Trener Gorice Željko Sopić

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NADA JOŠ TINJA

Ponovno okršaj koji je izazivao tektonske poremećaje u najslabijem klubu HNL-a: Sada moraju pobijediti!

Fenjeraš sutra želi smanjiti zaostatak za devetim mjestom na četiri boda
Piše: Toni RoićObjavljeno: 09. ožujak 2023. 10:43

Posljednjeplasirana Gorica je u aktualnom prvenstvu po tri puta poražena od Hajduka i Osijeka, ali tektonske poremećaje izazivali su dva poraza od pulske Istre 1961, koja je sutrašnji suparnik Velikogoričana u okviru 25. kola.

Oba puta poslije neuspjeha s Puljanima predsjednik Nenad Črnko je posezao za smjenom trenera, pa je 26. kolovoza otkaz dobio Samir Toplak, a 4. studenog prošle godine Igor Angelovski.

Toplak je pao poslije sedmog kola, iako je to Gorici bila šesta utakmica u aktualnom prvenstvu, uoči koje je imala pet bodova i taj start uopće nije naslućivao rezultatsku agoniju koja će se dogoditi i koja još traje. U izjednačenoj utakmici, prevagu je Puljanima s dva pogotka u završnici donio Ante Erceg, a Črnko se iste večeri zahvalio Toplaku i postavio na klupu negdašnjeg makedonskog izbornika Igora Angelovskog.

Obilo se u glavu

Iz sadašnje perspektive gledano, može se reći kako predsjednik Gorice nije imao dovoljno povjerenja u iskusnog hrvatskog stručnjaka, a imao ga je previše u makedonskog debitanta na hrvatskoj klupskoj i prvoligaškoj sceni. Obilo mu se to o glavu jer Angelovski će ostati upamćen kao čovjek bez pobjede u HNL-u, tek dva remija u 10 utakmica i uvjerljivo posljednje mjesto kada je odlazio.

I Angelovskom je kao i prethodniku kobna bila utakmica s Istrom 1961, u Puli je u okviru 16. kola bilo 1:0 za domaće, a pogodak je postigao Bakrar u 90. minuti.

Gorica je u tom trenutku do kraja polusezone imala još utakmicu s Varaždinom, ali ona je odgođena zbog koronavirusa u redovima Turopoljaca, a kao privremeni trener bio je postavljen Mensur Mujdža, koji je dotad vodio juniore.

Veliko čišćenje

Mujdža je ipak dobio priliku debitirati na klupi seniora, vodeći dvoboj osmine finala Hrvatskog kupa u Šibeniku, a i on je doživio poraz 0:2. Polufinalist u prošla dva izdanja time se oprostio od natjecanja, a Črnko je u zimskoj pauzi odlučio za trenera postaviti 48-godišnjeg Željka Sopića.

Obavio je to u konzultaciji s novim sportskim direktorom Marijom Brkljačom, a Sopić je napravio veliko čišćenje svlačionice, više od 10 igrača je otišlo, a isto toliko novih i došlo.

U sedam utakmica nastavka prvenstva Gorica je osvojila šest bodova i distanca od devetoplasiranog Šibenika je velikih sedam razlike, što je i osam ako se računa aktualni lošiji međusobni omjer, ali ostalo je još i 12 kola za odigrati. Sopić je napornim radom uspio posložiti igru koja donosi bodove, forma njegove momčadi je u evidentnom usponu, samopouzdanje se vratilo i u nogometnom Turopolju nitko ne pomišlja na predaju, štoviše, svi su uvjereni da će Šibenik do kraja biti prestignut i poslan u niži rang.

Sada u grad opet dolazi Istra 1961 i razmišljanje je samo jedno, kako se revanširati Puljanima za dva poraza koja su donosila tako teške potrese u Gorici.

Ne treba dvojiti da će Sopićeva momčad od prve minute nastojati zagospodariti terenom i pokušati odigrati kao u prošlom domaćinstvu s Lokomotivom.

Teški trenuci

Bude li tako, gostima se u petak spremaju teški trenuci u Turopolju, dok strateg domaćih ovaj put ne bi trebao drhtati da će poslije dvoboja s Puljanima dobiti otkaz kao njegova dva prethodnika, u ovoj tako turbulentnoj sezoni za Turopoljce...

Toni Fruk se konačno oporavio

Najbolja vijest s treninga Velikogoričana ovoga tjedna je oporavak Tonija Fruka. Još uvijek najbolji strijelac kluba s tri gola nastradao je još na zimskim pripremama u Medulinu, kada mu je ozlijeđen gležanj.

Nije se u tom trenutku činilo da distorzija traži toliku pauzu, ali na kraju je Fruk izvan treninga s velikogoričkim suigračima bio skoro dva mjeseca.

Sada se konačno vratio i zaoštrio konkurenciju u napadu, što je izuzetno bitno za momčad kojoj trebaju golovi i pobjede u kontinuitetu.

Zbog crvenog kartona dobivenog u prošlom kolu na gostovanju u Koprivnici, pravo nastupa protiv Istre 1961 nema nizozemski stoper Matthew Steenvoorden, dok su suspenziju odradili kapetan Filip Mrzljak i Jurica Pršir. (tr)

Tri lijeva beka Gorice u čekaonici

Ulaskom u završnici utakmice protiv Slavena Belupa, definitivno je rehabilitiran Cheick Keita, koji ove zime nije trenirao s momčadi Gorice, ali kako nije transferiran, Sopić ga je vratio u kadar. Sada Gorica ima vrlo zanimljivu situaciju da čak tri klasična lijeva beka čekaju priliku s klupe.

Osim Keite, tu su još Slovak Matuš Vojtko, te ove zime pristigli Dino Štiglec. Njihovu poziciju dosad je kao starter držao Krešimir Krizmanić, ali u sutrašnjoj utakmici s Puljanima moglo bi biti drugačije. S obzirom na izostanak Steenvoordena, lako je moguće da se Krizmanić vrati na svoju prirodnu poziciju stopera, a netko od spomenutog trojca konačno dočeka start od prve minute kao lijevi bek. (tr)

GORICA I ISTRA OVE SEZONE

26/08/22.

Gorica - Istra 1961 0:2

04/11/22.

Istra 1961 - Gorica 1:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 01:36