ANTE CIZMIC Cropix
SLAVLJE U SPLITU

VIDEO: Krovinović zabio za ludnicu na Poljudu, ozlijedio se standardni prvotimac Hajduka

Bijeli se vratili na vrh tablice, kapetan Istre zaradio dva kartona u razmaku od nekoliko sekundi
Piše: Jurica Radić, SNObjavljeno: 02. ožujak 2024. 19:19

HAJDUK - ISTRA 1:0 (Krovinović 48.)

HAJDUK (4-3-3): Lučić - Mikanović, Elez, Uremović (od 20. Prpić), Diallo - Pukštas ?, Sigur, Krovinović⚽ (od 74. Kleinheisler) - Sahiti (od 74. Kalik), Livaja (od 90.+6. Čuić), Brekalo (od 46. Dajaku)

ISTRA (4-3-3): Majkić - Valinčić, Majstorović, Marešić, Devetak - Petrusenko (od 76. Matheus), Blagojević ??, Maurić - Kadušić? (od 59. Lisica), Erceg ?, Lawal (od 59. Vuk)

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 18,267. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo)

>>> Pogodak pogledajte ovdje <<<


image

Detaljnija statistika: Sofascore

SOFASCORE

Hajduk se vratio na prvo mjesto, najmanje na jednu noć, a možda i dulje, ovisno o nedjeljnom rezultatu Rijeke. Teško su Bijeli izborili pobjedu nad Istrom, zabili su iz prvog od ukupno tri udarca u okvir. Hajduk se provukao, navijači su na kraju odahnuli, a Filip Krovinović je ponovno junak. Nakon što je iz slobodnog udarca "prelomio" Kup s Varaždincima, četiri dana kasnije zabio je i Puljanima.

Pored strijelca Krovinovića zanimljivu je izvedbu prikazao Dajaku. Asistirao je za pogodak, ali uputio i niz interesantnih lopti unijevši živost u igri Bijelih u drugom dijelu. Na krilima Dajakua i Krovinovića zabilježio je Hajduk prvu poljudsku pobjedu u dvobojima s Istrom još od svibnja 2022. godine. Tri utakmice Istra je odolijevala, u četvrtoj je pala.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Prvo poluvrijeme za duboki zaborav, nitko nije uspio uputiti udarac u okvir. Istra se nije zatvorila, dapače, Puljani su lako kontrolirali nemoćni Hajduk. Shvatio je i Tramezzani gdje je problem Bijelih, visoko je podigao svoje obrambene linije i pritisnuo obranu Splićana. Otvaranje igre bila je stoga prava enigma za Bijele, zato ne čudi da su u prvom dijelu imali tek jedan udarac prema vratima Majkića. Teško su dolazili do kaznenog prostora gostiju, a kamoli do udarca. Nije ni Istra napadački briljirala, dvaput su se igrači Paola Tramezzanija ohrabrili pucati prema Lučiću, u oba navrata izvan okvira. Prvo poluvrijeme proteklo je u jalovom posjedu Bijelih (64-36), ali u taktičkoj borbi na sredini terena kao da su oba protivnika zaboravili da pogoci ne dolaze bez šutiranja.

Istra je prva zaprijetila u 4. minuti nakon neodlučne reakcije Lučića. Vratar Bijelih nije krenuo na ubačaj s lijeve strane, ali iznenadila je lopta i napadača Lawala. Crnoputom "špicu" Puljana lopta je padala na tri metra pred vratima Hajduka, no uspio je cijelu promašiti.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U 16. minuti Uremovića je obrambeni igrač Istre povukao za dres, pao je stoper Hajduka u gostujućem kaznenom prostoru. "Mirisalo" je na kazneni udarac, ali čudno da sudac nije niti pozvan u VAR sobu. Uremović je pri padu nezgodno stao, uhvatio se za koljeno i promptno napustio igru. U ranoj fazi utakmice zamijenio ga je Prpić u prvom nastupu nakon povratka u Hajduk ove zime. Bijeli su tako bili prisiljeni dvoboj nastaviti s pričuvnim stoperskim tandemom Elez-Prpić. Hajduk je u 34. minuti kreirao ozbiljniju akciju, Livaja je u prostor gurnuo za Pukštasa koji je pokušao šutirati s 14 metara, ali pravovremeno je uklizao Marešić.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Tri minute kasnije zatresala se mreža Hajduka nakon što je Erceg dobio loptu koja je od stopera Istre prošla kroz dvije linije Hajduka. Ali, radost bivšeg hajdukovca trajala je tek poneku sekundu, jer pomoćnik Šarić promptno je podigao zastavicu ispravno označivši zaleđe. Do kraja praznog poluvremena još je Pukštas na petercu zakasnio dohvatiti prizemnu lukavu loptu Livaje. Glasni zvižduci ispratili su Bijele u svlačionicu nakon najlošijeg prvog poluvremena ovog proljeća na Poljudu.

