Gonzalo Garcia
 

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA

‘Imam tek tri zdrava braniča za Dinamo, morat ćemo dobro razmisliti što učiniti u Maksimiru‘

Nakon remija u Gorici trener pulskih nogometaša Gonzalo Garcia analizira situaciju
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. travanj 2022. 06:44

U Gorici je to bio različit deja vu. Opet 1:1, kao i prošlu utakmicu. Opet dobra Istra do vodstva i pad u posljednjih 25-30 minuta. Unatoč tome što je posljednju pobjedu upisala 28. siječnja upravo protiv Gorice, Istra je s pet remija i četiri poraza (Dinamo, Osijek, Rijeka, Šibenik) nakon Gorice privremeno otkačila devetu pretplatničku poziciju.

Pitamo Gonzala Garciju za dojmove iz Velike Gorice...

- Stoji da smo u posljednjoj trećini izgubili kontrolu igre i da su domaćini pritisnuli s više agresivnosti. No, moram reći da je Gorica izvrsna momčad, fizički snažna i agresivna, te se moglo očekivati da će nas u jednom trenutku pritisnuti. Mojim igračima mogu čestitati što su ostvarili pozitivan ishod.

image

Gonzalo Garcia

FRANKO COLORI/CROPIX Cropix

Gorici ste ove sezone uzeli dva remija u gostima, po jednu utakmicu kod kuće dobili i izgubili. S obzirom na dojmove o učinku dvije momčadi, to nešto govori?

- To odaje da su moji igrači bili dobri i davali sve od sebe, kao što to čine cijelu sezonu. Nemam zamjerki na njihovu profesionalnost, htijenje, pristup. Ovo je iznimno komplicirana liga za klub kao što je Istra, ali i za jače suparnike. Svaka je utakmica rudarski posao, često detalji, nijanse, odluče rezultat, a stavovi koji ih prate su bitno različitiji. Uvjeren sam da je Istra sukladno učinku na terenu zaslužila barem tri-četiri boda više. Tada bi vjerojatno i odjek njene tablice drugačije djelovao. Kao trener, međutim, moram istaknuti da momci napreduju i to je ključno.

Može neki pokazatelj? Nama se čini da ste manje uvjerljiviji u finiširanju utakmica. Recimo, remizirali ste na dva gostovanja u Koprivnici i kod HD-a, djelujući manje opasno nego jesenas?

- Pokazatelj napredovanja, recimo, u defenzivnom smislu jest činjenica da smo u prvih 20 kola primali u prosjeku 2,05 golova po utakmici. U ovoj godini, u prvih deset kola, s teškim rasporedom, ojačali smo obranu, imamo prosjek od 1,3 primljenih golova. To ukazuje da igrači napreduju u igri. Točno je da se realizacija smanjila s 1,2 na 0,9 pogodaka. No, moramo uzeti u obzir jačinu suparnika, raspored, određene naše tehničke i zdravstvene probleme, formu napadača...

Moramo biti efikasniji

I kvalitetu rostera, naravno. No, taj manjak je nijansa koja odlučuje hoće li se uzeti dva boda više ili manje, odnosno, biti deveti, osmi ili sedmi?

- Jasno da moramo biti efikasniji u šansama koje stvaramo. Određene ozljede i izostanci su nas poremetili u tom smislu...

Mislite na Lisicu...

- On je jako važan igrač za nas jer nam daje dubinu, hitrinu i stvaranje viška. Isto tako su nas opteretile i reprezentativne obveze, pa Bandeu i Abdallahiju, koji su bili odsutni u više navrata, treba određeno vrijeme da se oporave i opet uđu u ritam naše igre. Lisica je ozlijeđen od Koprivnice i u susretima s HD-om, Rijekom i Goricom osjetilo se manje probojnosti. Igrači koji napadaju prazne prostore su jako važni, pogotovo nama koji nemamo puno takvih.

Nama se čini da ste i u Gorici kasno mijenjali, s obzirom na to da ste padali u igri već od 60. minute?

- Možda je tako, ali moja je glavna ideja bila da ne izgubimo našu organizaciju igre. Ranije sam uveo Kapitanovića jer je hitar i može pobjeći u prazne prostore. Ovi drugi igrači nisu takvog profila, a opet nisam htio da narušimo kompoziciju igre iako smo izgubili posjed. Uostalom, Gorica nam je stvorila uz pogodak još samo jednu priliku. Imali smo i mi za 2:0 zicer...

Slijedi Dinamo, što je u situaciji kada se bore za vrh nemoguća misija pozitivnog ishoda?

- Ne možemo tako gledati stvari. U svaku utakmicu mora se ući sa željom da se nešto ostvari. Istina je da imamo ozbiljnih problema, pogotovo u obrani. Nakon kartona Galilee, te nove ozljede Marina, uz prethodne izostanke (Navarro, Lisica, Matić...), ostali smo praktično na Perkoviću, Silvi i Hujberu. Morat ćemo dobro smisliti što učiniti za petak u Maksimiru. U tjednu ćemo tražiti nužna rješenja.

Tri-četiri boda više

Može li Istra u šest kola osigurati poziciju iznad devete na tablici, po prvi put u eri Baskonia-Alaves?

- Može, naravno, ali sve ovisi od onog što ćete pokazati na terenu. Ponavljam, Istra je po meni zaslužila barem tri-četiri bodova više po učinku na terenu, a s njima bismo bili i iznad osme pozicije. Nadam se da će se oporaviti neki od ozlijeđenih kako bi nam bilo lakše odgovoriti zahtjevima vrlo izazovnih mečeva u finišu sezone - kazao je Garcia, koji je nedjelju iskoristio da ode pogledati uživo derbi Rijeke i Dinama.

TRI S DINAMOM U SEZONI

4. kolo

Istra 1961 - Dinamo 0:2

13. kolo

Dinamo - Istra 1961 1:1

22. kolo

Istra 1961 - Dinamo 1:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 02:59