GORAN SEBELIC Cropix
KLJUČNA KARIKA

Njegovim dolaskom sve je sjelo na svoje mjesto: ‘Činimo baš sve što možemo da nastavi s nama i iduće sezone‘

Sportski direktor pulskog nogometnog prvoligaša nakon uspješnog finiširanja sezone o najvažnijim stručnim temama
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. svibanj 2024. 14:17

Nedjelja prijepodne bila je promjenjivog vremena u Puli. Sunce, malo naoblake, sunce, sparina, povjetarac. Saša Bjelanović, sportski direktor Istre 1961, pri kraju je druge sezone u Puli. Nekoć je, početkom milenija, tresao mreže u dresu Istre, sada je onaj koji usmjerava sportsku priču u Istri 1961. Sudbina je u nogometu uvijek istih formula. Kad stvari idu dobro svi su zaslužni, kad one idu krivo, onda su krivci “šefovi”.

U prvoj mu sezoni Saša Bjelanović je bio koautor momčadi koja je pod vodstvom Gonzala Garcije upisala rekorde kluba u bodovima i plasmanu. I vjerojatno bi bilo šlaga na tortu s prvim plasmanom u Europu da se nisu umiješala folklorna društva HNL-a. U drugu sezonu, odlaskom Garcije, krenulo se s Karoglanom i nakon tri kola nastavilo s Catalom. Odabirao je Bjelanović i nije pogodio. Odabirao je i niz igrača, ali nisu svi pogođeni. Tako je to u nogometu. Kad je napokon doveden Paolo Tramezzani, sve je sjelo na svoje mjesto. Čak i većina igrača, koji su bili kritički tretirani, da ne kažemo omalovažavani, sada su ispali sjajni izbori.

Kako na te zbilje gleda Bjelanović?

- Kad sam se opredijelio za rad u nogometu, dobro sam znao kako stvari funkcioniraju. Zato i nisam bio euforičan lani kad smo osvojili peto mjesto i umalo osigurali debi kluba u Europi. Zato nisam bio očajan kad smo u prvom dijelu sezone, odnosno, do dolaska Tramezzanija, imali negativnu atmosferu. U glavi je bilo samo traženje rješenja da stvari krenu u onom smjeru u kojem smo htjeli od početka sezone.

Prva opcija i lani

I krenule su, ne samo po pitanju trenera i rezultata, nego i vrednovanja igrača koji su dovedeni?

- Nama je Tramezzani bio prva opcija i prošle godine, nakon Garcije, ali nisu nam se poklopile situacije. U veljači jesu i drago mi je da se pokazalo koliko je on dobar izbor, odnosno, koliko napreduju igrači pod njegovim vodstvom. Svaki novi igrač treba vrijeme za prilagodbu i kad je optimalno, a kamoli kad je tijek sezone negativan. Neki su potvrdili povjerenje, neki nisu, ali to tako ide u nogometu.

image

Zagreb, 070424.
Stadion Maksimir.
SuperSport HNL, 29.kolo, seniori, utakmica: GNK Dinamo - NK Istra 1961.
Na fotografiji: Paolo Tramezzani, izjava nakon utakmice.
Foto: Damir Krajac/CROPIX

DAMIR KRAJAC Cropix

Istra nije brinula brigu o ostanku, iako vi uvijek, kako to rade u Italiji svi klubovi osim velikih, ističete kako je prvi cilj ostanak, a onda što se više može napraviti...

- Sebe sam nogometno izgradio u Italiji, prvo kao igrač, potom kao skaut i nogometni djelatnik. Tamo svi klubovi osim ovih velikih koji se bore za trofeje i europski izlazak svakog ljeta kažu da je prvi cilj što prije doći do ostanka, a onda je krajnji cilj što viši plasman. U HNL-u je specifično natjecanje, mala je liga, za kratko si vrijeme gore i dolje. Istra 1961 je po meni napravila iskorak i postala je stabilna, a za iskorake, u što se podrazumijeva borba za europsku vizu, trebamo nastaviti mukotrpno raditi i stvarati. Nogometna sudbina temeljem zasluga odredi trenutak kad se stvari poklope za neki iskorak. Svi mi to, naravno, želimo, ali moramo realno gledati stvari i ići korak po korak.

Temeljnim korakm čini se zadržavanje trenera koji je osvojio svlačionicu, klub, navijače i medije. Nema garancije da bi iduće sezone bio istovrsno uspješan, ali ostanak Tramezzanija je jedina logika trenutka?

- Slažem se, Paolo je svojim radom, strašću i energijom podigao sve igrače, momčadski i pojedinačno. O reakciji okruženja suvišno je pričati, skandiraju mu navijači da ostane, od kluba svi traže da učinimo sve kako bi ga zadržali. U tom smislu i djelujemo, razgovaramo, tražimo modalitete koji će zadovoljiti i klub i trenera. Vlasnici kluba diktiraju sve odnose jer oni osiguravaju uvjete da klub funkcionira i napreduje. Oni su vrlo odgovorni u poslovanju, sigurno žele sve najbolje kao i svi mi i navijači, ali moraju voditi računa o svemu. Ako me pitate jesam li optimist, moram reći da jesam jer smo svi na istom tragu što nam je činiti, a traže se rješenja kako to ostvariti.

Ostanak Tramezzanija ili neki drugi manje željeni scenarij uvjetuje i odabir igračkog kadra za novu natjecateljsku sezonu?

- Logično. Po tom pitanju stojimo bitno bolje nego u prošlim sezonama jer gro momčadi je pod ugovorom. Imamo i mladu momčad, i niz novih mladih potencijala. S Tramezzanijem smo već analizirali situaciju s kadrom i složili se da ova grupa ne treba velike promjene. Neke korekcije da, ali velike promjene ne. Trener kaže da je prvoj momčadi dovoljno 18 seniora, a da za sve ostale potrebe treba koristiti mlade iz omladinskog pogona. Prvo trebamo prvenstvo na pravi način zaključiti u Gorici, a onda ćemo u tjednima koji slijede definirati sve ostalo... - zaključio je sportski direktor pulskog nogometnog prvoligaša Saša Bjelanović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. kolovoz 2024 08:52