DAMIR SKOMRLJ Cropix
‘CRNA MAČKA‘ NA POLJUDU

Već su dvaput zaustavili Hajduk u lovu na titulu. No sad je tu Gattuso i stalno ponavlja istu stvar

Hajduk je danas jači, Lokomotiva slabija, tri boda moraju ostati na Poljudu
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 25. listopad 2024. 23:50

Hajdukov trener Gennaro Gattuso itekako je svjestan činjenice koliko je delikatna sljedeća utakmica "bijelih" protiv Lokomotive, jer je osvajanje nova tri boda imperativ za Marka Livaju i njegove drugove. Svaki drugi rezultat značio bi kiks, gubitak bodova, što bi se tretiralo kao neuspjeh.

Lokomotiva je i dosad znala na Poljudu zadati udarac Hajduku, tako je u dva prošla prvenstva Silvijo Čabraja sa svojom družinom zaustavio Hajduk u jurišu na naslov prvaka - najprije 5. ožujka 2023. (3-4), potom pogotovo godinu dana kasnije, 16. ožujka 2024. (1-2). Dapače, doslovno taj poraz prošlog proljeća prouzročio je definitivnu krizu Hajduka na svim razinama, jer su uslijedila četiri uzastopna gubitka svih bodova, i oproštaj od snova osvajanja trofeja - naslova prvaka i Kupa.

Apsolutni favorit s pravom

To je bio katastrofalni niz - najprije dva debakla, teško probavljiva, protiv Dinama na Poljudu u prvenstvu i polufinalu Kupa (rezultatima 0-1), zatim poraz na Rujevici protiv Rijeke (još jednom 0-1), te završni udarac protiv Osijeka (1-2), nanovo u Splitu. Zbog tog crnog niza za "bijele" uslijedile su smjene predsjednika Lukše Jakobušića i trenera Mislava Karoglana, te napokon odlazak sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa.

I sve to podebljano neigranjem glavnog asa Marka Livaje, koji je nastupao načet ozljedama te je u 55. minuti napustio teren u derbiju protiv Dinama u 28. kolu, i zatim izostao iz sastava sve do kraja sezone, dakle, na čak devet utakmica.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Ipak, Lokomotiva u odnosu na kobni poraz Hajduka u 27. kolu, dolazi na Poljud znatno oslabljena. Kao prvo, Jon Mersinaj ima tri žuta kartona i ne može igrati, nadalje još više, od preostalih dvanaest prvotimaca, koji su svladali "bijele" s 2-1, njih čak šestorica napustili su klub. Dakle, Hajduk je prema svim mjerilima doslovno apsolutni favorit, posebno zato što "bijeli" igraju sve bolje, naročito preporođeni kapetan Livaja.

Tri detalja

1) Na pet domaćih utakmica Hajduk je podržavalo 100.437 gledatelja

2) U deset dosad odigranih utakmica Hajduk je osvojio 24 boda (sedam pobjeda i tri neodlučene)

3) Od preostalih dvanaest prvotimaca, koji su svladali "bijele" s 2-1, njih čak šestorica napustili su klub (Čavlina u Osijek, Bartolec i Kalaica u Astanu, Marić u Omoniju, Šotiček u Basel, te Kastrati u Fehervar)

U odnosu na prošla vremena, Gattuso je ove sezone malo pomalo ukomponirao sastav, a na logična predviđanja da će njegova momčad inkasirati nova tri boda, prema svojem običaju, od igrača traže maksimalnu mobilizaciju.

image
DUJE KLARIC Cropix

- Nema lakog protivnika - ponavlja Gattuso.

Odlično raspoloženje

- Mi se moramo dokazivati iz utakmice u utakmicu, nikako se ne smijemo opustiti. Mene raduje vrlo dobro raspoloženje u svlačionici, koje se manifestira na treninzima, pa i utakmicama.

Mister Rino na teren će protiv Lokomotive poslati optimalnu jedanaestoricu (ne može računati na ozlijeđenog Prpića), a onda mijenjati prema potrebi. Na deset utakmica u prvenstvu jednom koristio 14 prvotimaca (Slaven Belupo u Splitu), petnaest na tri, te svih šesnaest na šest susreta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. listopad 2024 23:50