Ali jedan pravi udarac sve promijeni. Krovinović je već na startu drugog dijela podigao Poljud na noge, Hajduk je nakon 48. minute došao do vodstva 1-0. Šest minuta potom Erceg je rukom po licu udario Mikanovića u kaznenom prostoru Hajduka, ali začudo prošao je bez sankcija.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Hajduk je vodstvom dobio i samopouzdanje, u odnosu na prvo poluvrijeme, više su pokušavali Bijeli. Raspoložen je bio Dajaku, njegov zanimljiv centaršut u 65. minuti bio je tek malo predug za Livaju. Minimalno vodstvo nije pružalo sigurnost, pa se Karoglan odlučio na osvježenja u napadu i vezi poslavši na travnjak Kalika i Kleinheislera umjesto Sahitija i Krovinovića.

Na 15-ak minuta prije kraja završio je Poljud u gustom dimu nakon bakljade Torcide sa sjevera. Morao je Lovrić pričekati nekoliko minuta, prekinuti dvoboj dok se nije razišao dim koji je u potpunosti prekrio poljudski stadion.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Istra se realno mogla nadati da će imati šansu hvatati zaostatak, dok iskusnog Slavka Blagojevića nisu izdali tanki živci. Prvo je s leđa "svukao" Pukštasa, a onda iz revolta nabio loptu prema tribinama. Sudac Lovrić pokazao mu je dva uzastopna žuta kartona za dva disciplinska prekršaja, a Istra je ostala s igračem manje u 83. minuti.

U sudačkoj nadoknadi ipak su pritisnuli su Bijele koji su preko Livaje u četvrtoj, od devet minuta nadoknade imali matnu situaciju. Dug loptu Kalika primio je Livaja sam pred vratarom, ali previše je oklijevao dopustivši da mu Majkić uđe u šut.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ UTAKMICE!

U izrazito gruboj utakmici s mnogo prekršaja (34), Bijeli su uspjeli minimalnom pobjedom uspjeli upisati nova tri boda i privremeno zasjesti na vrh tablice SuperSport HNL-a. Jedini je strijelac bio Filip Krovinović na asistenciju Leona Dajakua koji je dvije minute prije toga zamijenio Brekala. U nedjelju će svoje utakmice odigrati Rijeka (50 bodova, dva manje od Hajduka) protiv Varaždina i Dinamo (47 bodova) protiv Osijeka.

90.+8. ? Za kraj je požutio i Rokas Pukštas zbog faula na Mauriću.

90.+6. ⇔ Taktička izmjena kod Bijelih, izlazi Livaja, mijenja ga Filip Čuić.

90.+4. Prijete sada Livaja pa Dajaku, izborili su 'samo' novi korner.

90.+3. Pukštas tuče glavom nakon kornera Leona Dajakua, lakoćom to hvata Majkić.

90. ? Igrat će se čak devet minuta sudačke nadoknade.

image
ANTE CIZMIC Cropix

90. Izrazito je razigran Darwin Matheus, sada je napravio pravu pomutnju na Hajdukovoj polovici pa nakon silovitog udarca izborio korner.

86. Solo-akcija Marka Livaje, opalio je s vrha šesnaesterca i mnogi su gledatelji već vidjeli loptu u golu, međutim pogodio je samo vanjski dio mreže.

84. ?? Nevjerojatna glupost kapetana Istre Slavka Blagojevića! Uigranu akciju Istre prozreli su igrači Hajduka, Pukštas je krenuo u kontru, a Blagojević ga ruši s leđa i dobiva žuti karton. Nakon toga bijesno je napucao loptu te mu je Lovrić odmah pokazao i put prema svlačionici!
? Naknadno je zbog prigovora požutio i Ante Erceg.

80. Četiri-pet minuta trajao je prekid. Tom se prilikom navijačima 'ukazao' Ivan Perišić.

image
ANTE CIZMIC Cropix

76. Sudac Lovrić prekida igru zbog bakljade i guste dimne zavjese koja se nadvila nad poljudski travnjak.

⇔ Kod Istre je ušao Matheus umjesto Petrusenka.

74. ⇔ Ulaze Kalik i Kleinheisler umjesto Sahitija i strijelca Krovinovića.

