Ante Čačić

 MARKO MRKONJIC Cropix
KOMBINACIJE U MAKSIMIRU

Dinamo takav novac nije htio iskrcati: Modri ostaju bez velike želje, ali ozbiljno razmišljaju o rekonstrukciji

Mogao je postati pionir ‘modre rekonstrukcije‘. Međutim, njemu se druga opcija očito više svidjela
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. siječanj 2023. 19:40

Dinamo je bio zainteresiran za dovođenje mladog napadača Osijeka, na meti mu je bio Dion Drena Beljo, čemu smo već izvještavali. Bio je zainteresiran, doduše, i za još jednog osječnog nogometaša, mađarskog reprezentativca Laszla Kleinheislera, ali je trener Ante Čačič stavio rampu na taj dolazak. No, kad je Beljo i pitanju, na Čačićevom semaforu je bilo upaljeno - zeleno svjetlo.

Još u srijedu ujutro, po našim saznanjima, Modri su pokušali intenzivirati pokušaj dovođenja Belje. Već su i prije obavljeni neki razgovori, ali nije se dogodilo ništa konkretno. Sasvim se logično držalo da bi Beljo bio jako dobra investicija. Centarfor ima samo 20 godina, već je sad dokazao o kakvom vrsnom strijelcu i igraču se radi, u plavom klubu sigurno bi dodatno napredovao, a naravno, nakon dvije-tri godine, Dinamo bi na njemu nekim inozemnim transferom mogao dobro zaraditi.

U trenucima kad se lamentira o odlasku Brune Petkovića, ove zime ili najkasnije na ljeto, nije bilo bolje napadačke akvizicije od mlade špice Osijeka. Međutim, kako je odmicao dan, bilo je sve jasnije da Beljo izmiče Modrima. Pojavila se priča kako odlazi u Bundesligu, konkretno u Augsburg, spominje se i cifra od 3 milijuna eura s nekim bonusima. Beljo je na Transfermarktu izložen s cijenom od 6,5 milijuna eura. Takav novac Dinamo sigurno nije htio iskrcati na adresu Osijeka.

image

Dion Drena Beljo

MARKO MRKONJIC Cropix

Ako se netko možda čudi kako to Modri ne žele dati takvu svotu novaca za takvog igrača, treba malo pojasniti financijsku strukturu maksimirskog kluba. Samo na plaće nogometaša izdvaja se 20 mlijuna eura godišnje, a tu ne ulaze premije. Tu treba pribrojiti i 81 stipendijski ugovor kad se radi o nogometnoj školi u kojoj radi 36 profesionalnih trenera... Naravno, tu su izdvajanja i za ostale zaposlenike. Zato u Dinamu žele biti dobri gospodari i ne žele ulaziti u bilo kakve financijske akrobacije, tako da se pretpostavljalo da će se o Belji pregovarati u nižim financijskom brojkama.

Kakve su to niže brojke mogle biti? Pa, recimo, baš oko tri milijuna eura, koliko bi po našim izvorima Osijek trebao inkasirati od Beljinog transfera u Njemačku. Ali, očito jest da su u plavom domu razmišljali o pojačanjima i bili su spremni ulagati u jačanje potojećeg rostera, dati još jači vjetar u leđa treneru Anti Čačiću. Međutim, kad je Beljo u pitanju, on se vrlo vjerojatno već odlučio za opciju Bundeslige, tako da Dinamo i nije poslao službenu ponudu u Gradski vrt.

Bez obzira što se ova priča tako završava, vidljvo jest da u Dinamu razmišljaju o rekonstruciji momčadi koja se već počela događati odlaskom Mislava Oršića. Ako ode još netko od katarskih Brončanih, ukoliko na ljeto iskusniji igrači o kojima smo već pisali uđu u posljednju godinu ugovora, onda je jasno da se već sada mora razmišljati o njihovim nasljednicima. Dion Drena Beljo izgledao je kao jedan od njih... Na neki način mogao je postati pionir "modre rekonstrukcije". Međutim, njemu se opcija u Njemačkoj očito više svidjela.

Dinamova ponuda

- hrvatski prvak bio je bvoljan platiti Osijeku za Belju svotu od oko 2,5 milijuna eura

Osijekovo traženje

- maksimirska ponuda bila je preniska, Osijek za Belju kani dobiti više od 3 milijuna eura

PET NAJSKUPLJIH PREMA TM-u

1. JOSIP ŠUTALO

- srednji branič

- navršio je 22 godine

- vrijednost na TM 18 mil. €

2. DOMINIK LIVAKOVIĆ

- prvi golman

- navršio je 28 godina

- vrijednost na TM 14 mil. €

3. LUKA IVANUŠEC

- ofenzivni vezni

- navršio je 24 godine

- vrijednost na TM 10 mil. €

4. MARTIN BATURINA

- ofenzivni vezni

- navršio je 19 godina

- vrijednost na TM 6,5 mil. €

5. BRUNO PETKOVIĆ

- srednji napadač

- navršio je 28 godina

- vrijednost na TM 6,0 mil. €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 13:59