Slavlje igrača Istre tijekom utakmice s Hajdukom početkom rujna

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
BIJELI ŽELE REVANŠ

Puljani su napravili Hajduku ono što ni Dinamu nije uspjelo. ‘Osvetu‘ sprema čovjek kojega su otpisali

Sedmo kolo HNL-a donijelo je jedan od poraza koji je skraćivao vrijeme prema otkazu Ivanu Leki
Piše: SNObjavljeno: 23. studeni 2023. 14:32

Gotova su reprezentativna okupljanja i od nadolazećeg vikenda vraćamo se klupskom nogometu. Posljednje reprezentativno okupljanje Hajduk je dočekao na prvom mjestu s devet bodova ispred Dinama i dvije utakmice više te pet više od Rijeke koja ima utakmicu manje. Poziciju na kojoj se nalaze Bijeli cilj je, naravno, zadržati do kraja sezone i donijeti titulu prvaka koja se dugo čeka u Split, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan od sljedećih koraka na tom putu je 16. kolo SuperSport HNL-a u kojem će Istra 1961 dočekati Splićane na ispunjenoj Aldo Drosini. Sprema se navijačka invazija hajdukovaca na Pulu, a jedno od očekivanja onih koji će pohoditi istarski dom nogometa je i pobjeda Hajduka.

No, taj zadatak, ako je suditi nizu u kojem se trenutno nalaze, neće biti lagan. Hajduk je posljednju pobjedu protiv Istre upisao 17. srpnja prošle godine i to baš u Puli. Na klupi je tad bio Valdas Dambrauskas, a u sjećanju nam je ostala utakmica u kojoj se nije previše uživalo u ljepoti nogometa, ali je rezultat na kraju bio pozitivan za Hajduk golovima Darija Melnjaka i Marka Livaje.

Nakon te utakmice susretali su se još četiri puta, a u tom periodu Hajduk nijednom nije pobijedio. Dva puta je remizirao s Istrom, a dva puta upisao poraz. Usporedbe radi, Bijeli ni s jednim članom HNL-a nemaju ovakav niz bez pobjede na istom uzorku utakmica u istom periodu.

Prvi remi je bio ravno dva mjeseca kasnije, kad je konačni rezultat bio 2:2, a na klupi Hajduka tad je bio Mislav Karoglan u prvom mandatu. Hajduk je u toj utakmici poveo golom Livaje, pa je stizao vodstvo Puljana nakon golova Ante Ercega i Rede Boultama, a konačni rezultat je postavio Livaja pred kraj susreta.

Totalni debakl doživjeli su Bijeli u drugoj utakmici ovog lošeg niza s Puljanima. Bila je to druga utakmica i prvi poraz na klupi za Ivana Leku koji je prošle zime preuzeo momčad Hajduka. Bijelima su u toj utakmici, igranoj u siječnju, poništena dva gola intervencijom VAR-a, a Istra je slavila s 3:0. Dvostruki strijelac je bio Erceg, dok je jedan gol postigao Einar Galilea.

Tijekom cijelog mandata na klupi Hajduka za Leku je Istra bila ‘crna mačka‘. Ni u drugom susretu protiv njih nije uspio upisati pobjedu, a bilo je to početkom travnja na Poljudu. Slično kao u prvom ogledu na Poljudu te sezone, poveo je Hajduk golom Jana Mlakara, a onda je Istra okrenula golovima Luke Hujbera i Monsefa Bakrara, da bi slovenski napadač zabio za izjednačenje i konačnih 2:2. I u toj utakmici poništen je Bijelima gol nakon intervencije VAR-a, a pamti se i crveni karton Tonija Borevkovića na početku drugog poluvremena.

Zadnju utakmicu protiv Istre igrao je Hajduk ove sezone na Poljudu. Bilo je to 7. kolo HNL-a i jedan od poraza koji je skraćivao vrijeme prema otkazu Ivanu Leki. Debelo u sudačkoj nadoknadi, u 101. minuti, Istra je došla do pobjede nakon gola Matea Lisice na asistenciju Ercega.

Ovaj loš niz za Splićane cilj je prekinuti sigurno već u predstojećem susretu, a poseban motiv zasigurno ima i trener Karoglan, koji je stopostotan na klupi Hajduka u drugom mandatu. Započeo je Hajdukov strateg sezonu na klupi Istre, a nakon samo tri kola dobio je otkaz zbog starta u kojem je remizirao s Lokomotivom te upisao poraze od Dinama i Rijeke. Stoga mu iduća utakmica na klupi Hajduka protiv Istre dođe kao prilika za osvetu i prekid negativnog niza koji po objektivnim parametrima nije, u najmanju ruku, prirodan.

Linker
27. srpanj 2024 06:34