Mateo Lisica

 DAMIR KRAJAC Cropix
MOĆNO ORUŽJE

‘Mladi veteran‘ odbio je Tursku da bi ostao u SHNL-u: ‘U najtežim trenucima sam sebi sam se zarekao...‘

Debitirao je sa 16 godina i već ima pet sezona iza sebe
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 06. listopad 2024. 22:24

Mnogi pričaju o neiskustvu i mladima, kazao je to i Osijekov trener vrednujući da je Istra iskusnija i zato je bolje odradila međusobnu utakmicu. Činjenica jest da je domaća momčad bila mlađa (23,9) od osječke (24,7), a da je od 15 igrača koje je Tramezzani poslao na travnjak čak njih 11 rođeno poslije 2000. godine. U odnosu na odličnog Lekoueiryja, koji je 2005. godište, Mateo Lisica je već “veteran”, iako je 2003. godište. Ovo mu je šesta seniorska godina. Činjenica da je Istra 1961 najmlađa momčad lige (23,4) puno govori o pristupu kluba s Drosine (vlasništvo u Vitoriji) te potencijalu kojeg ova škvadra može kroz vrijeme ostvariti.

Najsretniji od svih

Moguće je da je to jedan od razloga zašto je Mateo Lisica (i) ljetos odolio pozivima iz inozemstva i ostao u Puli. Uporni su bili iz Sivasspora, turskog superligaša, ali je igrač uz dogovor sa svojim agentom Tonijem Cvijovićem procijenio da nije trenutak za taj inozemni iskorak...

- Najsretniji sam čovjek kad Istra ovako pobijedi utakmicu i kad osjetim svu tu pozitivu na tribinama, na terenu, u svlačionici. Bez obzira dao gol ili ne, odnosno hoće li mi ga pripisati, najvažnije je da smo osvojili velika tri boda - govorio nam je u subotu još pod dojmom sretnog petka na Drosini...

image

Mateo Lisica

GORAN SEBELIC Cropix

Mateo Lisica ima 21 godinu i pet sezona HNL-a iza sebe. Imao je i fazu velikih pehova s ozljedama mišića, ali sad je već duže u potpunom fit izdanju, što se i vidi u njegovom fizičkom besprijekornom izdanju.

- U teškim trenucima pauza, što je nešto najgore za živjeti u karijeri igrača, sam sebi sam se zarekao da ću bezuvjetno raditi na sebi u pripremi treninga, a nakon istoga i u stretchingu. Uvidio sam koliko mi je to važno, koliko pomaže i nema šanse da više jedan dan “fulam” taj slijed. I ne samo to, već duže imam posebnu prehranu. Ništa posebno, ali prilagođenu mojim naporima i potrebnim sastojcima. Zato se valjda i osjećam izvrsno.

Valjda i zato djelujete moćno, brz. Negdje se to bilo izgubilo po putu oporavka?

- Nakupi se, ali neću se više okretati tome. Gledam naprijed, od treninga do treninga, od utakmice do utakmice. Trener je maksimalno zahtjevan i trudim se opravdati njegovo povjerenje. Idem, odnosno svi idemo 100% na treningu, intenzitet je gotovo na svakom vježbanju kao da je prvenstvena utakmica. Mislim da je to i jedan od važnih faktora očitog napredovanja momčadi.

Moglo je i više

Istra je mogla imati koji bod više?

- Definitivno! Zaslužili smo po prikazanom dva-tri boda više sigurno, ali negdje smo možda dobili koji više nego što smo trebali, pa se valjda to kompenzira. Na startu smo se još tražili jer otišlo je više važnih igrača, ali kako sad već tri mjeseca radimo zajedno, postajemo sve kompaktniji na terenu. Što se tiče atmosfere u svlačionici, ona je naprosto savršena. Svi odreda, oni koji su tu od prije, kao i novaci su odlični dečki. Družimo se, iziđemo zajedno u grad, gledamo TV prijenose, igramo “igrice”. Ono, super... Jedva čekaš na trening i okupljanje.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Ono što se zamijetilo protiv Osijeka, a prođe ispod radara jer je u pitanju napadač, Lisica je u povratnoj tranziciji odigrao možda i ponajbolju utakmicu u dresu Istre. Bio ga je pun teren, naprijed i natrag. U niz navrata (6) zaustavio je napad Osijeka, dobio je i 5 od 8 duela, imao je 2 presijecanja. Istaknuo je to i Tramezzani na presici...

