GORAN MEHKEK Cropix
PONAVLJANJE GRADIVA

Istra nema ravnopravan status u HNL-u. Zanimljivo će biti tumačenje sudačkih čelnika

Istrina godina je zaključena porazom u Kranjčevićevoj od Lokomotive
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. prosinac 2023. 08:50

Poraz od Lokomotive u Zagrebu spada pod tradiciju, iako su u prvom kolu sezone Puljani odigrali u Kranjčevićevoj 1:1.
Vrlo je zanimljivo da je u toj utakmici Lokomotiva imala bolje brojke, posjed 60-40 %, 16-7 udarci (5-3 u okvir gola) i bolje dojmove, ali su Zeleno-žuti ostvarili remi. U subotu u Kranjčevićevoj sve su brojke bili na strani Istre, osim one za rezultat najvažnije, golovi. Zeleno-žuti su imali 60-40 % posjed, puno više udaraca (21-11), više i unutar okvira (10-8), gredu, bolji duel (63-40), u zraku 24-12, oduzete lopte 17-12.

Istra je, dakle, u polju bila dobra i nametnula se domaćinu, ali je za razliku od Lokomotive koja je (is)koristila šanse, propustila svoje zicere. To je ključan razlog što su Zeleno-žuti izgubili još tri boda, kao što su iz istih razloga, u totalnoj dominaciji s Goricom, posijana dva boda. Da se u ove dvije dominirane utakmice ostvarilo tri boda, Istra bi danas bila na diobi šeste pozicije i dojmovi u okruženju i čak kod nekih analitičara koji olako prozivaju Istru, vjerojatno bi bili pozitivniji.

Ono što je negativno u ovom porazu je način na koji je ostvaren. Lokomotiva je momčad koja igra na kontru, znalo se, pa je opet svoje golove postigla u tranziciji. Prvi gol, O.K., može biti dvojben, pogotovo kad se vidi kosa tv-linija i nejasna definicija situacije, ali u oba gola za 2:0 naivno su Zeleno-žuti, pogotovo u obrani, ispali i otvorili put domaćim igračima za poentiranje. Na drugoj strani Istrini igrači nisu uspijevali pogoditi gol niti iz 100 % šansi, pa je sva razlika u ishodu određena upravo iskorištavanjem šansi.

Björkander napustio Pulu

Očito je, kad Erceg nije u formi, a on to nakon turbulentne mu utakmice s Hajdukom definitivno nije, onda Istra ima velikih problema u realizaciji. Svi parametri ukazuju da momčad Davida Catale igra solidno u polju, ali ako se ne pogađaju mreže niti iz zicera, onda svi ti pozitivni pokazatelji padaju u sjenu rezultata. Naravno, imati efikasnog golgetera želja je svih klubova. Bliži su ostvarenju tih želja oni koji će ozbiljnije platiti pojačanje.

Usput, Erik Björkander je zaključio svoj boravak u Puli i raskinuo ugovor. Šveđanin se nije naigrao, iako kvalitetu definitivno ima. No, ozljede su ga spriječile da se nametne i raskid je bio obostrana želja.

Možda su česte packe koje su mu dijelili u Sudačkoj komisiji omele njegov fokus i samopouzdanje, ali Strukanova forma je u očitom padu. U ovom dvoboju je oprostio evidentan drugi žuti karton Krivaku. To naravno ne znači da bi Istra bolje prošla, jer s igračem više nije bila uspješna ni protiv Gorice. No, ostaje teret osjećaja da Istra nema ravnopravan status u HNL-u. Tko je vidio kazneni udarac za Varaždin (najviše u ligi, 5), protiv Gorice, sjetio se odmah istovrsnog prekršaja na Valinčiću (Maloča) protiv Gorice. Tada je VAR pozvao Jovića da vidi tu spornu situaciju, ali je potonji sudac (opet) odbio promijeniti svoju odluku. Zanimljivo će biti tumačenje sudačkih čelnika o tim događanjima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 03:15