ANTE ČIZMIĆ/Cropix
OSTALI BEZ TRI KARIKE

Poraz od Hajduka nije problem, ali ne može si igrač od 37 godina dopustiti takvu neodgovornost

Istra je ostala bez tri igrača za sljedeću utakmicu i to za gostovanje kod konkurenta sličnih ambicija
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. ožujak 2024. 11:44

U Splitu je Istra 1961 odigrala solidnu utakmicu. Do posljednjeg trenutka susreta bila je u igri za pozitivan rezultat, što je već samo po sebi pokazatelj da je bila na razini suparnika koji se bori za naslov prvaka. Iako je izgubila 0:1, po realnim pokazateljima kvalitete igre zeleno-žuta momčad, u ovoj prilici u crnim dresovima, djelovala je uvjerljivije nego kad je pobijedila u prijašnjem gostovanju 1:0.

Paolo Tramezzani dao je Istri jasan tehničko-taktički identitet, organizaciju i pristup, te je po tome Istra 1961 na višoj razini nego prije.

- Utakmica je išla više-manje prema očekivanju. Hajduk nas nije iznenadio, pa je naša taktička ideja djelovala dobro posložena - kazao nam je trener Zeleno-žutih nakon utakmice.

image

Paolo Tramezzani

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

- Domaćini nam nisu stvorili neke ozbiljnije probleme pred golom. Problem je zapravo što mi nismo bili opasniji u igri prema naprijed, pa je na kraju Hajduk zasluženo pobijedio jer je svoju priliku iskoristio za pogodak.

Taktički posloženi

Na stranu jedan rezultat, vrlo je pozitivno za Istru 1961 što djeluje kao organizirana momčad, tehnički i taktički posložena. Kada takav pristup postane konstanta, onda je lakše očekivati da će momčad ostvariti natjecateljske iskorake. Naravno, u onoj mjeri koju dopušta kvalitativni potencijal...

Hajduk se bori za naslov prvaka, ali u igri takva drastična razlika odnosa na tablici (Istra je deveta) nije bila vidljiva. Štoviše, u nekim fazama igre Zeleno-žuti su djelovali zrelije i jasnije. Ono što je Puležanima nedostajalo to je ofenzivna konkretnost. Paolo Tramezzani je optirao za trolist Valinčić-Erceg-Lawal, u kojem su dva napadača osim Ercega obavljali veliki defenzivni posao. To je doprinijelo da defenzivni blok Istre bude prilično čvrst, ali je logično značilo da se nešto gubi na ofenzivi.

Upravo je zato potez Krovinovića, koji je iskoristio centaršut Dajakua i preduhitrio Majstorovića, prelomio utakmicu. To je jedna individualna akcija, koja je išla na stranu domaćih, ali u ukupnom dojmu utakmice pokazuje više pozitivnih faktora za Istru nego za momčad koja se bori za naslov prvaka države.

image

Slavko Blagojević, Anthony Kalik

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Poraz od Hajduka, nakon tri pozitivna gostovanja na Poljudu, nije veliki problem za Zeleno-žute. No problem je svakako što je Istra 1961 ostala bez tri igrača za sljedeću utakmicu i to za gostovanje kod konkurenta sličnih ambicija, Varaždina. Tamo će Tramezzani biti lišen usluga Blagojevića, Ercega i Kadušića. Dok se karton potonjeg može prihvatiti kao “dio igre”, onda je kartoniranje kapetana Blagojevića i Ercega posljedica njihove neodgovornosti.

Blagojević ne može sebi dopustiti da pred 37. rođendan izgubi živce u situaciji u kojoj je napravio prekršaj za žuti karton. Isto vrijedi i za Ercega, koji dobro zna da je pod posebnim povećalom, a onda prigovorima samo daje za pravo sucima i svim njegovim “oponentima” da ga se kazni. Sad ga neće biti u Varaždinu, gdje je njegov doprinos mogao biti kudikamo važniji nego na Poljudu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 04:44