- Mateo je veliki potencijal i to što je odrađivao defenzivne zadatke na ovaj način ukazuje na sazrijevanja. Radili su to i Vuk i Lawal, a za Matea je jako važno da mu to bude kontinuitet. Još je jako mlad i može napraviti velike iskorake. Za više razina ta je obvezna igra upravo to, obvezni dio potencijala da bi se tamo moglo opstati. On je naše moćno oružje u napadu.

Bude li nastavio s ovakvim igrama, a već je u Šibeniku naznačio da je u formi, povratak u mladu reprezentaciju, za koju je do sada odigrao četiri utakmice, ne bi trebao biti dvojben. Lisica ima karakteristike koje su deficitarne. Brz je, eksplozivan u prvim koracima, može igrati desno i lijevo krilo, znao je solidno odraditi i poziciju krilnog bočnog igrača u obrani s tri braniča.

Pozitivna atmosfera

Ono što mu je nedostajalo to je samopouzdanje. Kad igrač sa 16 godina debitira u prvoj momčadi u prvoj ligi, odmah se očekuju čuda, i posljedično preskače razrede u sazrijevanju. To nije dobro za razvoj mladog igrača, a često se reflektira upravo kroz gubitak samopouzdanja, ali i ozljede. Lisica je bio pod tim teretima, ali od proljeća djeluje kao da je napravio iskorak u zrelosti.

image

Paolo Tramezzani

DAMIR KRAJAC Cropix

Još treba na tome raditi, ali kad se uhvati siguran pravac, onda je sve lakše. Među inima vjerovati u sebe...

- Sretan sam da je Istra pobijedila, to je prije svega. Potom, naravno, da mi je drago da sam dao svoj doprinos, kao i svi drugi. Imamo odlične mlade igrače, ali i ovi iskusniji kao sjajni Heister i Marešić, pa Kadušić, naravno i naš kapetan Blagojević i zamjenik mu Majkić, presudni su da svi mi mladi lakše sazrijevamo. Oni su i zaslužni da je atmosfera u svlačionici tako pozitivna. Bit će puno još izazova, počevši od iduće utakmice s Dinamom u Puli, ali bit ćemo spremni za sve suparnike. Dat ćemo sve što imamo jer je jednostavno takav dril sada u Istri. Uz podršku Demona i svih navijača na Drosini nema mi boljeg emotivnog doživljaja nego u dresu Istre. Jednog dana ću vjerojatno ići u inozemstvo, ali to će biti posao. Ovo je domaći doživljaj i zato guštam...

Pojačanje u vezi

Tramezzani je izmislio dva vezna iz obrambenih redova (Kadušić, Marešić) u nedostatku kartoniranih-ozlijeđenih Blagojevića, Ćalušića, Čuića i sad bivšeg Petrusenka. Zato je na provjeru stigao Mariani (Švicarac), a u nedjelju stižu još dva vezna igrača (inozemstvo) sa zanimljivim potencijalima. No, koliko doznajemo, u ponedjeljak bi u Puli trebao stići provjereni iskusni vezni igrač, koji neće biti na provjeri nego odmah potpisati ugovor. Njegova kvaliteta je, kažu upućeni, dokazana i u europskim jačim ligama te je upravo “box to box”, koji nedostaje Istri. Što će na kraju biti s ovim momcima na provjeri odlučit će se u idućem tjednu nakon Tramezzanijevog stava. (rm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 22:25