla do Fileta koji puca daleko preko gola.

23. Blizu je sada bila Istra. S nekoliko brzih dodavanja su došli pred gol Gorice, ali izostao je posljednji dodir te je sve rezultiralo udarcem iz kuta.

17. Ponovno razdoblje bez previše događanja na terenu. Jedini vrijedni spomena za sada su Demoni i Gorica Good Boysi.

10. Nova prilika za Istru. Udarac Majstorovića nakon kornera otišao je pored gola.

8. Kamere su upravo pokazale suspendiranog Antu Ercega koji se na tribinama fotografira s obožavateljima.

7. Najbolja prilika na utakmici. Filet se našao u dobroj poziciji, ali je njegov udarac u zadnji trenutak blokirao Leš.

5. Za sada se ne događa previše na terenu. Traje početno ispitivanje snaga.

Gorica je ovog proljeća u groznom nizu. U devet odigranih utakmica imaju osam poraza i samo jednu pobjedu što je Dinka Jeličića koštalo posla.

1. Počela je utakmica u Puli.

Stigli su sastavi za današnju utakmicu, a Istra 1961 će protiv Gorice igrati bez suspendiranog Ante Ercega. Podsjetimo, klub iz Pule je danas objavio kako je odlučio raskinuti suradnju s napadačem nakon novog incidenta. Klub jednostavno više nije mogao trpjeti njegove ispade na treninzima jer se zbog svog osebujnog karaktera često znao zakačiti sa suigračima, a kap koja je prelila čašu bio je jučerašnji trening, kad se također ‘zakačio‘ s jednim od suigrača. Više pročitajte OVDJE.

Najavu piše: Robert Matteoni

Nema dvojbe da je u nedjelju za nogometaše Istre 1961 jako težak ispit. Nema ni dvojbe da je tradicija uspješnosti u Puli još uvijek na strani Gorice, koja se na Drosini očito dobro snalazila. Ovo je specifična utakmica i zbog činjenice da gosti dolaze s novim trenerom (privremenim) na klupi, ali i s budućim (Vidović) koji će biti na tribinama.

- Svjesni smo da nas čeka jako teška utakmica - kazao je Dario Marešić, jedan od ključnih igrača Zeleno-žutih i svojevrsni lider.

- Gorica je promijenila trenera i to je svakako otežalo našu pripremu jer ne znamo što će drugačije sad igrati, a bit će im igrači motiviraniji i agresivniji, željni pobjede da se okrene situacija i da pokažu svoju vrijednost. To je sve logično, ali isto tako i mi znamo što nam je činiti, znamo da trebamo igrati maksimalno i da ako tako bude, onda i imamo šanse doći do velika tri boda.

Marešić je istaknuo da se u tjednu dobro radilo, što je postalo pravilo dobre atmosfere otkako je trener Tramezzani.

- Zbilja nije fraza, radili smo dobro, punim intenzitetom. Tako je od prvog dana kako je došao novi trener, koji nam nastoji usaditi mentalitet da se u svakom treningu, svakoj utakmici, trudimo do maksimuma. Uz to, Tramezzani je od početka želio da se učvrsti obrana jer, kako je kazao, kad se u tome dobre radi, onda je za početak siguran bod, a onda je i jednostavnije krenuti po nešto više. Na tome jako puno radimo i mislim da je već vidljivo kako nam se pristup u njegovom mandatu bitno osnažio.

Istra je standardizirala posljednju liniju, dakle, u tom smislu je jednostavnije?

- Da, zadnja linija je uigrana, dobro radimo i osjećamo jedan drugoga na terenu. I izvan terena smo homogeni kao cijela momčad i to je jako važan faktor za atmosferu. Trener nam u tom smislu daje važne inpute.

Prekidi su bili problem u obrani i napadu. Posljednjih utakmica kao da je bolje u tom smislu?

- Je, stvarno radimo na tome i Tramezzani od nas očekuje punu koncentraciju, pogotovo u obrani defenzivnog prekida. Vježbamo na treningu i ofenzivne prekide, što nam je prije bilo prilično tanko. Gol? Dao sam ga u Koprivnici i ne bih imao ništa protiv da se ponovim. Nadam se da ćemo uspjeti dobiti i time svi zajedno zadovoljniji otići na pauzu - kazao je Marešić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:57