Ramon Mierez protiv Hajduka

 IVAN PERIC Cropix
IMA JOŠ MALO NADE

Devet krugova pakla ili mačke s devet života? Slijede utakmice istine, Osijekov najveći problem je - Osijek

Igrači će se potruditi da biografije ne ispune negativnom natuknicom
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 24. ožujak 2024. 15:35

Je li pred nogometašima Osijeka završnih devet krugova pakla ili će u sljedeća dva mjeseca pokazati da su ipak mačke s devet života? Odgovor na ovu dvojbu mogli bismo doznati vrlo brzo, a s obzirom na to da momčadi Zorana Zekića nakon prvenstvene stanke slijede tri uzastopna gostovanja koja bi uvelike mogla odrediti samu završnicu sezone i konačni plasman Osječana na kraju iste.

U zadnji krug prvenstva, zadnjih devet kola istine, u kojima će samo tri puta biti domaćini a znamo da su ove sezone svugdje rado viđen gost koji ostavlja bodove domaćinima, ‘‘bijelo-plavi‘‘ ulaze s pete pozicije. Ona ni u jednom slučaju ne vodi u Europu, a što je ultimativni cilj kluba u svakoj sezoni.

Već je prošle sezone taj cilj bio na ozbiljnoj kušnji zbog niza katastrofalnih kadrovskih odluka i sportske politike koju je odredila uprava kluba, no na koncu su Osječani pod Stjepanom Tomasom ipak nekako uspjeli ostati u zoni Europe, štoviše na kraju su zauzeli treće mjesto, iako su upravo u posljednjem krugu prvenstva pali prvo na četvrto, u jednom kolu i na peto mjesto.

"Lako" za Lokomotivu

Na kraju su ipak u zadnja dva kola uspjeli vratiti treće mjesto, a tadašnjeg rivala Rijeku spustiti na četvrto. O tome što se u ova dva kluba događalo u proteklih 12 mjeseci najbolje svjedoči pogled na trenutno tablicu i lidersku poziciju Riječana s prednošću od čak 23 boda u odnosu na Osijek! Rijeka, dakle, više nije Osijekov problem.

Međutim, nije to ni Lokomotiva, koja ih je nakon prošloga kola skinula s četvrte, europske, pozicije i u završnicu sezone ulazi s prednošću, ne samo od tri boda, nego i boljom atmosferom u momčadi, mentalitetom, na koncu očito i boljom igrom i većom igračkom kvalitetom.

image

Ladislav Almasi

IVAN PERIC Cropix

Osijekov najveći problem je Osijek, ali to je već neko vrijeme jasno svima koji ovaj klub prate na dnevnoj bazi. I to je tako već nekoliko godina, a ova sezona samo je do kraja razgolitila sve nelogičnosti koje prijete da konačno skinu sve maske.

Brojne su već odavno skinute i iskomunicirane. No, ovo je ipak sport.

I ma koliko to u ovom trenutku čudno zvučalo, za momčad Osijeka u ovoj sezoni ipak ima još malo nade. Ona je stvarno malena, tinjajuća i gasne iz vikenda u vikend, ali još uvijek je tu, a ona se prvenstveno odnosi na to da igrači napokon na sebe preuzmu odgovornost i izvuku ovu priču.

Ako je suditi prema izjavama koje su do sada emitirane, pa čak i po insajderskim pričama iz svlačionice, nitko ne dovodi pitanje metode i način rada Zekića i njegovog stožera.

Svi će reći kako se sa stručne strane na treninzima radi jako dobro, a onda, po poučku Milana Đuričića ‘‘Čvalje‘‘ - dođe utakmica i sve pokvari.

"Pobijediti" osrednjost

A, na utakmici su ipak glavni igrači. Treneri su to jedan dio poluge koji neke propuste i probleme mogu pokušati ispraviti tijekom tih 90 minuta, ali na koncu se ipak sve svodi na to što će učiniti igrači. Na ovim smo stranicama već napisali kako je Osijekova svlačionica krcata mediokritetima, a ti dečki nas u međuvremenu nisu uvjerili u suprotno.

Previše ih je takvih, međutim to ne znači da se i takvi ne mogu u nekom trenutku izdići barem malo iznad te osrednjosti i pokazati i sebi i drugima da mogu biti bolji.

Barem ponekada. Da mogu izbjeći titulu i službeno najgore Osijekova generacija u mađarskoj eri, da svoje biografije ne ispune tom negativnom natuknicom.

image

Zoran Zekić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

U principu, sada je sve na njima. Možda to na kraju i ne bude dovoljno, možda Lokomotiva odigra jednako kvalitetno i dobro i zadrži prednost, ali tada će barem moći reći da su, makar u zadnjih devet dionica, istrčali i dali maksimum, koliki god on bio.

I na kraju, kako god bilo, jedno je sigurno. Osijek će ovu sezonu, bio četvrti ili peti, završiti najslabije plasiran u posljednje četiri godine.

Na kraju ove sezone istječe i četverogodišnji mandat aktualnoj upravi, koja je završila novi klupski kamp i stadion, ali i koja, na kraju balade, potpisuje i drugo mjesto u svojoj prvoj sezoni, ali i rezultatske padove koji su uslijedili u drugoj i trećoj godini, a očito će kulminirati u četvrtoj.

Hoće li ovo biti i prva uprava u mađarskoj eri koja je ostala bez Europe i kako će se ta činjenica, ako do nje dođe, odraziti na njihovu sudbinu o kojoj će se na ljeto odlučivati u mađarskom Felcsutu?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. ožujak 2024 15:36