69. Dajaku je iznimno raspoložen otkako je ušao u drugome dijelu. Sada je dugačkom dijagonalom tražio Livaju, bilo je to ipak za koji centimetar previsoko.

image
ANTE CIZMIC Cropix

65. Strahovito grubo igra se na poljudskome stadionu. Hajduk je napravio već 11 prekršaja, Istra čak 14. Mnogo je nervoze među igračima i sudac Zdenko Lovrić ima pune ruke posla.

59. ⇔ Dvostruku zamjenu radi Paolo Tramezzani.

Umjesto Lawala i Kadušića u igru će Matej Vuk i Mateo Lisica.

image
ANTE CIZMIC Cropix

57. Novi Ercegov pokušaj nakon centaršuta Mladena Devetka, glavom je gađao pored suprotne vratnice.

54. Zvižduci s Poljuda. Mikanović je pao nakon duela s Ercegom i ostao ležati, čini se da ga je napadač Istre udario rukom po licu. Sudac Lovrić nije se oglasio, a naknadno mu je samo prišao i rukom ponudio pomoć pri ustajanju, što je branič Hajduka bijesno odbio.

49. Ekspresno uzvraća Istra! Opalio je Erceg iskosa, međutim nije se dao iznenaditi Lučić.

48. ⚽ GOOOL!

Hajduk vodi, strijelac je Filip Krovinović!

Diallo daje u stranu za Dajakua koji nakon samo dvije minute na terenu upisuje asistenciju, sjajno se snašao Krovinović i skrenuo loptu u mrežu za vodstvo Bijelih!

46. ? Vraćamo se na Poljud.

⇔ Karoglan je napravio jednu izmjenu, umjesto Brekala ulazi Leon Dajaku.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

Unatoč dominaciji Bijelih (posjed lopte 63 % - 37 %), ostatak statistike poprilično je 'mršav'. Nula udaraca u okvir, uz po jedan konkretniji udarac sa svake strane. Pukštas je dvaput bio u izglednoj situaciji, nedostajalo je i malo sreće. Ante Erceg uspio je zatresti mrežu, međutim pomoćni je sudac ekspresno pokazao da je riječ o zaleđu. Napomenimo i da je Filip Uremović već u ranoj fazi zamijenjen zbog ozljede.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45. ? Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42. Još je jednom Pukštas u matnoj situaciji nakon prizemnog ubačaja Dine Mikanovića, sada je pak za koji centimetar 'prekratak'.

37. ⚠ Erceg je izbio sam pred Lučića, zatresao mrežu, ali je bio u nedozvoljenoj poziciji.

34. Livaja je podvalio loptu za Pukštasa, ali njegov udarac je završio u gostujućem bloku.

image
ANTE CIZMIC Cropix

30. Niti nakon pola sata igre nismo vidjeli konkretnu situaciju pred vratima. Hajduk više drži loptu u nogama, ali zasad ne pronalazi put prema istarskim vratima. S druge strane, gosti su uputili jedan udarac, ali izvan okvira.

25. ? Kadušić je zaradio žuti karton zbog oštrog prekršaja na Diallou.

20. ⇔ Dominik Prpić ulazi u igru umjesto ozlijeđenog Uremovića. Prvi je ovo nastup 19-godišnjem braniču u Hajduku ove sezone.

image
ANTE CIZMIC Cropix

18. Problemi za Hajduk. Uremović je šepajući napustio teren i zatražio izmjenu.

16. Uremović je ostao ležati nakon ubačaja iz kuta, trenutačno mu se pruža liječnička pomoć na terenu.

12. Mikanović je ubacio oštro pred vrata, a Majkić je loptu morao "boksati" u korner.

10. Traje uvodno ispitivanje snaga. Još nema konkretnih situacija pred vratima. Tramezzaniju je ovo prva utakmica na Poljudu od 22. svibnja 2021., kada je kao trener Hajduka vodio Bijele do pobjede protiv Lokomotive u zadnjem kolu sezone.

Uoči početka susreta, sudac Zdenko Lovrić prema kameri je poslao poruku, pokazavši s rukama znak srca.

image

Zdenko Lovrić

Screenshot (MaxSport)

3. Kadušić je ubacio s desne strane, a Erceg je pucao glavom, ali lopta je otišla daleko od vrata.

1. Počela je utakmica u Splitu!

Evo i sastava Istre.

15.39 Stigao je sastav Hajduka, po prvi put na klupi splitske momčadi nalazi se Ivan Perišić!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 04:59