GORAN SEBELIC Cropix
VAŽNI DANI U PULI

Navijači se imaju čemu nadati, uskoro pada dogovor: Čovjek koji je donio preporod kluba na korak do ostanka

Na Talijana su sasvim sigurno utjecali i glasni pozivi navijača da ostane i dobra prilagodba obitelji na Pulu i Istru
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. svibanj 2024. 07:08

U srijedu je, napokon, Pula bila u svom sunčanom elementu. Utorak se činio kao armagedon, s nevremenom u širem okruženju, padaline, vjetar, gotovo prijepodnevni mrak. Valjda to tako ide s klimatskim promjenama, što se u praktičnom smislu prepoznaje i u ovom svibnju. Gotovo da su vulkanizeri imali malo posla s promjenama zimskih na ljetne gume, iako se nekad u Puli, kažu, sve rješavalo u ožujku...

U nogometnom okruženju je nekad ovo bilo vrijeme eskalacija stresa. Najjači pulski i istarski klub bi u pravilu u svibnju strahovao za svoj prvoligaški ostanak. Nekadašnje lige za ostanak nakon prvog dijela sezone ili play-off s drugoplasiranim drugoligašem bili su uobičajeni meni za navijače. Oni Istrini upravo zato zaslužuju sve pohvale jer trebalo je sve to probaviti i ostati uz klub.

Bliže nego ikad

Vrhunac je bio prije šest godina, kad se činilo da nitko više ne može spasiti Istru 1961 od stečaja i pada u najnižu ligu. Onda su se pojavili predstavnici Baskonia-Alaves i te su 2018. godine spasili klub od propasti. Danas je Istra 1961 sasvim druge organizacijsko-poslovne dimenzije, koja ima i svoj kamp (koncesija 50 godina), vrlo jasan znak napredovanja.
U ovom svibnju, kao i u lanjskom, Istra nema problem statusa u prvoj ligi. Štoviše, lani je svibanj prvi put donio opciju stresa borbe za Europu, u kojoj su Zeleno-žuti ostali kratkih rukava dijelom i zbog folklornih običaja u HNL-u. Ove sezone nije ponovljen doseg, ali je dolaskom trenera Paola Tramezzanija pulska momčad imala i još bolji ritam nego prošle rekordne joj bodovne sezone. Zato i nije čudno da se ovaj svibanj prometnuo u dobar natjecateljski odraz raspoloženja okruženja, kako prema momčadi, tako i pogotovo prema talijanskom treneru.

image
RONALD GORSIC Cropix

U danima kada je objavljeno da je obožavani Gonzalo Garcia, nakon sezone pauze, preuzeo portugalskog prvoligaša Aroucu, izmjenjuju se vijesti oko daljnje suradnje Zeleno-žutih i Paola Tramezzanija. To je temeljno pitanje ovog trenutka i sve što će dalje slijediti s Istrom 1961, u kontekstu momčadi i struke, ovisno je o tome hoće li se postići dogovor kluba i trenera. Dijelom i zato još nisu odrađeni završni razgovori s onim (starijim) igračima kojima ističu ugovori (Blagojević, Majstorović, Mlinar, Ćorić...).

Nekad su s kata Drosine informacije lako pronalazile pukotine i brzo dolazile u eter. Danas je to bitno drugačije, rekli bismo i ozbiljnije. Dva dana pred posljednju utakmicu sezone, u Velikoj Gorici (petak, 18), eho iz ureda ukazuje na važan pomak u razgovorima Istre i Tramezzanija. Slijedom iskustava moglo bi se nazrijeti da je talijanski stručnjak sigurno puno bliži ostanku nego ikad, dakle, od dana kad je to postalo dvojbeno. Ugovorna opcija za 2024./25. praktično je kompromis kluba i Tramezzanija, što potvrđuje da je obostrano velika želja da se nastavi. Na Talijana su sasvim sigurno utjecali i glasni pozivi navijača da ostane i dobra prilagodba obitelji na Pulu i Istru te iznimno dobra reakcija momčadi na njegov rad. S obzirom na to da već govori o tome kako složiti tjedne odmora, pa igračku križaljku i slično, navijači se mogu realno nadati trenerovom ostanku...

image
GORAN SEBELIC Cropix

Ono što neće ostati, a tome se onda svi u klubu i oko njega raduju, to je hibridni (potrošeni) travnjak na stadionu Aldo Drosina. Postavljen je prije šest godina upravo na početku ere Baska u klubu te je djelovao senzacionalno dobro koju sezonu.

Gradsko zakidanje

No, očito je da se nije održavao po protokolu za takve podloge, pa je uskoro i ovaj pulski (kao i u Zagrebu, Koprivnici, Šibeniku...) teren postao težak za igru. Jedan od razloga tome je što izgradnju takvog travnjaka nije pratilo kompletiranje “alata” za njegovo održavanje, odnosno, korištenje svih sredstava i nužnih servisa da bi se održao u vrhunskom stanju. Nije teško dokučiti da je u pitanju uskraćivanje financijskih sredstava vlasnika stadiona, Grada Pule.

Nakon treninga prve momčadi u četvrtak, te utakmice omladinskih pogona u vikendu, hibrid Drosine ide u povijest. Naime, gradska komunalna tvrtka Pula usluge i upravljanje (čiji je dio Pula sport) u pauzi prvenstva (prvi puta duga dva mjeseca i deset dana) investirat će u zamjenu travnjaka, promjenu semafora, a vjerojatno i zamjenu dotrajalih željenih ograda tribina. Novost je da će se vratiti prirodan travnjak, kojeg se lakše održava. U kampu u Balama takav je već pokazao sjajne odlike u korištenju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
31. kolovoz 2024 08:05